Ali, links, en Osman, rechts, kregen net een kop ontbijtpap op hun school in Baidoa, Somalië. Zo kunnen ze zich zo meteen met een goed gevulde maag op de les concentreren. 

“We komen heel graag naar school en we vinden het leuk om bij te leren.”

Net zoals andere landen in de Hoorn van Afrika, wordt Somalië al jaren geteisterd door aanhoudende droogte. Waterputten drogen op, oogsten mislukken en het vee sterft. Meer dan een miljoen mensen zijn gevlucht naar de steden. Ze wonen er in vluchtelingenkampen en zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Voor de kinderen betekent dit vaak dat ze niet langer naar school kunnen gaan. Het is dan ook onze prioriteit om ze zo snel mogelijk weer op de schoolbanken te krijgen. Om ervoor te zorgen dat kinderen dagelijks een voedzaam ontbijt en middagmaal krijgen zetten we samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) in op schoolmaaltijden . 

“Ik ben superblij dat we ons eindelijk konden wassen. Dat hadden we nog niet kunnen doen sinds de aardbeving. Dit is de beste douche ooit!” zegt Huda blij.

Huda heeft net een douche genomen in een van de prefab doucheruimtes die geïnstalleerd zijn door UNICEF op het terrein van het sportcomplex van Lattakia, Syrië. Het is nu een noodopvangplaats voor families die geen dak meer boven het hoofd hebben door de dodelijke aardbevingen van 6 februari 2023. 

Haar familie vluchtte jaren geleden voor het conflict uit Idlib, in het noordwesten van Syrië. Door de aardbevingen in Syrië en Turkije moesten ze opnieuw hun huis ontvluchten. 

Om ontheemde gezinnen toegang te geven tot schoon en veilig water en kwetsbare kinderen te beschermen tegen ziekten, herstelden we waterleidingen, installeerden we sanitaire faciliteiten in vier grote opvangcentra in de stad en zorgen we ervoor dat ze schoon blijven. Ook voorzagen we gezinnen van hygiënekits met onder andere zeep, waspoeder, vloeibaar wasmiddel, shampoo en luiers.

Ebtihal, 7 maanden oud, krijgt Plumpy’Nut, therapeutische voeding om ernstige ondervoeding te behandelen, in een gezondheidscentrum in Hajjah, Jemen.

Ebtihal was een van de 2.2 miljoen kinderen in Jemen onder de 5 jaar die acuut ondervoed zijn. Na zijn behandeling met Plumpy’Nut kwam hij er weer helemaal bovenop. 

Voedselonzekerheid en ondervoeding zijn wijdverspreid - het gevolg van acht jaar conflict en de bijna volledige economische ineenstorting van het land. Meer dan 23,4 miljoen mensen, waaronder 12,9 miljoen kinderen (bijna 75% van de bevolking van het land), hebben noodhulp nodig.

UNICEF leverde medicijnen en therapeutische voeding zoals Plumpy’Nut, een pindapasta met een hoge energiewaarde verrijkt met vitamines en mineralen die wordt gebruikt om ernstige, acute ondervoeding bij jonge kinderen te behandelen. Met niet meer dan drie zakjes Plumpy’Nut per dag gedurende zes tot acht weken, kan je het leven van een kind redden. 

In Ivoorkust gaan 1,6 miljoen kinderen niet naar school, gewoonweg omdat er niet genoeg klaslokalen zijn. Als kinderen toch naar school gaan, zijn de klassen vaak overbevolkt. Tegelijk is er een groeiend probleem van plastic afval.

UNICEF Ivoorkust startte een innovatief pilootproject op samen met Conceptos Plasticos, een Colombiaans social profit bedrijf, om het afval om te zetten in bouwstenen om nieuwe scholen mee te bouwen.

Door plastic afval te recycleren zorgen we voor een schonere omgeving en voorkomen we ziekten veroorzaakt door vervuiling. Ook creëren we een formele recyclagemarkt waardoor we kwetsbare vrouwen uit de armoede halen. Het plastic afval zetten we om in veilige, duurzame en goedkope bouwmaterialen, waarmee we comfortabele klaslokalen bouwen aan een lage kostprijs. Soms komen uit de meest nijpende uitdagingen, de meest veelbelovende opportuniteiten voort. De leerlingen zijn er alvast dolgelukkig mee.

Dit project wordt ondersteund door de provincie Antwerpen (Mondiaal Beleid). 

Karam, links, en Mohamed, allebei 7 jaar oud, kijken uit naar hun les Arabisch in hun school in Zamalka, vlakbij Damascus. Deze werd pas hersteld met de steun van UNICEF.   

Miljoenen kinderen die in Syrië geboren zijn sinds 2011 hebben niets dan oorlog gekend in hun jonge leven. Ook op hun onderwijs heeft het conflict een zware impact. Veel scholen zijn beschadigd of verwoest, andere worden gebruikt om ontheemde families onderdak te geven of voor militaire doeleinden. Eind 2022 was nog maar twee derde van de scholen in het land helemaal functioneel. Ongeveer 2,4 miljoen kinderen gaan niet naar school en nog eens 1,6 miljoen kinderen dreigen voortijdig de school te verlaten.

