UNICEF werd opgericht na het einde van de Tweede Oorlog om miljoenen kinderen te redden van ondervoeding, ziekte, .... Om hen te hulp te komen werd op 11 december 1946 UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund) opgericht op initiatief van de Verenigde Naties.
Als we de historische redenen even terzijde laten, bestaat UNICEF vooral om ervoor te zorgen dat er nergens ter wereld kinderrechten worden overtreden.
Want elk kind heeft recht op dezelfde rechten: het recht op een goede start in het leven met alle kansen om zijn talenten te ontwikkelen en een echte kindertijd te beleven.
Deze rechten voor ieder kind zijn opgenomen in het Internationaal Kinderrechtenverdrag en vormt samen met onze 5 prioriteiten voor ieder kind de richtlijnen voor wat UNICEF wil bereiken voor ieder kind. Inderdaad 'voor ieder kind' zoals onze slogan omvat:
- Voor : geeft onze belangrijkste rol aan, namelijk dat we ten dienste staan van een doel, namelijk de kinderrechten.
- Ieder : ongetwijfeld het belangrijkste woord in onze slogan, aangezien het duidt op het begrip ‘equity’ (=kansengelijkheid). UNICEF werkt voor ieder kind en voor de meest kwetsbare in het bijzonder.
- Kind : het woord “kind” is persoonlijker dan het meervoud ‘kinderen’ en legt de nadruk op het individuele kind dat we helpen.
Daarnaast nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2015 een nieuwe internationale agenda voor duurzame ontwikkeling aan dat 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals - SDG's) omvat, te realiseren tegen 2030. Zo wil men tegen 2030 bijvoorbeeld een einde maken aan alle vormen van armoede, honger en een gezonde levenstijl voor ieder mens. Hoewel niet expliciet vermeld, zijn er in meer dan 10 van de 17 doelstellingen specifieke indicatoren rond kinderen. UNICEF helpt hieraan mee deze doelstellingen proberen te bereiken.
Ten slotte is er het feit dat we spijtig genoeg vandaag, nog steeds meer dan ooit nodig zijn in een wereld waarin niet elk kind dezelfde kansen krijgt.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben miljoenen kinderen in Europa humanitaire hulp nodig. Om hen te helpen wordt UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund) opgericht. Vandaag is UNICEF meer dan ooit nodig om de rechten van kinderen te beschermen wereldwijd.
De missie van UNICEF is ervoor te zorgen dat de rechten van ieder kind, zoals bepaald in het Kinderrechtenverdrag, wereldwijd maximaal worden gerespecteerd. Sinds 1989 ligt dit fundamentele verdrag aan de basis van alle programma’s van UNICEF. Het verdrag bestaat uit 54 artikelen en 4 leidende principes.
De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals – SDG’s) zijn een ambitieus en universeel actieplan voor mens en planeet dat tegen 2030 moet gerealiseerd wodren. Sinds 2015 vormen de de routekaart voor alle actoren op vlak van ontwikkeling van onze planeet. Ze vormen een historische kans om de rechten en het welzijn van ieder kind te bevorderen.