Kinderen zijn blootgesteld aan vele vormen van geweld, uitbuiting en misbruik. Het gebeurt in ieder land en op plaatsen waar kinderen het meest beschermd horen te zijn - thuis, op school en online. Geweld tegen kinderen kan fysiek, emotioneel of seksueel zijn. En in veel gevallen lijden kinderen door toedoen van de mensen die ze vertrouwen.
Kinderen in humanitaire situaties zijn bijzonder kwetsbaar. Tijdens gewapende conflicten, natuurrampen en andere noodsituaties kunnen kinderen gedwongen worden hun huis te ontvluchten. Daarbij raken ze onderweg ze soms gescheiden van hun familie en worden onderweg blootgesteld aan uitbuiting en misbruik. Ook is er het risico dat ze worden gerekruteerd door gewapende troepen en voor meisjes en vrouwen in het bijzonder neemt de dreiging van gendergerelateerd geweld toe.
Schadelijke culturele gebruiken vormen een ander groot risico in verschillende delen van de wereld. Honderden miljoenen meisjes zijn het slachtoffer van kindhuwelijken en vrouwelijke genitale verminking - ook al zijn beide internationaal erkende schendingen van de mensenrechten.
Naar schatting 152 miljoen kinderen worden gedwongen tot kinderarbeid en kunnen niet naar school. De helft van hen voert werk uit dat gevaarlijk is voor hun fysieke of mentale gezondheid. Ook zijn een derde van het totale aantal slachtoffers van mensenhandel kinderen.
UNICEF zet zich in om van de wereld een plaats te maken waar kinderen veilig kunnen opgroeien en doet dit op verschillende fronten. Zo werken we samen met regeringen wereldwijd om de wetgeving en sociale systemen te verbeteren, zodat kinderen beter worden beschermd tegen misbruik.
Een beschermende omgeving: thuis, op school en online
De schadelijkste vormen van geweld blijven vaak verborgen en kunnen leiden tot ernstige en levenslange gevolgen. Het kan gaan om fysiek, emotioneel en seksueel geweld - thuis, op school of online. Stress als gevolg van geweld in de vroege kinderjaren kan de ontwikkeling van de hersenen blijvend schade toebrengen.
UNICEF speelt een centrale rol bij het opstellen van richtlijnen om geweld tegen kinderen globaal aan te pakken. Door de beschikbaarheid van gegevens te verbeteren en bewijzen te verzamelen, helpen we het bewustzijn te vergroten. We zetten in op sensibilisering om sociale normen te veranderen en schadelijke gebruiken te stoppen. Ook doen we aan pleidooiwerk om de politieke wil te versterken om geweld tegen kinderen te stoppen en beleidsmakers ter verantwoording te roepen.
Geboorteregistratie
Ieder kind heeft recht op een wettelijke identiteit, maar een kwart van de kinderen die vandaag geboren worden, hebben geen geboorteakte - hun eerste wettelijke identiteitsbewijs.
De gevolgen voor kinderen zijn uiterst ernstig. Kinderen die wettelijk gezien niet bestaan, hebben geen toegang tot sociale voorzieningen, zoals gezondheidszorg, onderwijs en tot het rechtssysteem. Ze kunnen geen officiële documenten verkrijgen zoals getuigschriften, diploma’s, eigendomstitels van onroerend goed, huwelijkscontracten, erkenning van het vaderschap... Zonder geboorteakte, vergroot ook het risico op uitbuiting. Een kind dat niet-geregistreerd is, is onzichtbaar voor de autoriteiten – het is alsof het nooit heeft bestaan.
UNICEF ondersteunt overheden om ervoor te zorgen dat alle geboortes worden geregistreerd, dringt er op aan dat landen hun verantwoordelijkheid te nemen om iedereen onder de 18 jaar te beschermen, sensibiliseren ouders over het belang van een geboorteakte en zorgt ervoor dat de drempel om kinderen in te schrijven zo laag mogelijk is.
Elimineren van kinderarbeid
Armoede eist wereldwijd een zware tol van miljoenen gezinnen. Op sommige plaatsen gaat dit ten koste van de kinderen. 160 miljoen kinderen in de wereld zijn gedwongen te werken, en 115 miljoen van hen doet gevaarlijk werk.
UNICEF werkt samen met partners wereldwijd om kinderarbeid terug te dringen. We sporen kinderarbeid op, zorgen ervoor dat kinderen weer naar school kunnen en maken afspraken met overheden en bedrijven om kinderarbeid terug te dringen.
