Wat is cyberpesten?
Cyberpesten (of online intimidatie) verwijst naar herhaaldelijk en kwaadaardig gedrag dat iemand via het internet of sociale media kan ervaren. Voorbeelden hiervan zijn:
- Beledigingen of bedreigingen via berichten;
- Het verspreiden van geruchten of gênante foto's;
- Chantage of intimidatie;
- Ongewenste seksuele berichten of verzoeken;
- Het delen van gewelddadige of haatdragende inhoud.
Wie komt het meest in aanraking met cyberpesten?
Jongeren tussen de 15 en 24 jaar zijn het vaakst slachtoffer van cyberpesten. Hun actieve online aanwezigheid en beperkte ervaring maken hen kwetsbaar en een makkelijke "prooi" voor pesters.
Wat is cyberseksisme?
Cyberseksisme is een vorm van cyberpesten gericht op meisjes. Zij krijgen vaker te maken met beledigingen en geruchten op sociale media, zoals het delen van intieme foto’s zonder toestemming.
Wat zijn de gevolgen?
Net als elke vorm van intimidatie kan online pesten sporen nalaten en ernstige gevolgen hebben in het leven van een kind.
Volgens het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, waarover je meer kunt lezen in dit artikel, moet iedereen worden beschermd tegen geweld, misbruik en discriminatie. Omdat cyberpesten een vorm van geweld is die vooral kinderen treft, is het van groot belang om verantwoordelijk gedrag aan te moedigen en de nodige beleidsveranderingen te ondersteunen. In ons rapport, “State of the World’s Children”, bespreken we hoe nieuwe technologieën het leven van kinderen in 2050 en daarna zullen beïnvloeden.
UNICEF heeft ook een aantal nuttige bronnen over het verdrag online staan. Deze documenten zijn bedoeld voor studenten, leerkrachten, bedrijven en overheden.