Update op 30 januari 2025
Tussen november 2024 en januari 2025 zijn in de provincies Noord- en Zuid-Kivu bijna 658.000 mensen opnieuw ontheemd geraakt. Hieronder bevinden zich minstens 282.000 kinderen.
Door de verslechterende situatie en de uitbreiding van de gevechten die zich hebben uitgebreid naar Goma (de provinciehoofdstad van Noord-Kivu), zijn sommige gezinnen hun kampen moeten ontvluchten en verhuisd naar andere delen van het stadscentrum. Sommige van deze gezinnen verhuizen al voor de derde, vierde of zelfs vijfde keer.
De grootste risico's voor kinderen houden momenteel verband met hun gezondheid en bescherming. Overbevolking en onhygiënische omstandigheden zorgen voor een snellere verspreiding van ziektes zoals cholera, mazelen en mpox. UNICEF heeft ook meldingen ontvangen van een toename van kinderen die van hun ouders zijn gescheiden of geen begeleiding hebben. Deze kinderen lopen het risico ontvoerd te worden, gerekruteerd te worden door gewapende groepen en het slachtoffer te zijn van seksueel geweld.
De situatie was al zorgwekkend in 2024
Het geweld in Noord-Kivu leidde tot een grote verplaatsing van de bevolking in 2024, waardoor kinderen nog meer blootgesteld werden aan geweld. Ter herinnering: in februari 2024 kwamen meer dan 95.000 mensen (nieuw ontheemd) toe in Minova toen het conflict escaleerde. De helft van deze mensen waren kinderen.
Tegen deze achtergrond hebben UNICEF en zijn lokale partners basisbenodigdheden uitgedeeld aan meer dan 8.300 ontheemde gezinnen in Minova. Dit gebeurde ondanks het feit dat de regio steeds moeilijker bereikbaar wordt. Sinds 2023 helpt UNICEF kinderen die door dit conflict getroffen zijn met essentiële hulp zoals water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Ook gemeenschappen worden ondersteund om kinderen te beschermen en te begeleiden.
Alleen al in februari 2024 verleenden UNICEF en zijn partners mentale gezondheidszorg en psychosociale hulp aan meer dan 1.900 kinderen. Er werd ook tijdelijke zorg geboden aan 150 niet-begeleide of van hun familie gescheiden kinderen, en meer dan 300 overlevenden van gendergerelateerd geweld (meisjes, jongens en vrouwen) kregen toegang tot medische en psychosociale en juridische diensten, gevolgd door economische re-integratie.
UNICEF roept alle partijen op om prioriteit te geven aan burgerbescherming en om humanitaire organisaties hun werk te laten doen.
Wil je graag meer weten over humanitaire crises en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar de derde aflevering van onze podcast ‘Time to Talk’.