Update 21/2/2023
Twee weken na de twee verwoestende aardbevingen van 7,7 en 7,6 op de schaal van Richter in het het zuidoosten van Turkije en noordwesten van Syrië, zijn kinderen en gezinnen op 20 februari opnieuw getroffen door twee grote aardbevingen - met een kracht van 6,4 en 5,8 magnitude - waardoor nog meer gebouwen zijn ingestort en er meldingen zijn van meer doden en gewonden.
Volgens de autoriteiten in Turkije vond de aardbeving van 6,4 magnitude plaats om 20.04 uur plaatselijke tijd, snel gevolgd door de beving van 5,8 magnitude drie minuten later. Gebieden die zwaar zijn getroffen door de aardbevingen van 6 februari liepen opnieuw enorme schade op.
Hoewel het exacte aantal nog niet bekend is, zouden zowel in Turkije als in Syrië opnieuw honderden mensen gewond zijn. Veel gezinnen renden paniek de straat op toen de aarde begon te beven.
De omvang van de ramp wordt steeds groter:
- De aardbevingen kostten het leven aan meer dan 44.000 mensen en verwoestten duizenden huizen;
- Miljoenen kinderen hebben dringend humanitaire hulp nodig: 5.4 miljoen kinderen wonen in de getroffen regio in Turkije, 3.6 miljoen kinderen zijn getroffen in Syrië;
- Duizenden gezinnen zijn dakloos en wonen nu in tijdelijke onderkomens, vaak in ijzige weersomstandigheden;
- De aardbevingen veroorzaakten ook enorme eschade aan scholen en andere essentiële infrastructuur.
De hoogste prioriteit voor UNICEF is ervoor te zorgen dat kinderen veilig zijn. Ze hebben voedsel, water veilig onderdak en sanitaire voorzieningen nodig, maar ook warme kleren, want de meesten van hen zijn midden in de nacht uit hun huizen moeten vluchten zonder iets te kunnen meenemen. Verder hebben ze medische zorg nodig om te voorkomen dat ze luchtwegeninfecties krijgen in deze winterse kou. De noden zijn enorm.
UNICEF was al ter plaatse voor de ramp en de noodvoorraden stonden klaar. Onze teams konden dan ook onmiddellijk in actie komen en de dringendste noden meteen in kaart brengen.
De aardbeving komt op een moment dat duizenden Syrische kinderen en hun gezinnen al extra kwetsbaar zijn door de strenge winter, de moeilijke economische omstandigheden en alle oorlogsellende die ze al 12 jaar moeten verduren.
In Turkije zijn de inspanningen momenteel gericht op het opsporen en redden van overlevenden. UNICEF is in overleg met de Turkse regering om deze operaties in het land te ondersteunen met humanitaire hulp.
Onze onmiddellijke prioriteit is ervoor te zorgen dat de getroffen kinderen en gezinnen de steun krijgen die zij dringend nodig hebben.
Onze respons is gericht op de bescherming van kinderen, het verlenen van dringende psychologische steun, het operationeel maken van kindvriendelijke ruimten en tijdelijke leerruimten, de impact van de ramp op waterstations en andere basisinfrastructuur opmeten, en de noden in kaart brengen op vlak van gezondheid en voeding.