Het Verenigd Koninkrijk organiseert op 4 juni een virtuele donorconferentie voor GAVI , de wereldwijde alliantie voor vaccinatie.
De virtuele GAVI-donorconferentie wil 7,4 miljard US Dollar aan extra middelen mobiliseren voor het strategische plan van de Alliantie voor de periode 2021-2025.
Tot dusver hebben een aantal landen, waaronder het VK, Noorwegen, Duitsland, Italië, Canada, de VS en Japan hun toezeggingen aan GAVI aangekondigd. Naar verwachting zullen nog meer landen en partners volgen tijdens de top zelf.
Met de COVID -19-pandemie die de toch al zwakke gezondheidssystemen overweldigt, staat de overleving en de toekomst van miljoenen kinderen, vooral de meest kwetsbare, op het spel.
De wereldwijde vaccinatiediensten worden zwaar getroffen door de COVID-19-crisis. De pandemie zet de bestaande gezondheidsstelsels enorm onder druk. Door de fysieke afstand en andere risicobeperkende maatregelen en door logistieke uitdagingen raken bestaande vaccinatiecampagnes ernstig verstoord.
• omdat de vaccinatiediensten in 68 landen aanzienlijk zijn verstoord, lopen 80 miljoen kinderen onder de leeftijd van één jaar het risico op ernstige ziekten die eigenlijk kunnen worden voorkomen, zoals mazelen, difterie en polio,
• Sinds december 2019 hebben 65 landen massa-immunisatiecampagnes tegen ziekten zoals cholera, mazelen, meningitis, polio, tetanus, tyfus en gele koorts tijdelijk opgeschort, volgens de nieuwe richtlijnen van de WHO om de verspreiding van COVID-19 te beperken
• 24 miljoen mensen in 21 door GAVI ondersteunde landen met lage inkomens lopen het risico vaccins tegen polio, mazelen, tyfus, gele koorts, cholera, rotavirus, HPV, meningitis A en rodehond te missen als gevolg van uitgestelde campagnes.
Zonder dringende actie zal de pandemie snel een overlevingscrisis voor kinderen worden.
Terwijl we COVID-19 bestrijden, moeten we ons aanpassen om ieder kind essentiële gezondheidsdiensten zoals vaccinatie en voeding veilig te kunnen bieden. We kunnen de ene gezondheidscrisis niet inruilen voor een andere. De pandemie heeft aangetoond dat we meer moeten doen om een betere wereld voor kinderen op te bouwen door te investeren in sterke gezondheids-, water- en sanitaire en hygiënesystemen die op lange termijn universele en toegankelijke gezondheidszorg garanderen.
Daarom is UNICEF volledig afgestemd op en toegewijd aan de nieuwe 5-jarige strategie van de GAVI Alliance, waarbij gelijkheid centraal staat.
Zelfs vóór de COVID-19-crisis misten miljoenen kinderen levensreddende vaccinatiediensten, waardoor ze een hoog risico liepen te sterven door vermijdbare oorzaken. Meer dan 13 miljoen – een op de tien – kinderen in de wereld kregen geen vaccinaties. De meeste niet-gevaccineerde kinderen leven in arme stedelijke of afgelegen plattelandsgemeenschappen en in door conflicten en onveiligheid getroffen gebieden.
“De meest gemarginaliseerde kinderen in de wereld lopen een verhoogd risico. Hoe langer de pandemie duurt, hoe meer kinderen hun standaardvaccinaties zullen missen, waardoor een nog grotere groep niet-gevaccineerde kinderen ontstaat, de reeds bestaande ongelijkheden verergeren en decennia van geboekte vooruitgang in overleving van kinderen worden ondermijnd.”, zegt Philippe Henon woordvoerder van UNICEF België.
“Regeringen moeten beginnen met het plannen van immunisatiecampagnes om de gemiste vaccinatiedoses in te halen. Ze moeten hun gezondheids-, WASH- en immunisatiediensten aanpassen om tijdens de pandemie veilig voor kinderen te zorgen en een meer geïntegreerd systeem voor de toekomst te bouwen.”
Dit is het moment om een beslissende actie te ondernemen bij het bouwen van sterke en rechtvaardige gezondheidssystemen die beantwoorden aan de vitale gezondheidsbehoeften van kinderen.
En dit omvat ook het waarborgen van een billijke verspreiding van het COVID-19-vaccin wanneer het beschikbaar is.
Als ’s werelds grootste leverancier van vaccins en wereldleider op het gebied van reacties op gezondheidsvoorzieningen, is UNICEF bereid samen te werken met partners en de implementatie van nieuwe COVID-19-instrumenten, waaronder vaccins, te ondersteunen, met name onder de landen en gemeenschappen die deze het hardst nodig hebben.
“We hebben vandaag meer dan ooit nood aan een wereldwijde solidariteit en internationale samenwerking.”, aldus Henon.