Brussel, 23 april 2021 – De COVID-19 pandemie maakte van 2020 een uitzonderlijk jaar op vele vlakken. Iedereen, overal ter wereld, heeft de gevolgen ervan gevoeld. Ondanks de beperkingen bleef UNICEF België in 2020 zijn activiteiten voor het welzijn van kinderen verderzetten. We moesten op een andere manier gaan werken en communiceerden vooral virtueel met elkaar, maar we pasten ons aan. Zo konden we met succes op koers blijven en ons onveranderlijk inzetten voor ieder kind. In het jaarverslag dat we vandaag voorstellen, maakt UNICEF België een balans op van zijn geboekte resultaten in 2020.
Ondanks de pandemie konden we in België in 2020 op uitzonderlijk gulle steun rekenen. In 2020 ontving UNICEF België bijna 22,7 miljoen euro. 18, 2 miljoen euro, of 80% daarvan, werd rechtstreeks ingezet voor programma’s om de kinderrechten te realiseren. In het jaarverslag tonen we hoe deze middelen zijn toegewezen en aan de hand van welke criteria.
De belangrijkste inkomstenbronnen in 2020 waren de vaste maandelijkse bijdragen via onze meer dan 90.000 meters en peters, de legaten en de reguliere giften en verkoop van de UNICEF HappyPacks - respectievelijk goed voor 48 %, 21% en 19 % van de inkomsten.
“In bijzonder moeilijke omstandigheden konden we blijven rekenen op de steun van onze trouwe supporters. We zijn dankbaar voor de steun en betrokkenheid van de steeds groter wordende groep donateurs, onze peters en meters, vrijwilligers, de bedrijven en beleidsmakers. Ze zorgden ervoor dat onze inkomsten stabiel bleven !” zegt Dirk Jacxsens, algemeen directeur.
Hoewel in 2020 het nieuws grotendeels in het teken stond van de Covid pandemie en de gevolgen ervan, konden ook de kinderen die het slachtoffer werden van natuurrampen, conflicten en de gevolgen van de klimaatopwarming op ons blijven rekenen. We lanceerden een actie voor de kinderen in Libanon na de explosies van augustus 2020 en vroegen steun en aandacht voor de kinderen die het slachtoffer werden van de brand in Kamp Moria in Griekenland. Ook in de meest complexe noodsituaties, zoals in Jemen, Syrië en de Sahel-regio... zetten we vorig jaar alles op alles om de kinderen in nood te beschermen
De coronacrisis heeft de ongelijkheden verder vergroot en de sociale en de economische gevolgen op het welzijn van kinderen zullen nog vele jaren voelbaar zijn. Ook bij ons. De armoedecijfers in ons eigen land nemen onrustwekkend toe. 1 kind op 5 in onze grootsteden groeit op in armoede. UNICEF België heeft in 2020 samen met een breed platform extra aandacht geschonken om deze onaanvaardbare situatie van kinderen in België te verbeteren en hun rechten beter te beschermen. En we zullen dit ook de komende jaren blijven doen.
Met onze ‘Terug naar School’-campagne met de ondubbelzinnige naam #ZinInSchool, die in september van start ging, wezen we op het belang van het onderwijs, zeker in tijden van crisis - als een veilige haven en een belangrijke troef om het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren veilig te stellen.
In de week van 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, hebben we alle registers opengetrokken om kinderarmoede hoog op de agenda te plaatsen. We deelden een vijf-punten actieplan tegen armoede met overheden, jongerenorganisaties, bedrijven, scholen, jongeren en het grote publiek met als doel de Belgische politieke wereld en de maatschappij te mobiliseren om kinderarmoede zichtbaarder te maken en samen aan te pakken.
We kregen daarbij de steun van onze Erevoorzitster HKH Koningin Mathilde. Ze nam deel aan een ontmoeting via videoconferentie met kinderen en gezinnen die in armoede leven. We organiseerden deze bijeenkomst in samenwerking met het Belgisch Netwerk tegen Armoede. Ook onze vrijwillige ambassadeurs (Helmut Lotti, Henri PFR, Nafissatou Thiam en Tom Waes) gaven een brede weerklank aan onze acties door onze boodschappen te verspreiden. Ook deden ze een video-oproep op sociale media om hun fans en supporters te sensibiliseren rond kinderarmoede.
“Ondanks de complexe situatie waarin we ons nog bevinden in 2021, hebben we een goede reden om hoopvol te zijn: de vaccinaties gaan verder in ons land en in de rest van de wereld. UNICEF speelt een actieve rol in het grootse, wereldwijde initiatief om de pandemie geleidelijk in te dammen. In het kader van het COVAX-programma zijn wij namelijk verantwoordelijk voor de aankoop en de levering van 2 miljard doses COVID-19-vaccin in meer dan 90 landen. Deze vaccinatiecampagne, de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog, zal zorgen voor een billijke verdeling van het vaccin tussen landen met een laag inkomen en landen met een hoog inkomen. We geloven dus rotsvast in de toekomst en zetten ons in voor ieder kind. Samen met onze donateurs, sympathisanten, bedrijven en beleidsmakers zijn we vastbesloten een post-COVID-19 samenleving op te bouwen die kinderen meer kansen biedt.”, zegt Dirk Jacxsens.