Om kinderen weer aan het leren te krijgen, herstellen UNICEF en partners schoolgebouwen zoals de basisschool van Karam en Mohamed.

"Vandaag leren we de letter B, en ik spiegel mij aan Mohamed," legt Karam vrolijk uit. "Zijn handschrift is mooier dan het mijne en hij is mijn beste vriend."
 

Hamza Nasr, 10 jaar, wordt gevaccineerd tegen mazelen door gezondheidswerker Ghada Ali Obaid, tijdens een vaccinatiecampagne in Aden, Jemen. 

Voor Ghada is kinderen vaccineren meer dan een job. Het is een roeping. 

Als hoofd vaccinaties in het gezondheidscentrum in de wijk Dar Sa'ad in Aden, adviseert ze moeders over de voordelen van vaccinatie voor hun kinderen. Ze gaat ook de straat op om kinderen te bereiken die anders misschien geen inenting krijgen tegen ziekten die te voorkomen zijn. Zo nam ze deel aan de vaccinatiecampagne in juni om een uitbraak van mazelen in Jemen de kop in te drukken. De vaccinatiecampagne bereikte meer dan 1,2 miljoen kinderen tussen de 6 en 8 maanden met vaccinaties tegen mazelen, bof en rode hond.

"De essentie van ons werk is mensenlevens redden," zegt Ghada. 

Ghada maakt deel uit van een groep vrouwen die de eerste verdedigingslinie vormen tegen ziekten die door vaccins kunnen worden voorkomen. Ze vormen de ruggengraat van de gezondheidszorg in Jemen. 

Malaz, 14 jaar, woont samen met haar familie in een opvangcentrum sinds ze op de vlucht sloeg voor het gewelddadige conflict in Soedan dat uitbrak op 15 april. Meer dan 3.4 miljoen mensen in het land zijn ontheemd en meer dan 1 miljoen mensen zijn naar de buurlanden gevlucht.

Veel plaatsen waar mensen naartoe vluchten hebben zelf al een ontoereikende basisinfrastructuur. UNICEF werkt nauw samen met partners in Soedan en met overheden en partners in de buurlanden om gezinnen zo snel mogelijk toegang te geven tot sanitair, drinkbaar water, voeding, basisgezondheidszorg, psychologische ondersteuning en onderwijs. 

Voor meisjes en vrouwen op de vlucht is het niet evident om zich te verzorgen als ze ongesteld zijn. Daarom voorziet UNICEF hen van zogenaamde waardigheidpakketten (dignity kits) zodat ze alles voorhanden hebben voor een goede menstruatiehygiëne.

De kits bevatten onder andere zeep, emmers, handdoeken, ondergoed, maandverband maar ook een zaklamp en een fluitje om alarm te slaan om hun veiligheid en waardigheid te garanderen in noodsituaties.
 

Gulalai, 4 jaar, woont samen met haar familie in Toorragha, in de provincie Nangarhar, Afghanistan. Vroeger hadden ze geen toegang tot drinkbaar water in hun dorp. De enige waterbron in de buurt was een riviertje op 90 minuten stappen van hun thuis.

Haar papa, Amir, vertelt: "Omdat we thuis geen water hadden, moesten we urenlang lopen om water te halen. Omdat het water niet schoon was, werden we steeds ziek. Ook liepen heel wat kinderen verwondingen op langs de gevaarlijke route om water te halen. Het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum ligt bovendien op meer dan 3 uur lopen van hier."

UNICEF installeerde boorgaten, waterpompen op zonne-energie en een leidingwatersysteem in Amirs dorp, waardoor ze nu thuis toegang tot schoon drinkwater hebben.

"Ik ben blij dat ik niet meer ver hoef te lopen met mijn ouders om water te halen," zegt Gulalai.

Lisa, 12 jaar, is blij met haar nieuwe laptop van UNICEF waarmee ze in Roemenië haar online lessen kan voortzetten. 

"Toen ik samen met mijn moeder Kherson verliet, konden we maar één tas meenemen. We lieten zowat alles achter wat we hadden," vertelt Lisa. Met de steun van UNICEF kan Lisa verder leren en kan ze haar passie voor grafisch ontwerp verderzetten. 

"Mijn leven nam opnieuw een positieve wending van zodra ik de laptop van UNICEF kreeg. Ik kan nu sneller leren, de lessen beter volgen en de teksten zonder problemen lezen. Vroeger moest ik op elke pagina inzoomen en had ik problemen met mijn ogen. Ik zorg goed voor mijn laptop omdat ik in de herfst weer naar school ga en ik hem hard nodig zal hebben! Ik ben blij dat ik nu informatie kan opzoeken en mijn huiswerk beter kan maken.”

