Alle kinderen hebben het recht te leven in een omgeving waarin ze gezond en in alle veiligheid kunnen opgroeien. Maar wereldwijd wordt het welzijn van miljoenen kinderen bedreigd door klimaatverandering, vervuiling, natuurrampen en een tekort aan water.
De impact van de klimaatcrisis wordt steeds groter en hoewel kinderen er het minst voor verantwoordelijk zijn, is hún toekomst in gevaar. Klimaatverandering en milieuverontreiniging tasten bijna al hun basisrechten aan: het recht op een schone lucht, voedsel, veilig drinkwater, onderwijs, huisvesting en bescherming tegen uitbuiting. En de meest belangrijke: het recht om te overleven.
In General Comment nr. 26 legt het VN-Kinderrechtencomité uit welke kinderen worden geraakt door de klimaatcrisis en wat overheden kunnen doen om de rechten van kinderen te beschermen.
De klimaatcrisis is ook een kinderrechtencrisis.
Honderden miljoenen mensen in de wereld hebben vandaag geen schoon water, geen toiletten en geen zeep. Zonder deze basisvoorzieningen kunnen zij zich niet wassen, hun handen schoonmaken of op een veilige manier hun behoefte doen. Voor hen is water geen bron van leven, maar een reëel gezondheidsrisico.
De afstand om drinkwater te halen is vaak zeer groot. Deze taak wordt meestal ook overgelaten aan meisjes. Dit ondermijnt hun kansen op het ontwikkelen van essentiële vaardigheden.
Ook op school lopen kinderen het gevaar ziek te worden door een gebrek aan degelijk sanitair en veilig drinkwater, waardoor ze weer lessen missen. Hun concentratievermogen vermindert door dehydratering en tienermeisjes spijbelen vaak als ze ongesteld zijn als er geen voorzieningen zijn om zich te verschonen.
Om te zorgen voor een gezonde en veilige omgeving voor ieder kind, zetten we WASH-programma’s op (acroniem voor Water, Sanitation and Hygiene) zodat ze toegang hebben tot drinkbaar water en degelijk sanitair. Ook zet UNICEF zich om de risico's die kinderen lopen door klimaatverandering te beperken door ze te beschermen, voor te bereiden op toekomstige klimaatschokken en ervoor te zorgen dat ze centraal staan in het beleid.
Veilig water, schone toiletten en zeep kunnen ziekten voorkomen en levens redden. Maar voor miljoenen kinderen is deze basisinfrastructuur onbereikbaar. WASH-teams van UNICEF werken in meer dan 100 landen over de hele wereld om de water- en sanitaire voorzieningen te verbeteren, maar ook om mensen te sensibiliseren over het belang van hygiëne.
- Drinkbaar water: Om de toegang tot watervoorzieningen te verbeteren is meer nodig dan alleen het bouwen van infrastructuur. UNICEF werkt aan de veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de watervoorzieningen om ons doel te bereiken: drinkbaar water voor iedereen aan een betaalbare prijs en op een redelijke afstand van huis.
- Sanitaire voorzieningen: Ook sanitair gaat om meer dan alleen toiletten. Ze gaan hand in hand met gedrags- en mentaliteitswijzigingen om ervoor te zorgen dat kinderen gezond opgroeien in een hygiënische omgeving. Door slechte sanitaire voorzieningen lopen kinderen het risico op ziekten en ondervoeding, wat gevolgen kan hebben voor hun algemene ontwikkeling, hun leerprestaties en, als ze volwassen zijn, hun economische kansen.
- Hygiëne: het werk van UNICEF op vlak van hygiëne is erop gericht goede hygiënepraktijken te bevorderen, zoals de handen wassen met zeep. Hoewel het heel eenvoudig lijkt, is dit essentieel om ziekten te voorkomen en kinderen gezond te houden. Door de handen te wassen na gebruik van het toilet, voor het bereiden van een maaltijd of voor aan te tafel gaan, vermindert het risico op diarree bij kinderen jonger dan vijf jaar met de helft.
WASH in noodsituaties
In noodsituaties, wanneer kinderen bijzonder kwetsbaar zijn, is UNICEF snel ter plaatse. Om epidemieën een halt toe te roepen voeren we zuiver water aan met vrachtwagens, herstellen watervoorzieningssystemen, behandelen leidingwater, boren waterputten en bouwen tijdelijke toiletten in vluchtelingenkampen en transitcentra. Ook delen we hygiëneartikelen uit, zoals emmers, zeep en zuiveringstabletten en sensibiliseren rond het belang van hygiëne.
WASH in scholen
We werken samen met scholen om ervoor te zorgen dat leerlingen toegang hebben tot veilig drinkwater, toiletten en hygiënevoorzieningen. We zorgen ook voor aparte toiletten voor meisjes, met faciliteiten die zijn aangepast aan hun behoeften.
Duurzame en klimaatbestendige infrastructuur
UNICEF helpt gemeenschappen weerbaarder te worden tegen extreme weersomstandigheden, biedt hulp aan slachtoffers van natuurrampen en zet zich in om verdere schade te voorkomen met duurzame en klimaatbestendige oplossingen.
Bij het bouwen van van infrastructuur houden we rekening met de klimaatrisico’s. Dit kan inhouden dat we de locatie van een watertappunt of latrine verplaatsen en diepere boorgaten voorzien om ze overstromings- of cycloonbestendig te maken. Ook zetten we in op hernieuwbare energie en duurzame oplossingen, zoals teledetectie om waterbronnen beter te kunnen opsporen, de installatie van watervoorzieningen op zonne-energie om water op te pompen, en intelligente systemen om water efficiënt te gebruiken.
Aanpassingen als deze kunnen ervoor zorgen dat de infrastructuur nog tientallen jaren functioneel en toegankelijk blijft, zelfs bij extreme weersomstandigheden.
Kinderen als motor van verandering
Het recht op participatie in aangelegenheden die hen aangaan, is een fundamenteel kinderrecht (artikel 12). UNICEF blijft er bij overheden op aandringen kinderen centraal te stellen in het klimaatbeleid. We helpen kinderen actie te ondernemen om de toekomst van onze planeet te beschermen, laten hun stem luider klinken via pleidooiwerk, helpen hen goede gewoonten aan te leren om de planeet te beschermen en vaardigheden te verwerven om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.
De uitstoot van broeikasgassen verminderen
We blijven ons inzetten om wereldleiders aan te sporen tot meer actie voor het klimaat en kinderen centraal te stellen in hun beleid. Ook werken we aan de verbetering van de monitoring van luchtvervuiling, vooral in landen en regio's waar deze systemen amper of niet bestaan. Ook zetten we ons in de ecologische voetafdruk van onze eigen activiteiten te verkleinen. We passen onze methoden en werkplekken aan om de uitstoot van broeikasgassen en onze impact op het milieu te verminderen.
Zo breidt UNICEF zijn vloot van drones uit om levensreddende medisch materiaal en medicijnen naar afgelegen gebieden te brengen. Drones helpen de koolstofuitstoot te verminderen en brengen de transporttijd terug van 1,5 uur rijden naar 25 minuten vliegen. Ook zetten we volop in op zonne-energie, onder andere voor koelboxen waarmee we vaccins vervoeren, waterpompen en sanitaire voorzieningen.