Op basis van een overzicht van de huidige gegevens wereldwijd blijkt dat:
- schoolgaande kinderen niet de belangrijkste oorzaak lijken te zijn van infectiepieken,
- dat kinderen op school niet lijken te worden blootgesteld aan een hoger infectierisico dan wanneer ze niet op school zijn wanneer de nodige veiligheidsmaatregelen worden genomen,
- en dat het schoolpersoneel ook niet lijkt te worden blootgesteld aan een hoger relatief risico in vergelijking met de bevolking in het algemeen.
Het document, opgesteld door UNESCO en UNICEF dat je hier kan downloaden, is gebaseerd op een overzicht van 20 publicaties:
- reviews van literatuur,
- nationale surveillancestudies van heropende scholen,
- ecologische studies,
- simulatiestudies van transmissiemodellen
- en case-tracingstudies.
Onder de auteurs bevinden zich overheidsinstellingen, academische onderzoekers en onafhankelijke onderzoeksorganisaties.
De meeste bronnen zijn gericht op landen met een hoog inkomen. Voorbeelden zijn afkomstig uit een studie uit 191 landen die geen verband toonde tussen open scholen en COVID-19-infectiecijfers in de gemeenschap.
Het verwijst ook naar een studie uit 32 Europese landen die suggereert dat de overdracht van student-op-student ongewoon was en niet de primaire oorzaak van de infectie bij kinderen was.
In een ander voorbeeld vond een studie van 57.000 zorgverleners bij kinderopvangfaciliteiten in de Verenigde Staten geen verhoogd risico op infectie onder zorgverleners.
Het document ondersteunt de oproep van UNICEF aan regeringen om prioriteit te geven aan het open houden van scholen en om alle mogelijke maatregelen te nemen om deze veilig te heropenen indien dit niet het geval is.