Naast de onnodige pijn en de schade die geweld toebrengt, heeft geweld ook een schadelijke impact op het zelfvertrouwen van kinderen en hun verdere ontwikkeling.
Enkele cijfers:
- In 2017 werden 6.188 gevallen van kindermishandeling gemeld bij een sociale of medische dienst in de Federatie Wallonië-Brussel. In de meerderheid van de gevallen handelde het om familiaal geweld.
- In 2018 werden in Vlaanderen 8.669 kinderen in een vertrouwenscentrum voor kindermishandeling gesignaleerd. 14% van deze kinderen was jonger dan 3 jaar (cijfers Kind en Gezin).
- 6 % van de meisjes ondergaan fysiek geweld toegediend door een volwassene voor de leeftijd van 15 jaar (Report Card UNICEF 14).
-
Vertrouwenscentrum Kindermishandeling – (cijfers kindermishandeling Vlaanderen 2018 / Kind & Gezin)
-
Report Card UNICEF 14
Aanbevelingen UNICEF België
Geen enkele vorm van geweld tegen kinderen is aanvaardbaar. Ook de opvoedkundige tik niet. UNICEF België vraagt daarom een hervorming van de wet door in het Burgerlijk Wetboek het verbod op alle lijfstraffen en andere vernederende of degraderende behandelingen tegen kinderen op alle niveaus (familie, school, instelling) op te nemen.
- Versterk de vorming van professionals die werken met kinderen (leerkrachten, opvoeders, artsen etc.) opdat ze een bijzondere waakzaamheid aan de dag kunnen leggen voor de detectie van en omgang met gevallen van kindermishandeling.
- Verbied iedere vorm van fysieke straffen binnen het gezin.
- Voer regelmatig campagnes over geweld tegen kinderen. Zorg ervoor dat de hulpdiensten voor dergelijke feiten goed gekend zijn opdat er zo snel mogelijk opgetreden kan worden en een aangepaste opvolging en begeleiding kan gebeuren voor de kinderen en families.
- Verzamel en vervolledig de bestaande gegevens over geweld tegen kinderen. Versterk de mechanismes die belast zijn met de zorg voor kinderen die het slachtoffer zijn van geweld, handel en uitbuiting.
-
Standpunten politieke partijen rond geweld tegen kinderen (enquête UNICEF België - verkiezingen 2019)
-
Aanbevelingen van het Internationaal Comité voor de Rechten van het Kind gericht aan België (februari 2019).