Update op 21 augustus 2024
De oorlog eist een zware tol
Te midden van negen jaar burgeroorlog rust een zware last op de schouders van Jemenitische kinderen. Veel van deze kinderen gaan al jaren gebukt onder de last van beschadigde infrastructuur, een gebrek aan drinkwater en een voedselonzekerheid die leidt tot ondervoeding. Het sociaal-economische systeem van het land staat nog steeds op de rand van instorten: 18,2 miljoen mensen, oftewel meer dan de helft van de bevolking, waaronder 9,8 miljoen kinderen, hebben levensreddende humanitaire hulp nodig.
Het langdurige conflict, ontheemding en de ineenstorting van gezondheidssystemen eisen een zware tol van de bevolking in Jemen. Bijna 900 mensen verblijven in het Al Sha'ab IDP camp (Internally Displaced Persons), waar verschillende gezondheidsproblemen zoals longontstekingen, malaria, knokkelkoorts, huidziekten, diarree, koorts en ondervoeding voorkomen. Voor gezinnen die worstelen met armoede kan een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en voedingsdiensten het verschil betekenen tussen leven en dood. Volgens gegevens uit 2023 van UNICEF hebben in het hele land 17,8 miljoen mensen gezondheidszorg nodig.
Elke 13 minuten sterft er een kind.
Acute ondervoeding neemt toe
Volgens de laatste IPC-analyse (Integrated Food Security Phase Classification) is het aantal kinderen onder de vijf jaar dat lijdt aan acute ondervoeding in door de overheid van Jemen gecontroleerde gebieden met 34% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, met extreem kritieke omstandigheden gemeld in gebieden aan de westkust. Meer dan 600.000 kinderen lijden nu aan deze vorm van ondervoeding, waarbij maar liefst 120.000 kinderen ernstig ondervoed zijn. Deze sterke stijging wordt veroorzaakt door de uitbraken van ziekten (cholera en mazelen), grote voedselonzekerheid, beperkte toegang tot veilig drinkwater en economische achteruitgang. In 2024 zijn ongeveer al 223.000 zwangere vrouwen acuut ondervoed.
Beschadigde scholen verstoren het onderwijs
4,5 miljoen kinderen missen momenteel onderwijs in Jemen, waarbij sommigen al tot de tweede of derde generatie behoren die geen enkele vorm van educatie ontvangen. Bovendien zijn meer dan 2426 scholen beschadigd, vernietigd of in beslag genomen en voor andere doeleinden gebruikt. Deze crisis heeft een ernstige impact op de mogelijkheid van kinderen om kwalitatief onderwijs te krijgen. Uit een recent jaarverslag in Jemen blijkt dat 80% van de kinderen in groep 2 of 3 niet het vereiste taalvaardigheidsniveau behaalt. 70% van hen beschikt niet over de vereiste basisvaardigheden op het gebied van rekenen.
Sinds begin 2022 hebben UNICEF en zijn partners hun steun aan sociale diensten en gemeenschappen vergroot. De belangrijkste taak is nu om voort te bouwen op deze vooruitgang door duurzaamheid te waarborgen en essentiële sociale diensten verder uit te breiden, zoals onderwijs, gezondheidszorg, voeding, water- en sanitaire voorzieningen, en sociale bescherming.
Wil je graag meer weten over humanitaire crises en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar de derde aflevering van onze podcast ‘Time to Talk’.