Het recht van een kind op onderwijs houdt in dat kinderen het recht hebben om te leren. Toch leidt onderwijs voor te veel kinderen wereldwijd niet tot voldoende resultaten. Kinderen bereiken niet het leerniveau dat zij en hun gemeenschap nodig hebben om zich ten volle te ontplooien.
COVID-19 bracht wereldwijd onderwijssystemen tot stilstand en verergerde deze leercrisis. Ondanks de aanzienlijke inspanningen wereldwijd om het verlies van de schoolsluitingen te compenseren, bleef de leerarmoede toenemen.
Miljoenen kinderen wereldwijd gaan niet naar school. Van de kinderen die wel naar school gaan, zijn er veel die onderwijs van slechte kwaliteit krijgen waardoor ze niet de nodige basisvaardigheden verwerven. Meer dan 600 miljoen kinderen en adolescenten bereiken niet het minimumniveau op het vlak van lezen, schrijven en rekenen, hoewel twee derde van hen naar school gaat. Voor kinderen die niet naar school gaan, zijn basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen nog verder uit hun bereik.
Kinderen en jongeren zijn om vele redenen van school uitgesloten, maar armoede is de grootste boosdoener. Ook economische en politieke instabiliteit, conflicten en natuurrampen zijn grote risicofactoren. In te veel landen blijven de onderwijskansen voor meisjes erg beperkt en ook kinderen met een beperking of die deel uitmaken van een etnische minderheid lopen vaak het risico uitgesloten te worden.
Voor kinderen die wel naar school gaan heeft de kwaliteit van het onderwijs vaak te lijden onder een tekort aan opgeleide leraren, een gebrek aan degelijk schoolmateriaal, slecht onderhouden klaslokalen en scholen zonder sanitaire voorzieningen. Daardoor is het voor veel leerlingen bijzonder moeilijk hun studies tot een goed einde te brengen.
Andere kinderen komen naar school met honger, zijn ziek of vermoeid door de huishoudelijke taken die ze thuis moeten uitvoeren of omdat ze moeten werken om hun familie te onderhouden en kunnen zich niet optimaal op de lessen concentreren.
Ook de digitale kloof wordt steeds zorgwekkender: ongeveer twee derde van de schoolgaande kinderen in de wereld heeft thuis geen internetverbinding, waardoor hun mogelijkheden om verder te leren en hun vaardigheden te ontwikkelen worden beperkt.
Zonder de nodige vaardigheden en kennis hebben kinderen het later in hun leven erg moeilijk om werk te vinden en hun brood te verdienen. Ze lopen ook een groter risico op gezondheidsproblemen en nemen minder vaak deel aan beslissingen die hen aangaan. Dit betekent tegelijk een enorm verlies voor de samenleving.
Want onderwijs is meer dan een recht, het is een pad naar een betere wereld, een ruggensteun voor de volksgezondheid en een opstap naar vrede.
UNICEF zet zich wereldwijd in om ervoor te zorgen dat ieder meisje en iedere jongen toegang heeft tot kwaliteitsvol onderwijs, zodat ze hun capaciteiten ten volle kunnen benutten en aan een toekomst kunnen bouwen.
De speerpunten van de onderwijsprogramma's van UNICEF zijn de volgende:
1. Toegang tot kwaliteitsonderwijs voor ieder kind
UNICEF zet zich in om de toegang tot onderwijs te vergroten en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
Ons doel is alle kinderen en jongeren - van de vroege kinderjaren tot en met de adolescentie - toegang te geven tot kwaliteitsonderwijs. Dit vereist een veilige en gezonde schoolomgeving, gemotiveerde en goed opgeleide leerkrachten, degelijk schoolmateriaal en lessen op maat van de leerlingen en regelmatige evaluaties.
UNICEF benadrukt de principes van rechtvaardigheid en inclusie. We leveren gerichte inspanningen om kinderen die vaak worden uitgesloten - vanwege hun gender, omdat ze een beperking hebben, door armoede, ethniciteit, taal en culturele verschillen of omdat ze ontheemd zijn - toegang te geven tot de schoolbanken.
2. Onderwijs en vaardigheden voor de toekomst
Kinderen en adolescenten groeien op in een veranderende wereld. Technologie, migratie, klimaatverandering en conflicten veranderen de samenleving en dwingen mensen overal ter wereld zich aan te passen aan onverwachte veranderingen in hun leven en werk.
Om bij te blijven, moeten adolescenten in staat zijn kansen te benutten en uitdagingen aan te gaan. UNICEF helpt hen zich voor te bereiden op de toekomst door hen de kans te geven om levensvaardigheden, digitale vaardigheden en competenties voor specifieke beroepen te ontwikkelen.
- Het percentage kinderen dat het basis-, lager en hoger secundair onderwijs afrondt verhogen.
- Verbetering van de resultaten op vlak van kansengelijkheid in het onderwijs.
- Terugdringen van het wereldwijde leerarmoedecijfer – dit is het onvermogen een eenvoudige tekst te lezen en begrijpen op tienjarige leeftijd.