Vorig jaar bereikte de wereld het halfwegpunt van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), de 17-puntenlijst om de levens van mensen en de planeet tegen 2030 ingrijpend te verbeteren. Maar met nog slechts zeven jaar te gaan, begint de tijd te dringen.
Kinderen waren te vaak het slachtoffer van oorlogsgeweld
Van Gaza tot Soedan tot Oekraïne en daarbuiten, leven meer dan 450 miljoen kinderen, of 1 op de 5 kinderen in een conflictgebied of zijn op de vlucht. Steeds vaker worden ze aangevallen doordat dichtbevolkte stedelijke gebieden, ziekenhuizen, scholen en vluchtelingenkampen het doelwit zijn. Dit belemmert soms de levering van humanitaire hulp zoals in Gaza, waar driekwart van de bevolking ontheemd is en 70% van de doden vrouwen en kinderen zijn.
In 2023 vielen deze langdurige en nieuwe conflicten samen met andere crises, zoals de overstromingen in Libië en de aardbevingen in Afghanistan, Marokko, Syrië en Turkije. Klimaatverandering blijft grote schade aanrichten aan kinderen, met ernstige droogte, hittegolven en stormen tot gevolg.
Vooruitgang in 2023
Toch kregen kinderen dit jaar meer toegang tot basisgezondheidszorg, vaccinaties en onderwijs dan in 2022. UNICEF en zijn partners bereikten 9,3 miljoen kinderen met levensreddende behandelingen tegen ondervoeding, het hoogste aantal ooit, en hielp het tij te keren tegen de ondervoedingscrisis. Vandaag de dag overleven meer kinderen dan ooit tevoren. Het sterftecijfer onder de vijf jaar is sinds 2000 wereldwijd met 51% gedaald.
UNICEF gaf:
- 6,2 miljoen doses van het eerste malariavaccin ter wereld in zeven Afrikaanse landen;
- Hulp aan tienduizenden kinderen in Bangladesh en Nepal om terug naar school te gaan;
- Veilige drinkwatervoorzieningen en sanitaire voorzieningen aan miljoenen mensen in Syrië en Jemen;
- Bescherming aan duizenden meisjes in Guatemala en Bolivia tegen vroegtijdige huwelijken door middel van het UNFPA-programma;
- Erkenning van de gevolgen van klimaatverandering voor kinderen tijdens de COP28;
- 9,3 miljoen kinderen levensreddende behandelingen voor ernstige ondervoeding;
- Bescherming aan kinderen door samen te werken met lokale gemeenschappen.
- Download het jaarverslag 2022
- Download het jaarverslag 2021
- Download het jaarverslag 2020
- Download het jaarverslag 2019
- Download het jaarverslag 2018
- Download het jaarverslag 2017