Ieder kind heeft het recht zich ten volle te ontplooien en de kans te krijgen zijn volledige potentieel te benutten. Maar extreme armoede is een van de obstakels die miljoenen kinderen over de hele wereld hiervan weerhouden.
Door de opeenvolging van verschillende crises waarmee de wereld wordt geconfronteerd, zijn armoede, ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid opnieuw toegenomen. Meer dan 700 miljoen mensen leven in extreme armoede en kinderen worden onevenredig hard getroffen. Hoewel ze maar een derde van de totale wereldbevolking uitmaken, vormen ze de helft van de mensen die moeten zien ze overleven met minder dan $1.90 per dag.
Wereldwijd zijn 1 miljard kinderen multidimensioneel arm, wat betekent dat ze geen toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg, onderdak, voeding, hygiëne of zuiver water. Door de gevolgen van COVID-19 kwamen bovendien 100 miljoen kinderen extra in multidimensionale armoede terecht na bijna een kwarteeuw van gestage wereldwijde vooruitgang.
Ook in de rijkste landen ter wereld leeft één op de zeven kinderen nog steeds in armoede. In de EU loopt één kind op vier het risico in armoede terecht te komen.
Waar ze ook wonen, kinderen die in armoede opgroeien dragen de gevolgen levenslang mee. Ze lijden onder hun slechte levensstandaard, ontwikkelen minder sociale, cognitieve en fysieke vaardigheden en verdienen later minder. Ongelijkheid zorgt ervoor dat armoede van generatie op generatie wordt overgezet. Ook de impact op de samenleving als geheel is uiterst schadelijk.
Toch staat het uitroeien van kinderarmoede onvoldoende hoog op de agenda.
Samen met onze partners zetten we alles op alles om het bewustzijn over kinderarmoede te vergroten en de wereldwijde inspanningen te versnellen om een einde te maken aan extreme armoede en multidimensionale kinderarmoede te halveren tegen 2030.
Vroegtijdige interventies en investeringen in kinderen en hun gezinnen zijn van cruciaal belang om de armoedecirkel te doorbreken.
We werken samen met regeringen om van de strijd tegen kinderarmoede een prioriteit te maken, sociale beschermingssytemen te versterken om kinderen en gezinnen te ondersteunen, discriminerende gendernormen aan te pakken en in te zetten op inclusieve programma’s. Ook zetten we ons in om kinderen die in armoede leven zichtbaarder te maken door wereldwijd data te verzamelen, te analyseren en kinderarmoede in al zijn aspecten te meten.
Sociale beschermingssystemen versterken
Sociale bescherming omvat de reeks beleidsmaatregelen en programma's die nodig zijn om de levenslange gevolgen van armoede en uitsluiting te verminderen, de toegang tot sociale diensten en zorg te verzekeren, en de weerbaarheid van de gezinnen te vergroten.
Dit voorkomt dat gezinnen in diepe armoede vervallen en negatieve overlevingsstrategieën ontwikkelen, zoals het vroegtijdig uithuwelijken van hun kinderen of hen inzetten om mee te zorgen voor het gezinsinkomen.
Toch vallen bijna drie op de vier kinderen wereldwijd niet onder enige vorm van sociale bescherming, waardoor ze kwetsbaar zijn voor economische tegenspoed en sociale uitsluiting.
Dankzij onze jarenlange expertise, is UNICEF een duurzame en vertrouwde partner van overheden en andere organisaties. We werken samen om socialebeschermingsstelsels te versterken en uit te breiden, om ze inclusief, flexibel en gendergevoelig te maken en om ervoor te zorgen dat kinderen prioriteit krijgen bij de toewijzing van middelen en investeringen in alle sociale sectoren.
Maatregelen zoals ondersteuning in cash, kinderbijslag, gezonde schoolmaaltijden, en programma’s om vaardigheden te ontwikkelen, helpen gezinnen aan hun basisbehoeften te voldoen, kinderopvang te organiseren en toegang te krijgen tot gezondheidszorg, gezonde voeding en kwaliteitsonderwijs. Zo krijgen alle kinderen, ongeacht de omstandigheden waarin ze worden geboren, een eerlijke kans in het leven.
