Ook al vind je op deze pagina een overzicht van alle rapporten, is het 'What do You Think?' veel meer dan wat rapporten. Het is in feite een project met als doel de meest kwetsbare kinderen hier in België aan het woord te laten. Door middel van dit project en met de medewerking van deze kinderen komen we tot deze rapporten, die op verschillende manieren het beleid trachten te beïnvloeden en de negatieve gevolgen daarvan op hun dagelijks leven te verhelpen.
RAPPORT OVER KINDEREN EN JONGEREN MET MENTALE GEZONDHEIDSPROBLEMEN IN BELGIË (2022)
UNICEF België blijft aandacht besteden aan de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Ons “What Do You Think?”-team nam de getuigenissen af van meer dan 150 jongeren tussen 6 en 17 jaar in België die Kinder- en jeugdpsychiatrieën (dagziekenhuizen en residentiële eenheden) verblijven. Zo willen we aanbevelingen formuleren aan professionals uit de sector en aan de overheid. Het resultaat is een leerzaam, ontroerend en compromisloos rapport over mentale gezondheidsproblemen bij kinderen en jongeren.
Alternatief Rapport van de kinderen van België aan het Comité voor de rechten van het kind (2018)
Dit "Alternatief Rapport van de kinderen van België aan het Comité voor de rechten van het kind " werd gepubliceerd in 2018 en bevat duizenden getuigenissen van kinderen en jongeren in België. Het beschrijft hun unieke levensverhalen, hun ervaringen, maar ook hun dromen. Veel van deze kinderen en jongeren zijn te vroeg onttrokken aan hun kinderlijke onbezorgdheid en hebben al duizend levens geleefd. Dit rapport is gebaseerd op verschillende raadplegingen in het kader van het project "What Do You Think".
De standpunten en aanbevelingen van kinderen en jongeren zijn voorgelegd aan het VN-Comité voor de rechten van het kind. In januari 2019 heeft het Comité voor de Rechten van het Kind in zijn slotopmerkingen aan de Belgische Staat een groot aantal aanbevelingen van kinderen en jongeren zelf overgenomen.
Migranten-en vluchtelingen kinderen aan het woord (2018)
Dit rapport, dat in 2018 werd gepubliceerd, is het resultaat van een participatief proces dat in 2016 en 2017 werd uitgevoerd met migranten- en vluchtelingenkinderen en -jongeren in België. Deze kinderen vertellen over hun ervaringen in hun land van herkomst, wat hen ertoe heeft aangezet hun land te verlaten, hun ontberingen onderweg, hun vreugde en verdriet in België. In dit proces van "What Do YouThink? " gaven we het woord aan 170 kinderen tussen 8 en 18 jaar uit 36 landen, waaronder Afghanistan, Syrië, Guinee, de Democratische Republiek Congo en Eritrea. Er waren 57 kinderen onder begeleiding van hun familie en 98 onbegeleide kinderen. Ook vijftien alleenstaande minderjarige moeders namen deel aan het project.
Bekijk ook de boodschappen die de jongeren achterlieten over hun ervaringen en wensen.
Iedereen gelijke kansen op school? Dat denken zij ervan (2013)
De stem van kinderen interpelleert ons. In ons What do you think?-rapport van 2013 over (on)gelijke kansen op school, leggen we het oor te luisteren bij kinderen en jongeren. De nood is groot: de school is niet fair voor alle kinderen en er worden veel talenten verspild. Wij luiden de alarmbel. In ons land weegt de socio-economische achtergrond van een kind zwaar door op zijn leerprestaties. Daardoor bestendigt en versterkt school de sociale ongelijkheden. De “sociale lift” die de school kan betekenen lijkt in panne. De impact daarvan is groot : vandaag is 1 kind op 5 in België geraakt door armoede. Ook op de schoolbanken heeft dat vergaande gevolgen.
Dat denken we ervan (jongeren geraakt door armoede) (2010)
Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in België neemt de laatste jaren gestaag toe. Volgens de recentste cijfers leeft 17% van de kinderen met een armoederisico. Gesterkt door het engagement van de regering om armoede bij kinderen met de helft te verminderen, en door het Belgisch EU-voorzitterschap in 2010 dat van de bestrijding van armoede bij kinderen een van zijn prioriteiten maakte, gaf UNICEF België de opdracht aan het Onderzoekscentrum Kind en Samenleving om een participatief belevingsonderzoek te doen bij jongeren die geraakt zijn door armoede.
Dat denken wij ervan! (2009)
Dit rapport werd gepubliceerd in samenwerking met de Vlaamse Jeugdraad en de Conseil de la Jeunesse. Het richt zich vooral tot het Comité voor de Rechten van het Kind, maar wil ook beleidsmakers in eigen land ertoe aanzetten om rond kinderrechten aan de slag te gaan.
Wij zijn jongeren in de eerste plaats! (2007)
Dit rapport is het eindproduct van de twee jaar durende bevraging van het What Do You Think?-project, met als doel de stem van jongeren met een handicap te laten horen bij de beleidsmakers in eigen land en bij de experten van het Comité voor de Rechten van het Kind in Genève. Het rapport bevat de meningen, ideeën en voorstellen van meer dan 300 jongeren die rechtstreeks of onrechtstreeks hebben deelgenomen aan het project. Deze groep omvatte jongeren tussen de 12 en 18 jaar met verschillende handicaps en beperkingen: lichte en zware vormen van gedrags- en leerstoornissen, fysieke, visuele, auditieve, communicatieve of mentale handicaps of een combinatie van beperkingen.
Mijn ziekenhuis in potlood: het ziekenhuis door de ogen van kinderen (2006)
Gedurende vier maanden hebben meer dan 700 gehospitaliseerde kinderen uit heel België deelgenomen aan de wedstrijd “Het ziekenhuis door de ogen van kinderen”, die georganiseerd werd in het kader van het participatieproject What Do You Think? Bedoeling was om kinderen aan te moedigen om te zeggen wat ze leuk vinden in het ziekenhuis, wat ze niet leuk vinden en hoe hun ideale ziekenhuis er uitziet. Hun creaties geven een buitengewoon beeld van hoe kinderen het ziekenhuis ervaren. Met zijn 150 tekeningen en teksten weerspiegelt het rapport “Mijn ziekenhuis in potlood. Het ziekenhuis door de ogen van kinderen” de angsten, vreugden en wensen van de opgenomen kinderen.
Wat denken de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen ervan? (2004)
Dit rapport uit 2004 bevat de ideeën en voorstellen van meer dan 150 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, die rechtstreeks of onrechtstreeks bij het What Do You Think?-project betrokken waren.
Het is het resultaat van vele jaren werk. Van 2002 tot 2004 werden namelijk verscheidene acties gevoerd opdat de stem van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zou worden gehoord.