Brussel, 15 November 2021 – De Raad van Bestuur van UNICEF België benoemde programmamaakster en ex-K3-zangeres Kristel Verbeke tot Vrijwillig Ambassadrice van de organisatie.
Hiermee voegt Kristel Verbeke zich bij de 4 andere ambassadeurs van UNICEF België: Tom Waes, Helmut Lotti, Nafissatou Thiam en Henri PFR.
De Vrijwillige Ambassadeurs spelen een belangrijke rol in de communicatie, het pleidooiwerk en de fondsenwerving van UNICEF België. Door hun bekendheid en niet te onderschatten impact op de media, donateurs, bedrijven en beleidsmakers helpen ze de rechten van ieder kind te verdedigen.
De Ambassadeurs worden aangesproken om bepaalde activiteiten of campagnes te ondersteunen maar kunnen ook zelf initiatieven nemen om in overleg met UNICEF België de prioriteiten op financieel vlak en op het vlak van pleidooiwerk voor kinderrechten te ondersteunen. De ambassadeurs tekenen een onbezoldigde samenwerkingsovereenkomst met UNICEF België voor een periode van 3 jaar. Dit mandaat is hernieuwbaar.
Kristel Verbeke zal zich vooral mee inzetten in de strijd tegen kinderarmoede. In de kinderrechtenweek van 15 november plant UNICEF België een grootschalige sensibiliserende campagne rond kinderarmoede. Kristel Verbeke wordt hiervan het gezicht.
“In België leeft 1 kind op 5 in armoede. Dat is onaanvaardbaar!” zegt Dirk Jacxsens, algemeen directeur van UNICEF België. “Wij zijn bijzonder verheugd dat we op de steun van Kristel kunnen rekenen om samen met ons dit onrecht onder de aandacht te brengen. Via haar televisiereeks ‘Zorgen voor mama’ liet ze zien en voelen wat het betekent om in armoede op te groeien en door haar betrokkenheid bij het Kinderrechtencommissariaat en het Kinderarmoedefonds weet ze hoe belangrijk het is om te luisteren naar kinderen en jongeren. Samen met Kristel willen we een niet te stoppen beweging op gang brengen om kinderarmoede te bestrijden. Wij willen de risico's in kaart brengen om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. Wij willen de generatie zijn die een einde zal maken aan kinderarmoede.”, aldus Jacxsens.
Kristel Verbeke staat hier helemaal achter: “Kinderen zijn voor mij niet enkel spelende, ondeugende wezens. Het zijn kleine mensen die recht hebben op inspraak en hun eigen mening. En die, waar ook ter wereld dezelfde rechten hebben, bedoeld om hen te beschermen. Ik heb een blijvende connectie met kwetsbare kinderen, ik was ooit één van hen. Kinderen in kwetsbare situaties moeten kunnen rekenen op onze onvoorwaardelijke hulp. Ik denk aan kinderen op de vlucht, dakloze kinderen, kinderen in oorlogssituaties, kinderen in de jeugdhulp, kinderen in armoede… Ik stel me vaak de vraag hoe het kan dat we in een land waar beleid, professionals, scholen, hulpverleners meer en meer in dialoog gaan, er nog steeds zoveel verhalen zijn van kinderen die volledig in de kou blijven staan. Samen met UNICEF wil ik de stem van deze kinderen laten horen!”
In de week van 15 november vragen UNICEF België en zijn kersverse ambassadrice Kristel Verbeke aandacht voor een 5 punten agenda om onze kinderen tegen armoede te beschermen en een verloren generatie te voorkomen:
- Zorg voor het optrekken van de sociale minima en het versterken van onze sociale bescherming om een waardig bestaan voor ieder kind en hun gezin te garanderen
- Verzeker toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg en onderwijs voor alle kinderen.
- Ondersteun gezinnen door gratis en hoogwaardige kinderopvang te bieden aan kinderen in armoede, en door passende (ouderschap)verlofsystemen voor elk gezin.
- Geef Kinderen en jongeren de kans om hun noden kenbaar te maken en deel te nemen aan de politieke beslissingen die een invloed hebben op hun leven en toekomst.
- Voorkom bezuinigingen op de budgetten voor sociale bescherming en kinderbescherming en versterk de budgetten voor ontwikkelingshulp.
Met deze agenda als leidraad, richt UNICEF België zich samen met het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding vanaf 15 november via zowel print als online kanalen naar instellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven, scholen, jongeren en het grote publiek met de vraag om samen kinderarmoede zichtbaar te maken en aan te pakken.