Discriminerende gendernormen aanpakken
Genderongelijkheid is een dagelijks gegeven voor meisjes en jongens. Via ouders, verzorgers, de school, leerkrachten en - in toenemende mate - leeftijdsgenoten en de media worden kinderen al op jonge leeftijd geconfronteerd met genderrollen.
Discriminerende gendernormen, of de schadelijke, diepgewortelde sociale regels, overtuigingen en gebruiken die voorschrijven hoe mensen zich moeten gedragen op basis van hun geslacht, zijn een van de grootste belemmeringen voor meisjes om kansen te grijpen en zich ten volle te ontplooien, maar ook jongens hebben te lijden onder gendernormen. Sociale opvattingen over wat het betekent een man te zijn kunnen kinderarbeid, bendegeweld, schooluitval en rekrutering door gewapende groepen in de hand werken.
Bovendien kunnen gendernormen ook samenvallen met andere bemoeilijkende factoren, zoals leeftijd, beperkingen, afkomst, seksuele geaardheid en genderidentiteit.
Ongelijkheid terugdringen is dan ook een prioriteit om kinderen alle kansen te geven. Dit werkt versterkend voor de economie en creëert stabiele, veerkrachtige samenlevingen waar iedereen - ook jongens en mannen - de kans hebben om zich optimaal te ontplooien. In al ons werk integreren we dan ook strategieën om genderspecifieke discriminatie aan te pakken.
Zo organiseren we opvoedingsprogramma’s voor ouders om hen bewust te maken van genderongelijkheid. We bieden ondersteuning om schoolprogramma’s aan te passen om positieve gendernormen en socialisatie te bevorderen. We investeren in programma’s voor adolescente meisjes om hen vaardigheden aan te leren zodat ze economisch zelfstandig worden.
We investeren in innovatieve modellen om zelfs de meisjes die het moeilijkst te bereiken zijn te beschermen - zoals virtuele veilige ruimtes en apps waarmee ze geweld kunnen melden en in contact kunnen komen met lokale hulpverleners. We zetten in op de preventie van gendergerelateerd geweld en schadelijke gebruiken, zoals kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis. Ook ondersteunen we menstruele gezondheidszorg, verlenen HIV- en aidszorg, voorzien in psychosociale ondersteuning en nog veel meer.
Ondersteunen van kinderen met een beperking
Vijftien procent van de wereldbevolking - ten minste een miljard mensen - heeft een beperking. Bijna 240 miljoen van hen zijn kinderen, dat is 1 op de 10 kinderen wereldwijd. Ze hebben te maken met meerdere uitdagingen die elkaar vaak ook versterken om hun rechten te laten gelden.
De mate waarin kinderen met een beperking de kans krijgen aan de samenleving deel te nemen en een bevredigend leven te leiden, hangt af van de mate waarin ze worden ondersteund. Door fysieke of communicatieve barrières en door discriminatie behoren ze echter tot de meest gemarginaliseerde en kwetsbare groep.
UNICEF werkt aan een wereld waarin kinderen met een beperking zich volledig kunnen ontplooien.
We pleiten voor toegankelijkheid en inclusiviteit als een eerste vereiste voor kinderen en volwassenen met een beperking om zelfstandig te leven en ten volle en op voet van gelijkheid deel te nemen aan de samenleving. Onze aanpak is erop gericht hen op te nemen in de gangbare programma's in alle sectoren waarbij specifieke ondersteuning en hulpmiddelen worden voorzien.
Zo pleiten we voor inclusief onderwijs, voorzien vaardigheidstrainingen, ondersteuning in cash en begeleiding van adolescenten met een beperking. We voorzien ondersteunende technologie en diensten voor kinderen zodat ze hun rechten kunnen uitoefenen, zoals rolstoelen en hoorapparaten, aangepast leermateriaal, braillemachines en ander materiaal. Dit doen we ook in noodsituaties.
Ten slotte verzamelen en analyseren we ook data over de situatie van kinderen met een beperking om ervoor te zorgen dat ze zichtbaar worden, dat er met hen wordt rekening gehouden in het beleid, hun rechten worden gerespecteerd en hun stem wordt gehoord.
- Het aantal kinderen dat sociale bescherming geniet, verhogen.
- Het aantal kinderen dat in monetaire armoede, extreme armoede en multidimensionale armoede leeft, verlagen.
Deze liggen in lijn met duurzame ontwikkelingsdoelstelling 1