Ten minste 1 op de 7 kinderen - of 332 miljoen kinderen wereldwijd - kreeg sinds het begin van de COVID-19-pandemie gedurende ten minste negen maanden te maken met een nationaal beleid waarbij het verplicht of aanbevolen was thuis te blijven. Hierdoor loopt hun mentale gezondheid en hun welzijn gevaar, waarschuwt UNICEF vandaag.
Hoewel bijna alle kinderen wereldwijd het afgelopen jaar onder een of andere vorm van periodieke lockdown hebben geleefd, identificeert de nieuwe analyse van UNICEF, die gebruik maakt van gegevens van de Oxford COVID-19 Government Response Tracker, enkele van de meest langdurige lockdownomstandigheden wereldwijd.
Sinds COVID-19 op 11 maart 2020 tot pandemie werd uitgeroepen, kregen volgens de analyse 139 miljoen kinderen wereldwijd gedurende ten minste negen maanden te maken met een nationaal beleid waarbij ze, op enkele uitzonderingen na, verplicht moesten thuisblijven. Het gaat onder andere om kinderen in landen als Paraguay, Peru en Nigeria. De rest van de 332 miljoen - of 193 miljoen kinderen - kreeg gedurende dezelfde periode te maken met een nationaal beleid waarbij thuisblijven was aanbevolen.
Door lokale lockdowns en bewegingsbeperkingen vanwege de pandemie, is het een lang jaar geweest voor ons allemaal, maar vooral voor kinderen," zegt UNICEF Executive Director Henrietta Fore. "Als je dag in dag uit gescheiden bent van je vrienden en familie, en soms zelfs thuis vastzit met iemand die je misbruikt, is de impact enorm. Veel kinderen voelen zich bang, eenzaam en angstig, en maken zich zorgen over hun toekomst. We moeten uit deze pandemie komen met een betere aanpak van de mentale gezondheid van kinderen en adolescenten. Dit begint met dit onderwerp de aandacht te geven die het verdient.
Nu de pandemie haar tweede jaar ingaat, eisen de gevolgen voor de mentale gezondheid en het psychosociale welzijn van kinderen en jongeren hun tol. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bleek uit een recente U-Report-enquête van UNICEF onder jongeren, die meer dan 8 000 reacties opleverde, dat meer dan een kwart te kampen had met angstgevoelens en 15 procent met depressie.
Zelfs vóór de pandemie liepen kinderen en jongeren risico’s op vlak van geestelijke gezondheid: de helft van alle mentale stoornissen ontwikkelt zich vóór de leeftijd van 15 jaar, en 75 procent tegen de tijd dat ze jongvolwassen zijn. De meerderheid van de 800 000 mensen die elk jaar door zelfmoord om het leven komen, zijn jongeren, en zelfverminking is de derde doodsoorzaak onder 15- tot 19-jarigen, met hogere percentages bij adolescente meisjes. Wereldwijd leeft naar schatting 1 op de 4 kinderen met een ouder die een psychische stoornis heeft.
Kinderen die thuis geconfronteerd worden met geweld, verwaarlozing of misbruik, zitten door de lockdowns vaak vast bij hun misbruikers zonder de steun van leerkrachten, familieleden en gemeenschappen. Kinderen uit kwetsbare bevolkingsgroepen - zoals kinderen die op straat leven en werken, kinderen met een beperking en kinderen die in een conflictsituatie leven - lopen het risico dat hun noden op het vlak van mentale gezondheid volledig over het hoofd worden gezien.
Volgens de WHO heeft de COVID-19 pandemie in 93 procent van de landen wereldwijd vitale diensten op vlak van geestelijke gezondheidszorg verstoord of stopgezet, terwijl de vraag ernaar net toeneemt. Uit een studie in 194 steden in China bleek dat 16 procent van de respondenten aangaf matige tot ernstige depressieve symptomen te vertonen tijdens de pandemie, en 28 procent matige tot ernstige angstsymptomen.
Om deze situatie aan te pakken, ondersteunt UNICEF regeringen en partnerorganisaties om diensten voor kinderen prioriteit te geven en aan te passen. In Kazachstan lanceerde UNICEF bijvoorbeeld een platform voor online individueel advies voor kinderen, naast afstandsonderwijs op scholen voor specialisten op het gebied van mentale gezondheid. In China lanceerden UNICEF en Kuaishou, een toonaangevend social mediabedrijf, een online wedstrijd om angst bij kinderen te helpen verminderen.
Later op het jaar jaar zal UNICEF zijn tweejaarlijkse vlaggenschiprapport, State of the World's Children, wijden aan de mentale gezondheid van kinderen en adolescenten, om het bewustzijn rond dit wereldwijde probleem te vergroten, oplossingen aan te reiken, en regeringen aan te moedigen meer aandacht te besteden aan dit thema.
"Als we er ons vóór de COVID-19-pandemie niet ten volle van bewust waren hoe dringend de situatie is, dan is dat nu wel het geval," voegt Henrietta Fore eraan toe. "Landen moeten drastisch investeren in de uitbreiding van geestelijke gezondheidsdiensten en in steun voor jongeren en hun verzorgers in gemeenschappen en scholen. Daarnaast moeten programma’s rond opvoeding en ouderschap worden uitgebreid om ervoor te zorgen dat kinderen uit kwetsbare gezinnen thuis de steun en bescherming krijgen die ze nodig hebben".
Noot voor de redactie :
De voorgestelde gegevens zijn afkomstig van het UNICEF-dashboard over de respons van regeringen op COVID-19 en getroffen bevolkingsgroepen, gebaseerd op gegevens van de Oxford COVID-19 Government Response Tracker en de UN DESA Population Division, en zijn verzameld tussen 11 maart 2020 en 22 februari 2021.
De verschillende soorten thuisblijfbeleid worden als volgt ingedeeld:
- 0 - Geen maatregelen.
- 1 - Aanbeveling om het huis niet te verlaten.
- 2 - Verplichting het huis niet te verlaten, met uitzonderingen voor dagelijkse lichaamsbeweging, boodschappen en "essentiële" verplaatsingen.
- 3 - Verplichting het huis niet te verlaten met minimale uitzonderingen (b.v. slechts één keer per week, of slechts één persoon tegelijk).
332 miljoen kinderen is de minimumschatting en heeft betrekking op kinderen zowel in landen met een aanbevolen als een verplicht nationaal thuisverblijfbeleid (niveau 1-3). 139 miljoen kinderen is de minimumschatting en heeft betrekking op kinderen die leven in landen met een verplicht nationaal thuisblijfbeleid is (2-3). Landen waar op regionaal of lokaal niveau beleid is gevoerd, zijn niet opgenomen - een onbekend aantal kinderen die thuis moeten blijven in deze landen moet bij de genoemde cijfers worden opgeteld.