Uit de snelle evaluatie blijkt de ernst van het trauma dat kinderen hebben opgelopen en de schrijnende behoeften die gezinnen hebben ervaren.
Zeven op de tien gezinnen hebben na de explosies van 4 augustus 2020 om basishulp gevraagd en bijna al die gezinnen hebben nog steeds hulp nodig. De meeste aanvragen betroffen hulp in de vorm van geld en voedsel, wat nog steeds het geval is.
Een derde van de gezinnen met kinderen onder de 18 jaar zei dat ten minste één kind in hun huishouden nog steeds tekenen van psychische nood vertoonde. In het geval van volwassenen is dat bijna de helft.
De explosies verwoestten grote delen van Beiroet, waarbij meer dan 200 mensen omkwamen, onder wie zes kinderen, en meer dan 6.500 gewond raakten, onder wie 1.000 kinderen. Door de vernietiging van bedrijven verloren tienduizenden werknemers hun baan, waardoor zij moeite hebben om hun gezin te voeden en de gezondheidszorg te bieden die hun kinderen nodig hebben.
Uit het UNICEF-onderzoek blijkt dat twee op de drie gezinnen (68,6%) sinds de explosies geen toegang hebben gehad tot gezondheidszorg of medicijnen. Erger nog, een op de vier gezinnen had sinds de explosies minstens één gezinslid dat positief testte op COVID-19. Uit de enquête, die gebaseerd is op telefonische interviews met 1.187 huishoudens in juli, blijkt ook dat:
- Bijna alle gezinnen zeiden dat hun huizen reparaties nodig hadden na de explosies en ongeveer de helft van hen zei dat dit nog steeds het geval is.
- Vier op de tien gezinnen zeiden dat hun watervoorziening door de explosies was aangetast, en ongeveer een kwart van die gezinnen zei dat dit nog steeds het geval is.
Als er nu geen verandering, herstel en verantwoording komen, gebeurt het misschien wel helemaal niet, waardoor het land verder afglijdt naar een afgrond en een plek waar geen weg meer terug is. UNICEF roept op tot de volgende acties:
- Maak van kinderen in Libanon een topprioriteit, hun basisrechten gerespecteerd en bij de hand. Dit omvat toegang tot gezondheid, voeding en bescherming tegen geweld, waaronder misbruik en uitbuiting.
- Libanese leiders om hun politieke meningsverschillen te overbruggen en samen te komen om een regering te vormen die de gemeenschappen en het Libanese volk ten dienste staat, onder meer door het land op de weg naar herstel te begeleiden, recht te doen aan de gezinnen die door de ontploffing zijn getroffen en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.
- De instandhouding van de openbare dienstverlening op korte en langere termijn is essentieel voor de overleving en ontwikkeling van kinderen. Dit omvat de verstrekking van water, onderwijs en gezondheidszorg voor allen die rechtstreeks ten goede komen aan kinderen en de gemeenschappen in het algemeen. Dit kan alleen gebeuren door goed bestuur en overheidssystemen die bestand zijn tegen zelfs de ergste schokken en crises. Als die systemen er waren geweest, zouden we niet zijn beland waar we nu zijn met de watercrisis (als voorbeeld), waarbij 75 procent van de huishoudens in het land het risico loopt de toegang tot water te verliezen.
- Het opzetten van een duurzaam nationaal systeem voor sociale bijstand, onder meer om gezinnen in nood te bereiken met geldelijke steun, vergelijkbaar met het door UNICEF gesteunde "Haddi"-programma. Het systeem zou kwetsbare gezinnen met jonge kinderen, mensen met een handicap en 70-plussers omvatten.
- Een transparant en geloofwaardig onderzoek om de oorzaak van de explosie te achterhalen, de verantwoordelijken voor de ontploffing ter verantwoording te roepen en recht te doen aan de getroffen families, waaronder degenen die hun dierbaren hebben verloren.