UNICEF lanceert een wereldwijde oproep via zijn "Humanitarian Action For Children", om levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood. In 2025 is er 9,9 miljard USD nodig om dringende steun te kunnen bieden aan 109 miljoen kinderen in 146 landen. Het geld zal worden ingezet om de groeiende uitdagingen aan te pakken die kinderen bedreigen, zoals conflicten, klimaatverandering, ontheemding en gezondheidsproblemen. Een overzicht van de geplande acties kan je downloaden via dit artikel.
Noodsituaties met beperkte financiering
De huidige noodsituaties zijn onvoorspelbaar en kunnen op elk moment veranderen. Kinderen worden steeds vaker getroffen door de gevolgen van plotselinge natuurrampen. Deze rampen brengen hun gezondheid in gevaar, veroorzaken voedsel-en wateronzekerheid en belemmeren de toegang tot onderwijs. De angst, verwarring en onzekerheid die gepaard gaan met dergelijke rampen kunnen langdurige trauma's veroorzaken, die hun vermogen om zich mentaal en emotioneel te ontwikkelen ernstig ondermijnen.
Kinderen die opgroeien in conflictgebieden zijn vaak getuige van geweld, mishandeling en de vernietiging van hun omgeving waarmee hun gevoel van veiligheid en stabiliteit volledig wordt weggenomen. De voortdurende verstoring van hun leven maakt het moeilijk om zich te concentreren op iets anders dan overleven.
Tegelijkertijd nemen de beschikbare fondsen af, en ontbreekt het vaak aan flexibiliteit en snelheid in de financiering. In landen en regio’s als Afghanistan, Soedan, de Democratische Republiek Congo, Gaza en Libië is de financieringsvraag voor 2025 het grootst. Zonder voldoende hulpmiddelen staan deze landen meer en meer onder druk en vergroten zij het risico dat juist kinderen met de grootste behoeften niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Vele noodsituaties duwen miljoenen kinderen in crises. Teveel van hen krijgen niet de ondersteuning die ze nodig hebben voor hun bescherming en overleving. "Elke dag zetten UNICEF-medewerkers alles op alles om elk kind in crisis te bereiken met noodhulp. Het beschikbaar stellen van flexibele humanitaire middelen, die snel kunnen worden ingezet, is hierbij van cruciaal belang. Enkel door krachten te bundelen kunnen we een wereld creëren waarin de rechten van ieder kind worden beschermd en nageleefd”, aldus Philippe Henon, woordvoerder van UNICEF België.
Daarnaast werkt UNICEF nauw samen met lokale partners die van cruciaal belang zijn voor het efficiënt leveren van hulp op het terrein. Deze partners spelen een sleutelrol bij het identificeren van de meest urgente behoeften en zorgen ervoor dat de hulp daadwerkelijk terechtkomt bij de kinderen die de steun het hardst nodig hebben.
In 2024 werden meer dan 57 miljoen kinderen geboren in crisisgebieden, en dit aantal zal naar verwachting in 2025 nog verder toenemen. Met deze oproep benadrukt UNICEF de groeiende druk op zijn humanitaire programma’s en de dringende noodzaak van wereldwijde steun om levensreddende hulp te kunnen bieden:
- 56,9 miljoen kinderen en vrouwen toegang bieden tot basisgezondheidszorg in door UNICEF ondersteunde voorzieningen;
- 34 miljoen kinderen van 6 maanden tot 5 jaar screenen op acute ondervoeding;
- 20,6 miljoen kinderen, adolescenten en verzorgers ondersteunen met mentale gezondheidszorg en psychosociale hulp;
- 11,1 miljoen vrouwen, meisjes en jongens helpen met interventies rond gendergerelateerd geweld, preventie en bescherming;
- 24 miljoen kinderen toegang geven tot formeel of informeel onderwijs, waaronder vroegtijdig leren;
- 55,3 miljoen mensen voorzien van voldoende en veilig drinkwater.
Wil je graag meer weten over humanitaire crises en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar de derde aflevering van onze podcast 'Time to Talk'.