Wanneer het totaal van je giften aan UNICEF jaarlijks minimum €40 bedraagt, heb je recht op een fiscaal attest. Je recupereert zo 45% van het gegeven bedrag.
Dat attest sturen wij je in maart van het jaar volgend op de gift(en) in kwestie toe, op tijd voor je belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar.
De COVID-19 pandemie is een beproeving voor landen die al zwaar zijn getroffen door conflicten en rampen, waar het gezondheidssysteem het al zwaar te verduren heeft gekregen en onderwijs en sociale beschermingssystemen overbelast zijn. De gezondheid en de toekomst van miljoenen kinderen staan op het spel en de rechten van de kinderen zijn meer dan ooit bedreigd.
Om gezondheidsdiensten weer te laten draaien en miljoenen kinderen terug naar school te helpen, moeten de meest kwetsbare mensen, zorgverleners en leerkrachten worden gevaccineerd.
Via het COVAX-programma werken we aan een rechtvaardige toegang tot COVID-19-vaccins over de hele wereld zodat kinderen weer de ruimte krijgen om te groeien.
Als enige organisatie ter wereld die over de infrastructuur, ervaring en deskundigheid beschikt om dit te realiseren, coördineert UNICEF binnen het dit initiatief de de aankoop, het transport en de opslag van de COVID-19 vaccins over de hele wereld.
Dankzij de steun van onze donateurs leverden we in 2021 1 miljard levensreddende vaccins in 144 landen.
We zijn dus op kruissnelheid om gezondheidscentra over de hele wereld te bevoorraden.
In 2022 willen we afwerken waar we aan begonnen zijn. Maar dat kunnen we niet alleen. Dus stroop je mouwen op en help ons de grootse vaccinatiecampagne in de geschiedenis verder te zetten.
Iedereen verdient immers toegang tot een coronavaccin.
Veertig jaar conflict en bloedvergieten eisen een verwoestende tol van de kinderen in. 3,7 miljoen kinderen gaan niet naar school, 600.000 Afghaanse kinderen onder de vijf jaar lijden aan ernstige acute ondervoeding en duizenden kinderen zijn in het afgelopen decennium omgekomen in het gewapend conflict.
Het gezondheidssysteem in het land is erg fragiel en de capaciteit om een grote ziekte-uitbraak van covid-19 aan te pakken erg beperkt. Een uitbraak van COVID-19 is dan ook een grote bedreiging voor Afghaanse kinderen.
De dreiging van een ziekte als COVID-19 is bijzonder acuut in de overbevolkte vluchtelingenkampen. UNICEF Afghanistan zet zich samen met zijn partners in om veilig water aan te leveren, faciliteiten te voorzien waar mensen hun handen kunnen wassen en we zetten in op preventie .
De dreiging van een pandemie als COVID-19 is bijzonder acuut in een land dat in een diepe humanitaire crisis verkeert. Meer dan 12 miljoen kinderen hebben nu al nood aan noodhulp. Het gezondheidssysteem staat op de rand van de afgrond. Veel gezinnen hebben amper of geen toegang tot levensreddende gezondheidszorg. Het land wordt ook geteisterd door voedselonzekerheid, een economische crisis en kwetsbare gemeenschappen worstelen met uitbraken van dengue en cholera.
De situatie is dramatisch en de noodzaak om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen is immens. UNICEF breidde zijn programma’s in het hele land uit. Zo voorzien we in zuiver water voor kwetsbare gemeenschappen en verdelen we basishygiënepakketten - met zeep, handdoeken, emmers en jerrycans - zodat ontheemde gezinnen in het hele land zich kunnen beschermen.
Nu het Syrische conflict het 10de jaar is ingegaan - en kinderen het tweede decennium ingaan van een leven getekend door oorlog, geweld, dood en ontheemding - bedreigt COVID-19 de regio. Nog meer armoede dreigt, en de al gehavende gezondheidsssystemen zullen nog verder onder druk komen te staan.
UNICEF zet zich samen met partners in om Syrische kinderen en hun families te bereiken met preventieve berichtgeving rond COVID-19, om hen te voorzien van zuiver water te leveren en van honderdduizenden stukken zeep om het risico op COVID-19 te helpen inperken.
Door jarenlange conflicten zijn essentiële sociale voorzieningen in Zuid-Soedan ernstig verstoord. Ongeveer 4,1 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig. Naar schatting 1,3 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar zullen in 2020 aan acute ondervoeding lijden.
Nu COVID-19 dreigt, is het cruciaal om de basisdiensten in stand te houden en ervoor te zorgen dat kinderen niet sterven aan oorzaken die kunnen behandeld worden, ook als we voorzorgsmaatregelen nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen. In de door UNICEF ondersteunde gezondheidscentra waar kinderen tegen ondervoeding worden behandeld, zijn handwasgelegenheden geïnstalleerd en de fysieke afstandsregels worden er in acht genomen.
Ook zetten we in op preventie, en zorgen we ervoor dat mensen de juiste informatie krijgen over hoe je je kan beschermen tegen het coronavirus.