2023 ligt achter ons, en hoewel het voorbije jaar een bittere nasmaak had, sluiten we het af op een positieve noot. Eind november zetten we een belangrijke stap in de gezondheidszorg met de introductie van malariavaccins in Yaoundé, Kameroen, in samenwerking met de WHO (World Health Organization). Deze historische gebeurtenis stelt UNICEF en zijn partners in staat om de strijd tegen een van de voornaamste doodsoorzaken bij kinderen onder de vijf jaar voort te zetten. Het is de eerste keer dat malariavaccins in Afrika worden geïmplementeerd, en Kameroen ontvangt als eerste land leveringen buiten het proefprogramma.
In 2019 begonnen Ghana, Kenia en Malawi met het vaccineren van kinderen vanaf vijf maanden in geselecteerde regio’s, als onderdeel van het proefprogramma Malaria Vaccine Implementation Programme (MVIP). Meer dan twee miljoen kinderen zijn op dit moment al gevaccineerd, wat resulteerde in een aanzienlijke daling van sterfgevallen (13%), ernstige infecties en ziekenhuisopnames.
In de komende twee jaar zullen UNICEF en zijn partners bijna 18 miljoen doses malariavaccins verspreiden in 12 Afrikaanse landen. Het doel is om grootschalige vaccinatie mogelijk te maken en daarmee kindersterfte verder te verminderen. Naast malariavaccins worden er ook andere preventieve maatregelen ingezet, waaronder het gebruik van muskietennetten en malariamedicijnen. Bovendien wordt er specifieke zorg geboden aan zwangere vrouwen ter preventie van malaria. Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF benadrukte: “Dit kan echt een gamechanger zijn in onze strijd tegen malaria.” Dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van UNICEF voegde toe dat het vaccin een essentiële aanvulling is op de bestaande preventiemiddelen en zal helpen bij het ondersteunen van inspanningen om het aantal sterfgevallen verder te verminderen.
- Afrika wordt het zwaarste getroffen door malaria en is verantwoordelijk voor ongeveer 95% van de wereldwijde gevallen en 96% van de malaria-gerelateerde sterfgevallen in 2021.
- In 2022 werden wereldwijd 249 miljoen gevallen geregistreerd met bijna 608.000 sterfgevallen als gevolg.
- Ter vergelijking: In 2021 waren er 247 miljoen gevallen en 619.000 sterfgevallen in Afrika, waarvan 77% kinderen jonger dan vijf jaar zijn.
- Bijna elke minuut overlijdt een kind jonger dan vijf jaar aan malaria.
Volgens de WHO is malaria een potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk voorkomt in tropische landen. Het is een ziekte die zowel voorkomen als genezen kan worden. Een ongecompliceerd geval van malaria kan echter evolueren naar een ernstige vorm van de ziekte, die vaak fataal is als deze niet tijdig wordt behandeld. Daarom zijn een snelle diagnose en behandeling van essentieel belang. Malaria, overgedragen door de beet van geïnfecteerde muggen met koorts als eerste symptoom, behoort tot de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Daarna volgen een longontsteking en diarree. Het is binnen deze context dat de grootschalig toegediende vaccins een revolutie zullen betekenen in de aanpak van deze ziekte op het Afrikaanse continent.