2023 is het tweede jaar op rij dat kinderen in Oekraïne het nieuwe schooljaar in oorlogstijd starten. Het dagelijks schoolleven van vele kinderen is er op de een of ander manier door getroffen. Alleen al in de eerste twaalf maanden van de oorlog werden meer dan 2300 scholen vernield waardoor 3.6 miljoen kinderen niet naar school kunnen.

Nkembo, 7 jaar, zit op de arm van Solange Nabintu Murhega, Knowledge Management Officer voor UNICEF in Kinshasa. Ze kreeg net een UNICEF-schoolpakket op de Matondo basisschool in Kikwit, in de Democratische Republiek Congo. Om de start van het schooljaar voor te bereiden werkt UNICEF samen met het ministerie van Onderwijs om ouders te sensibiliseren om alle kinderen terug naar school te sturen en ervoor te zorgen dat ze het hele jaar op school blijven. 

In het kader van de Terug-naar-School-campagne werden meer dan 1.000 schoolkits uitgedeeld aan de leerlingen van de Matondo en Nkwamina basisschool.

De onveilige situatie in het oosten van de DRCongo heeft een verwoestende impact op het onderwijs van de kinderen. Meer dan 800.000 kinderen zijn sinds het begin van het jaar ontheemd en meer dan 2.000 scholen moesten sluiten door de onveilige situatie en doordat scholen worden gebruikt als opvangplaats voor mensen op de vlucht voor het geweld in de oostelijke provincies. 

Toch blijft media-aandacht uit en loopt ook de financiering achter die nodig is om levensreddende humanitaire hulp te kunnen bieden, net zoals bij andere vergeten noodsituaties.

Walaa, 14 jaar, heeft een nieuwe hobby: breien. Dat doet ze thuis in Douma, Syrië. 

Ze woont met haar ouders in een kleine boerderij. Enkele jaren geleden werd de stad belegerd en was Douma het toneel van gruwelijk geweld. "Ik herinner me nog steeds het geluid van de gevechten," vertelt Walaa, 14 jaar. "Dan rende ik naar mijn mama en hield haar stevig vast. We verstopten ons urenlang in de kelder van onze buren. In die periode verloor ze haar zus en de familie sloeg op de vlucht voor het geweld.

Walaa werd geboren met het syndroom van Down. Ondanks alles wat ze doorstaan heeft is ze een bron van kracht voor haar familie. "Dankzij haar glimlach en persoonlijkheid is ze ons zonnetje in huis op de donkerste dagen”, vertelt haar mama Yusra.

Toen het geweld afnam, keerde de familie terug naar huis. Door de afgelegen locatie van het huis van de familie en het gebrek aan geld voor brandstof voor vervoer, raakte Walaa geïsoleerd. 

In 2022 hoorde mevrouw Kholoud, casemanager bij een partner die door UNICEF wordt ondersteund, over Walaa. Ze bezocht de familie en schreef Walaa in voor het geïntegreerde sociale beschermingsprogramma van UNICEF voor kinderen met een beperking.

Het programma combineert regelmatige en onvoorwaardelijke financiële ondersteuning met doorverwijzing en hulp voor kinderen met een beperking. Tot nu toe bereikten we 8.150 kinderen via dit programma.

"Maar wat echt een verschil maakte in Walaa's leven was de doorverwijzing van mevrouw Kholoud naar een alfabetiseringscentrum. Daar leerde Walaa lezen en schrijven," vertelt Yusra over haar dochter. Walaa ging maar twee jaar naar school voordat ze moest stoppen door het conflict in Douma. Samen met haar mama volgt ze ook een breicursus in hetzelfde centrum. Ze breien nu kleren in hun vrije tijd.

Wajiha komt uit Sindh, een van de regio’s in Pakistan die werden getroffen door monsteroverstromingen in augustus 2022. Miljoenen kinderen hadden geen dak meer boven het hoofd en hadden humanitaire hulp nodig. Nog altijd zijn families aan het herstellen van deze ramp en hebben ze ondersteuning nodig om zich tegen de koude te beschermen.

Tijdens de winter daalt de nachttemperatuur naar zeven graden. Gezinnen wonen in geïmproviseerde schuilplaatsen naast stilstaand water. In de bergen en hooggelegen gebieden – die ook zijn getroffen door de overstromingen - is er sneeuw en daalt de temperatuur onder het vriespunt.

Afgelopen winter deelde UNICEF hulpgoederen uit aan 350.000 mensen in de vijf regio's die door de overstromingen waren getroffen. In de winterpakketten zitten warme kleding voor baby's en kinderen, dekens, dekbedden, jassen, sjaals en wollen mutsen. 

Ook blijven we ons inzetten om de basisinfrastructuur, zoals ziekenhuizen, waterleidingen, sanitaire voorzieningen en scholen niet alleen herop te bouwen maar ook te versterken en klimaatbestendig bestand te maken. 

In 2024 komen er ongetwijfeld nieuwe uitdagingen, maar het nieuwe jaar brengt ook nieuwe kansen. Voor ieder kind én voor ons allemaal. Kunnen we opnieuw op jouw steun rekenen?