Meer dan 5 miljoen kinderen onder de vijf jaar in Jemen worden geconfronteerd met een verhoogde dreiging van cholera en acute waterige diarree (AWD), aangezien het land sinds medio april nog steeds met hevige regenval te kampen heeft. Sinds januari 2020 zijn er in 290 van de 331 districten van Jemen meer dan 110.000 gevallen van vermoedelijke cholera geregistreerd. Een kwart van deze gevallen komt voor bij kinderen onder de vijf jaar.
‘Kinderen in Jemen worden nog steeds geconfronteerd met een groot aantal bedreigingen voor hun overleving. Een verdere verspreiding van cholera, hoge ondervoeding en uitbraken van door COVID-19 verergerde ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen, zullen de last waarmee kinderen en hun families al worden geconfronteerd alleen maar verergeren, ”aldus Sara Beysolow Nyanti, UNICEF-vertegenwoordiger in Jemen. “In Jemen blijft zich een tragedie voltrekken“, voegde ze eraan toe.
Recente zware regenbuien en plotse overstromingen in Aden, Abyan, Lahj en Sana’a City hebben de toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen verstoord, evenals huizen verwoest en families ontheemd – een perfect recept voor de verspreiding van cholera.
UNICEF heeft snel gereageerd door het verstrekken van basishygiënekits, waaronder ontsmettingsmiddelen, chloor, emmers en handdoeken. De reactie richt zich ook op het herstel van de verstoorde waterinfrastructuur om de onmiddellijke toegang tot veilig drinkwater voor kinderen en hun gezinnen te herstellen.
Zeer lage niveaus van sanitaire voorzieningen, met name in stedelijke gebieden, gebruik van besmet water, gebrek aan bewustzijn van basishygiënepraktijken, waaronder effectief handenwassen en voedselhygiëne, hebben de verspreiding van cholera en acute diarree in Jemen bevorderd. Basisdiensten staan op de rand van instorten door het aanhoudende conflict en jaren van armoede en verwaarlozing.
“Cholera en acute waterige diarree zijn te voorkomen en kunnen worden behandeld. Onze reactie is er daarom op gericht families en hun gemeenschappen duurzaam toegang te geven tot zuiver water en verbeterde sanitaire voorzieningen, terwijl we hen ook informeren over hoe ze de gezondheidsrisico’s kunnen verminderen, ”zegt Nyanti.
In 2017 slaagden UNICEF en partners zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) erin om een van ’s werelds ergste cholera-uitbraken te bedwingen door een combinatie van gemeenschapsbewustzijn; Water, hygiëne en sanitatie (WASH); en gezondheidsreacties, waaronder versterking van toezicht, inzet van snelle reactieteams in verschillende getroffen gebieden en opschaling van de behandeling.
“Zonder een einde te maken aan het meedogenloze vijf jaar oude conflict in Jemen, zullen deze verwoestende uitbraken van ziekten het leven van veel, en vooral kwetsbare kinderen, blijven beinvloeden.”
Tot dusver is in het land slechts één geval van COVID-19 gemeld, maar het risico op een uitbraak blijft zeer hoog.