Kinderen bevrijden uit gewapende groeperingen
Duizenden kinderen worden gerekruteerd en ingezet in gewapende conflicten over de hele wereld. Deze jongens en meisjes worden op grote schaal uitgebuit en misbruikt. Ze worden vaak ‘kindsoldaten’ genoemd, maar deze term dekt de lading niet. De kinderen worden immers niet alleen ingezet om te vechten, maar ook als verkenners, koks, dragers, bewakers, boodschappers ... Vooral meisjes zijn het slachtoffer van seksueel geweld.
UNICEF bevrijdt jaarlijks duizenden kinderen uit het leger of gewapende groepen en begeleiden hen bij hun reïntegratie in de maatschappij en de hereniging met hun familie. We zorgen voor een veilige plaats om te wonen na hun vrijlating, geven administratieve ondersteuning, sporen hun familie op, begeleiden hen bij het herenigingsproces en geven hen psychosociale ondersteuning. Ook zoren we voor gespecialiseerde steun voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld.
Bescherming van kinderen in noodsituaties
Wereldwijd wordt de nood aan bescherming groter. Meer dan 1,2 miljard mensen leven nu in complexe noodsituaties en kinderen zijn vaak de grootste slachtoffers. Onze noodhulpprogramma’s zijn er op gericht ernstige schendingen van de kinderrechten te monitoren, kinderen die gerecruteerd zijn te reïntegreren in de maatschappij, niet-begeleide kinderen te herenigen met hun familie, kinderen voorlichten over de risico’s van niet- ontplofte munitie en gendergerelateerd geweld te voorkomen.
Kinderen die worden blootgesteld aan conflicten, natuurrampen en andere humanitaire crises kunnen ook ernstige psychologische en sociale gevolgen ondervinden. Samen met onze partners zetten we veilige ruimtes op die activiteiten organiseren om kinderen en jongeren te helpen vaardigheden te ontwikkelen om met de crisissituatie om te gaan.
Kindhuwelijken voorkomen
Kindhuwelijken beroven meisjes van hun kindertijd en vormen een groot gevaar voor hun welzijn. Ze lopen meer kans op huiselijk geweld en stoppen vaak met school. Hun economische situatie en hun gezondheid is er vaker slechter aan toe dan dat van hun ongehuwde leeftijdsgenoten en dit geven ze ook door aan hun eigen kinderen. Kindhuwelijken zijn dus op lange termijn ook uiterst nefast voor een maatschappij.
UNICEF gaat in dialoog met kinderen, ouders en autoriteiten om hen bewust gemaakt van de risico's van een vroeg huwelijk. Ook bieden we financiële steun zodat de kinderen in het gezin en op school kunnen blijven.
Vrouwenbesnijdenis stoppen
Hoewel vrouwenbesnijdenis internationaal wordt erkend als een schending van de mensenrechten, zijn er over de hele wereld minstens 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Door de sluiting van de scholen door COVID-19 dreigen nog meer meisjes hiervan het slachtoffer te worden. Het is een uiting van diepgewortelde genderongelijkheid en kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en zelfs tot de dood.
We werken samen met overheden, gemeenschappen, religieuze leiders en andere partners om dit gebruik te stoppen. We helpen ook meisjes die het risico op FGM (Female Genital Mutilation) lopen, alsook slachtoffers van FGM, toegang te geven tot gepaste zorg, terwijl wij gemeenschappen mobiliseren en sensibiliseren om de sociale normen die deze praktijk in stand houden, te veranderen.
Bescherming van vluchtelingen- en migrantenkinderen
Kinderen die hun huis verlaten door conflicten, klimaatverandering of die op zoek zijn naar een beter leven, zijn blootgesteld aan gevaren, detentie, onberingen en discriminatie. UNICEF zet zich in om ervoor te zorgen dat ze worden opgenomen in nationale systemen, zodat ze toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs. We beschermen hen tegen uitbuiting, laten hun stem horen en helpen hen om vaardigheden te ontwikkelen om hun toekomst uit te bouwen.
- Verhoging van het aantal geboorteregistraties van kinderen onder de 5 jaar.
- Vermindering van het aantal kinderen dat te maken krijgt met fysiek geweld of psychologische agressie van hun verzorgers.
- Verlaging van het aantal kinderen in detentie.