Update 20/9/2023
De aardbeving veroorzaakte grote schade en paniek in Marrakech en andere steden, waaronder Rabat, Casablanca, Essaouira en Agadir. De ramp kwam helemaal onverwacht en verraste mensen in hun slaap. Velen brachten de nacht door op straat, op de grond, uit vrees voor naschokken.
Het is niet voor het eerst dat Marokko wordt getroffen door een aardbeving. In 2004 werd de provincie Al Hoceima, 400 km ten noordoosten van Rabat, getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter, waarbij 628 mensen omkwamen. In 1960 verwoestte een aardbeving met een kracht van 5,7 Agadir, aan de westkust van het land, waarbij 12.000 mensen omkwamen - een derde van de bevolking van de stad.
Een zware tol
Volgens de laatste schattingen zijn er al meer dan 2.800 mensen omgekomen en meer dan 2.500 gewond geraakt. Ook zijn meer dan 100.000 kinderen getroffen door de krachtige aardbeving. 585 scholen raakten beschadigd waardoor de autoriteiten het schooljaar in de zwaarst getroffen gebieden hebben moeten opschorten. Waar mogelijk worden sommige leerlingen overgeplaatst naar andere scholen.
Veel mensen, waaronder kinderen, zijn ontheemd omdat hun huizen zijn verwoest of omdat ze bang zijn om terug te keren naar beschadigde huizen. Veel kinderen en gezinnen in de getroffen gebieden slapen buiten op straat of schuilen in openbare gebouwen.
Er is ook schade gemeld aan delen van de Medina van Marrakech, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ziekenhuizen in de stad vangen een toevloed van gewonden op en de autoriteiten hebben inwoners opgeroepen om bloed te doneren.
In een noodsituatie zijn kinderen altijd het meest kwetsbaar.Ze zijn getraumatiseerd, zijn familieleden verloren, zijn dakloos of gewond geraakt en hebben dringend nood aan onderdak, veilig water, medische zorg, bescherming en psychosociale ondersteuning.
UNICEF-teams staan paraat
De Marokkaanse autoriteiten leiden de reddingsoperaties. UNICEF staat ter beschikking van de regering om op hun vraag de door hen gecoördineerde hulpverlening te ondersteunen om in de onmiddellijke behoeften van kinderen en hun families te voorzien.
Op de langere termijn zullen de getroffen kinderen en gezinnen onderdak, veilig drinkwater, gezondheidszorg, medische hulp en voedsel en voedingsondersteuning nodig hebben. Kinderbeschermingsdiensten, waaronder psychosociale hulp, zullen van cruciaal belang zijn om kinderen en ouders te helpen de traumatische ervaringen te verwerken.
De heropbouw van de verwoeste schoolinfrastructuur en de terugkeer van kinderen naar school zijn ook van cruciaal belang voor hun herstel op lange termijn.
We blijven de situatie nauwlettend volgen en blijven in gesprek met het Koninkrijk Marokko om te bepalen wat de beste aanpak is naarmate de situatie zich verder ontwikkelt.
UNICEF steunt de kinderen van Marokko sinds 1994. Het lopende landenprogramma is vooral gericht plattelandsgebieden en de toegang tot degelijke inclusieve sociale voorzieningen.