UNICEF becijfert dat het weghouden van meisjes van de middelbare school Afghanistan 2,5% van het jaarlijkse bruto binnenlands product (BBP) kost. Hierin zijn de hartverscheurende en verstrekkende gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de meisjes zelf niet meegerekend.
Het onderwijsverbod voor meisjes in Afghanistan heeft een grote economische impact, stelt UNICEF. In Afghanistan hebben op dit moment drie miljoen meisjes de middelbare schoolleeftijd. Als zij hun school kunnen afronden en gaan werken, zou de bijdrage van deze meisjes en vrouwen aan de Afghaanse economie tenminste 5,4 miljard dollar zijn.
De raming houdt geen rekening met de niet-financiële gevolgen van het onderwijsverbod voor meisjes, zoals het toenemende tekort aan vrouwelijke leerkrachten, artsen en verpleegkundigen en stijgende zorgkosten die verband houden met zwangerschappen tijdens de adolescentie. De schatting houdt ook geen rekening met de specifieke voordelen van onderwijs, zoals het algemene opleidingsniveau, het terugdringen van kindhuwelijken en het verminderen van kindersterfte.
UNICEF wil ieder meisje en iedere jongen in heel Afghanistan op school zien leren. We zullen niet stoppen hiervoor te pleiten tot dat doel is bereikt. Onderwijs is een recht voor ieder kind en de basis voor toekomstige groei in Afghanistan.
Voordat de Taliban op 15 augustus vorig jaar de macht grepen, gingen in Afghanistan meer dan 4,2 miljoen kinderen niet naar school, waarvan 60 procent meisjes. De kosten van het niet opleiden van jongens en meisjes zijn erg hoog door de gemiste inkomsten, en van meisjes in het bijzonder, door het verband tussen het opleidingsniveau van een meisje en huwen en kinderen krijgen op latere leeftijd. Als meisjes niet naar school gaan, lopen zij een groter risico om op jonge leeftijd te trouwen. Onderwijs zorgt ervoor dat meisjes kunnen deelnemen aan het arbeidsproces, keuzes kunnen maken over hun eigen toekomst en dat zij weer meer investeren in de gezondheid en het onderwijs van hun eigen kinderen op latere leeftijd.
Door het verbod op onderwijs heeft UNICEF op dit moment ook grote moeite om tienermeisjes te bereiken met gerichte gezondheidszorg en preventie, onder meer rond bloedarmoede en menstruele gezondheid en hygiëne. Ook neemt ondervoeding bij kinderen toe. In juni 2021 werden in Afghanistan 30.000 kinderen behandeld voor ernstige acute ondervoeding; in juni 2022 waren dit er 57.000, een stijging van 90 procent. Kinderen worden verplicht om te werken om hun gezin te onderhouden in plaats van naar school te gaan, wat de veiligste plek is waar ze kunnen zijn.
De situatie in Afghanistan is in het afgelopen jaar verder verslechterd. De machtsovername in augustus 2021 heeft geleid tot het instorten van de economie en de gezondheidszorg en voor toegenomen armoede. Drie van de vijf Afghanen heeft humanitaire hulp nodig, onder wie 13 miljoen kinderen.
UNICEF is al 70 jaar in Afghanistan en we blijven om de hulp te verlenen die heel hard nodig is. Dat gebeurt vanuit 13 kantoren in het hele land. UNICEF levert levensreddende voeding, gezondheidszorg, vaccinaties, veilig drinkwater en helpt kwetsbare gezinnen, onder meer met cash transfers.