In 8 landen, waaronder Mali, Niger, Senegal, Zuid-Soedan en Soedan, brengen kinderen meer dan de helft van het jaar door bij temperaturen boven de 35 graden Celsius. Een nieuw rapport van UNICEF, dat je in dit artikel kunt downloaden, toont aan dat één op de vijf kinderen in gebieden leeft die jaarlijks minstens dubbel zoveel extreem hete dagen kennen, vergeleken met zes decennia geleden. Hierdoor worden kinderen wereldwijd geconfronteerd met steeds intensere, langdurigere en frequentere hittegolven. Veel van hen moeten deze hitte doorstaan zonder adequate infrastructuur of voorzieningen.
Effecten van extreme hitte
De extreme hitte vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van kinderen en zwangere vrouwen, vooral zonder verkoeling. Het kan leiden tot zwangerschapscomplicaties, chronische ziekten en complicaties bij de geboorte, zoals doodgeboorte, laag geboortegewicht en vroeggeboorte. Daarnaast verhoogt de hitte het risico op ondervoeding, infecties zoals malaria en dengue, en mentale gezondheidsproblemen bij kinderen.
Kinderen in West- en Centraal-Afrika hebben het vaakst te maken met extreem hete dagen, en dit aantal neemt snel toe. In deze regio ervaren 123 miljoen kinderen, of 39 procent van de kinderen, nu minstens 95 dagen per jaar temperaturen boven de 35 graden Celsius. In landen, zoals Mali, Niger, Senegal en Soedan, kan dit aantal oplopen tot meer dan 195 dagen per jaar. Ook in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wonen bijna 48 miljoen kinderen in gebieden waar het aantal extreem hete dagen verdubbeld is.
Kinderrechten in gevaar
Stijgende temperaturen vormen een ernstige bedreiging voor de rechten van kinderen door hun directe impact op gezondheid, veiligheid en toegang tot basisvoorzieningen. Extreme hitte kan de toegang tot schoon water en medische zorg bemoeilijken en leiden tot tijdelijke sluitingen van scholen, waardoor het recht op onderwijs onder druk komt te staan. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor hitte, wat kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen en zelfs sterfte.
Ook Europa en Centraal-Azië blijven niet gespaard van de stijgende temperaturen, want in 2021 kwamen naar schatting 377 kinderen om het leven door de extreme hitte. Volgens het rapport, "Beat the heat: child health amid heatwaves in Europe and Central Asia", stierf de helft van deze kinderen in hun eerste levensjaar aan hittegerelateerde ziekten. De meesten stierven tijdens de zomermaanden.
Kinderen worden ook onrechtstreeks getroffen door de impact van hittegolven op ontheemding. Daarom is een goed klimaatbeleid dat de belangen van kinderen centraal stelt essentieel. De komende maanden moeten alle lidstaten van het Akkoord van Parijs nieuwe nationale klimaatplannen indienen, die de koers van klimaatactie voor het volgende decennium bepalen.
Wil je graag meer weten over de klimaatcrisis en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar de tweede aflevering van onze podcast ‘Time to Talk’.
Wanneer spreken we van een hittegolf?
Een hittegolf is een periode van drie dagen of langer waarin de maximumtemperatuur elke dag hoger ligt dan het lokale 15-daagse gemiddelde.
UNICEF roept leiders, regeringen en de privésector op om dringende klimaatactie te ondernemen om ieder kind een veilige, gezonde en duurzame omgeving te garanderen.