Tegelijkertijd blijft onderwijs voor meisjes een grote uitdaging. In 2030 zullen naar schatting 110 miljoen jonge vrouwen en meisjes geen toegang hebben tot onderwijs, terwijl ze dat wel zouden moeten hebben. Tijdens conflicten zijn zij ook de eersten die de school verlaten en de laatsten die terugkeren.
 

4. Mentale gezondheid in noodsituaties


Wereldwijd lijden meer dan 250 miljoen kinderen en jongeren aan mentale gezondheidsproblemen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want vele jonge mensen met deze problemen blijven onopgemerkt en/ of onbekend. In België lijdt 16,3% van de kinderen en jongeren tussen de 10 en 19 jaar aan een gediagnosticeerde psychische aandoening en zelfmoord is nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak bij jongeren tussen de 15 en 29 jaar.

Wanneer kinderen en jongeren geconfronteerd worden met levensbedreigende gebeurtenissen, zoals in noodsituaties, verhoogt dit het risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen. In mei 2024 keurde de Wereldgezondheidsvergadering unaniem een resolutie goed over de mentale gezondheid en psychosociale steun in noodsituaties. 

"We moeten snel handelen en altijd in gedachten houden dat we verantwoordelijk zijn voor kinderen en jongeren", benadrukt Najat Maalla M'jid, Special Representative of the UN Secretary-General on Violence Against Children.
 

Enkele aandachtspunten

  • Het Verdrag inzake de rechten van het Kind moet de maatstaf zijn voor overheden, bedrijven en organisaties bij het ontwikkelen van het beleid.
  • We moeten klimaatbestendige infrastructuur ontwikkelen en uitbreiden, vooral scholen en woningen.
  • We moeten investeren in groene energie en ervoor zorgen dat de behoeften van kinderen meegenomen worden bij de financiering van klimaatmaatregelen
  • Mentale gezondheid moet een centrale plek krijgen in het onderwijssysteem.
  • Het is belangrijk om kinderen en jongeren te betrekken bij de besluitvorming.
  • We moeten ervoor zorgen dat jonge meisjes en vrouwen financieel zelfstandig worden, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor gendergerelateerd geweld. 
     

Actiepunten

  1. Zet de rechten van kinderen en hun bescherming centraal in onze reactie op de groeiende humanitaire crises.
  2. Grijp elke kans aan om te pleiten voor de nodige veranderingen om aanvallen op kinderen of weigering van humanitaire hulp te stoppen, en zorg ervoor dat elk kind een passende reactie krijgt op basis van de verplichtingen voor kinderen in humanitaire acties.
  3. Sta niet toe dat schendingen onbestraft blijven.
  4. Werk samen om de benodigde fondsen te verkrijgen en kinderen in nood op tijd te bereiken.
We waren allemaal ooit het kind dat we nu recht in de ogen kunnen kijken. We hebben de plicht om op te komen voor hun rechten omdat zij het kompas zijn voor een betere wereld. Zij vertegenwoordigen het heden en de toekomst.

Meer weten? 

De resultaten van onze internationale conferentie verschijnen binnenkort op onze website. Voor meer informatie over bepaalde onderwerpen en de impact ervan op de rechten van kinderen kan je luisteren naar onze podcast: ‘Time to Talk’