Update op 30 oktober 2024
Volgens het Libanese Ministerie van Volksgezondheid zijn ongeveer 1,2 miljoen mensen al getroffen door het conflict. Minstens 890 kinderen zijn gewond geraakt en 155 kinderen zijn gedood, waarvan 100 sinds 23 september 2024. Tussen eind september en begin oktober viel 70% van de sterfgevallen. De escalatie van geweld heeft de afgelopen dagen geleid tot massale verplaatsingen, aanzienlijke schade en onvoorstelbare angst in het dagelijkse leven van de inwoners van het land. Meer dan 400.000 kinderen zijn op de vlucht en hebben dringend bescherming nodig.
Dit conflict heeft de al kwetsbare situatie van tienduizenden gezinnen in Libanon nog verder verslechterd. Het land heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een reeks crises, waaronder de explosie die de haven van Beiroet trof. Daarnaast werd Libanon ook getroffen door de COVID-19-pandemie, en een economische ineenstorting die het land vijf jaar heeft verlamd. Dit leidde tot een aanzienlijke toename van de armoede. Door een gebrek aan middelen kan de gezondheidszorg niet meer voldoen aan de toenemende vraag naar openbare zorg.
Massale verplaatsingen en toegang tot water
Volgens schattingen van de Libanese eenheid voor risicobeheer bij rampen hebben meer dan 1,2 miljoen mensen, waaronder 400.000 kinderen, hun huizen moeten verlaten. Alle openbare scholen zijn gesloten en worden gebruikt als schuilplaats.
Libanese kinderen worden steeds vaker blootgesteld aan gezondheidsproblemen, met name door water overgebrachte ziekten zoals cholera, hepatitis en diarree. De onophoudelijke bombardementen verstoren en beschadigen in toenemende mate de basisvoorzieningen waarvan gezinnen afhankelijk zijn.
Bijna 360.000 mensen worden getroffen door gebrek aan watervoorziening, voornamelijk in het zuiden van het land. Opgemerkt moet worden dat de werkelijke omvang van de schade waarschijnlijk groter is, omdat verschillende getroffen gebieden ontoegankelijk zijn voor de teams die verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de schade, het leveren van brandstof en het uitvoeren van essentiële reparaties.
Belangrijke cijfers:
- Tussen 23 september en 8 oktober werden minstens 127 kinderen gedood.
- Bijna 890 kinderen zijn gewond geraakt sinds het conflict een paar weken geleden escaleerde.
- Sinds de start van het nieuwe schooljaar is onderwijs uitgesteld tot 4 november 2024, omdat 60% van alle scholen wordt gebruikt als opvangplaats.
- Meer dan 140.000 mensen hebben onderdak gevonden in 800 opvangcentra, voornamelijk in openbare scholen in de gebieden Beiroet en Mount Lebanon.
- Bijna 70% van de waterstations in Nabatieh is beschadigd. Sinds oktober 2023 zijn in totaal 25 waterinstallaties niet meer operationeel. Dit treft ongeveer 360.000 mensen.
- 32 gezondheidscentra zijn gesloten in de risicovolle gebieden van Libanon.
Wat doet UNICEF?
Gezien de verslechtering van de situatie werkt UNICEF samen met de Libanese overheid om essentiële voorzieningen naar de opvangcentra te brengen. Dit omvat 287.055 flessen drinkwater, 7.730 hygiënekits, 1.452 babypakketten, educatief en recreatief materiaal voor kinderen, 13.357 dekens, 6.221 matrassen en slaapzakken, en hygiëneproducten voor vrouwen en meisjes. Ook voedingsproducten, zoals supplementen en babyvoeding worden geleverd om vrouwen en kinderen te ondersteunen. We voorzien 419 opvangcentra voor bijna 71.000 mensen. Daarnaast bieden we ook psychosociale ondersteuning, waaronder diensten voor kinderbescherming en recreatieve activiteiten. Dit om de mentale gezondheid van kinderen te bevorderen en hen te helpen omgaan met de gevolgen van de crisis.
Onze teams hebben ook dringende reparaties uitgevoerd aan beschadigde water- en sanitaire voorzieningen. 20 mobiele gezondheidsteams werden ingezet om medische zorg en levensreddende vaccins toe te dienen, en 100 ton aan medische voorraden werden geleverd aan ziekenhuizen die kampen met ernstige tekorten. In de komende dagen worden nog 25 ton extra noodvoorzieningen naar Libanon gestuurd.
Omdat de meeste scholen nu als opvangcentrum worden gebruikt, werkt UNICEF samen met het Ministerie van Onderwijs en zijn partners aan een interventieplan voor de continuïteit van het onderwijs. Het doel is om onderwijsmogelijkheden te ontwikkelen voor het nieuwe schooljaar.
Wil je graag meer weten over humanitaire crises en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar de derde aflevering van onze podcast ‘Time to Talk’.
UNICEF doet een dringende oproep aan alle partijen om de verplichtingen die hen zijn opgelegd door het internationaal humanitair recht na te komen. Ze moeten de bescherming van goederen en burgers waarborgen, inclusief medisch personeel, humanitaire werkers en kinderen. Dit houdt in dat burgers die onderdak zoeken zich op een veilige manier moeten kunnen verplaatsen.