Hevige overstromingen en aardverschuivingen in vijf provincies in het centrum van Vietnam hebben meer dan 1,5 miljoen kinderen blootgesteld aan ziekten, slechte voeding en ontwikkelingsachterstand. Minstens 135.000 gezinnen werden rechtstreeks getroffen door waterstanden tot 2 meter hoog en meer dan een half miljoen mensen hebben geen toegang meer tot beschermde waterbronnen.
Huizen van gezinnen raakten verwoest, gewassen werden vernietigd en de infrastructuur raakte beschadigd. Tot op heden werd er melding gemaakt van de beschadiging van 42 gezondheidsposten. Andere centra zijn onbereikbaar door de hoge waterstand. Hierdoor zijn moeders en kinderen afgesloten van de basis- en preventieve gezondheidszorg die zo belangrijk is in deze tijden van verhoogd ziekterisico. Op vele plaatsen raakten scholen beschadigd en blijven ze tijdelijk gesloten. Bijna 1,2 miljoen studenten kunnen op dit moment niet meer naar school. De aankondiging van een nieuwe cycloon die dezelfde kustregio nadert, brengt de hulpverlening in het gedrang.
UNICEF-experten werken samen met een team onder leiding van de Vietnamese overheid en hebben de zwaarst getroffen provincies bereikt om de toestand van kinderen en vrouwen in te schatten en de omvang van de noden vast te stellen. Op basis van deze informatie zal UNICEF de komende dagen extra middelen en expertise bijeenbrengen en toewijzen om de Vietnamese regering te ondersteunen bij het aanpakken van de vele uitdagingen.
"Overstromingen en aardverschuivingen hebben ernstige schade veroorzaakt. Scholen zijn beschadigd en boeken en ander onderwijsmateriaal zijn door het water vernield. Mensen hebben geen toegang meer tot stromend water, de toiletten staan onder water, en het gebrek aan persoonlijke hygiëne en sanitaire voorzieningen verhoogt het risico op ziekte. ",zegt UNICEF Emergency Specialist Ly Phat Viet Linh, die Quang Binh bezocht, een van de zwaarst getroffen provincies tot nu toe.
“UNICEF heeft een eerste bedrag van 100.000 USD toegewezen voor noodhulp op het gebied van water, sanitaire voorzieningen, hygiëne, gezondheid, voeding en onderwijs, evenals psychosociale steun en kinderbescherming," zei Rana Flowers UNICEF-vertegenwoordiger in Vietnam. "Samen met het aanpakken van de gezondheidsrisico's, moeten we er ook voor zorgen dat we de kinderen in staat stellen hun opleiding te hervatten.
Gezien de omstandigheden zullen velen van hen wellicht moeten terugkeren naar e-learning - dus toegang en connectiviteit is een belangrijke actie voor het onderwijsteam. Tegelijkertijd moeten we speciale aandacht besteden aan het mentale welzijn van kinderen. De gevolgen van dergelijke rampen beperken zich niet tot fysieke gezondheid en voeding. Vrouwen en kinderen kampen met stress en angst en hebben bescherming nodig. Dit moeten we zo snel mogelijk aanpakken," voegde Rana Flowers eraan toe.
Aangezien meer regen wordt voorspeld houdt UNICEF de gezondheidsrisico’s nauwlettend in de gaten en kijken we naar oplossingen om de vele uitdagingen aan te pakken : zoals de verspreiding van ziekten, het gebrek aan voedzaam voedsel voor vrouwen en kinderen, de toegang tot gezondheidscontroles en zorg voor zwangere vrouwen en het handhaven van routinematige vaccinatiediensten.
"Naarmate er meer berichten binnenkomen van UNICEF-medewerkers in de getroffen provincies, blijkt dat de schade op sommige plaatsen enorm is en dat de risico's voor kinderen toenemen. Deze mensen waren al getroffen door de gevolgen van COVID en hun veerkracht wordt op de proef gesteld. UNICEF betuigt zijn oprechte deelneming aan de getroffenen. We roepen onze familie van donateurs over de hele wereld op om de herstelinspanningen te ondersteunen", besloot Rana Flowers.