Kinderrechten dienen een aandachtspunt te zijn in alle thema’s en sectoren waarbinnen de Belgische ontwikkelingssamenwerking actief is, niet in het minst in de sectoren waar op het eerste zicht de link met kinderrechten minder evident is.
Platform Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking (PKIO)
UNICEF België is lid van het Platform Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking (PKIO) dat alle expertise bundelt rond thema’s die te maken hebben met kinderrechten en ontwikkelingssamenwerking.
Het PKIO is een informeel samenwerkingsverband met een expertise inzake kinderrechten en ontwikkelingssamenwerking. PKIO streeft er naar om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren in België voor kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking. Heel specifiek wil het PKIO:
- toezien op de implementatie van het prioritaire thema ‘kinderrechten’ zoals opgenomen in de 'Wet betreffende de Belgische Ontwikkelingssamenwerking'
- de diverse actoren binnen ontwikkelingssamenwerking informeren en ondersteunen in hun bijdrage voor kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking.
Het PKIO doet dit door:
- informatie en expertise in verband met kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking samen te brengen en te verspreiden;
- belangenbehartiging, pleidooiwerk, monitoring van het beleid en het bekendmaken van de visie en aanbevelingen van het PKIO;
- het verzorgen van opleidingen rond kinderen en hun rechten in ontwikkelingssamenwerking.
Wat doet UNICEF België verder nog?
- UNICEF informeert en interpelleert op basis van gegevens over kinderen, om kennis en inzichten te verspreiden en om de levens van kinderen en hun gezinnen te verbeteren. UNICEF België verspreidt rapporten en aanbevelingen.
- UNICEF België ziet erop toe dat ons land haar belofte nakomt om 0,7% van het BNI te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.
- UNICEF heeft er mee voor gezorgd dat kinderen een centrale plaats hebben gekregen binnen de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.