Meer dan zes maanden geleden werden duizenden kinderen en gezinnen getroffen door de gewelddadige explosie in Beiroet. Deze ramp was bijzonder verwoestend. Meer dan 200 mensen verloren er het leven en vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen raakten ontheemd.
Duizenden huizen en scholen werden vernietigd. Zes maanden later, blijven de noden hoog. UNICEF heeft slechts 52% van de benodigde fondsen, in totaal $ 50 miljoen, ontvangen om de getroffen kinderen en gezinnen te helpen. In een land dat al geplaagd wordt door een economische en gezondheidscrisis, kijken kinderen reikhalzend uit naar betere dagen.
Onmiddellijk na de explosies van 4 augustus 2020 heeft UNICEF een noodplan opgezet om levensreddende hulp te bieden. UNICEF kon hierbij rekenen op de solidariteit van heel wat jonge Libanezen die zich mobiliseerden om Beiroet opnieuw op te bouwen. Via een door UNICEF ondersteund programma namen 580 adolescenten deel aan verschillende acties variërend van puinopruiming, rehabilitatie van huizen en watervoorziening en de verdeling van maaltijden aan de meest kwetsbare gezinnen.
Deze uiting van solidariteit werd aangevuld met financiële steun aan zo’n 80.000 kwetsbare personen die het zwaarst door de explosie werden getroffen.
Deze gebeurtenissen waren bijzonder traumatiserend voor heel wat kinderen. Zeer bezorgd over de geestelijke gezondheid van kinderen en verzorgers, zorgden de UNICEF-teams terplaatse meteen voor psychosociale en mentale gezondheidsondersteuning. Veilige en kindvriendelijke ruimtes in openbare parken stelden UNICEF-gezondheidswerkers in staat om geestelijke gezondheidszorg te verstrekken aan 7.200 meisjes en jongens, begeleid door hun ouders en/of verzorgers. We boden ook psychosociale hulp aan kinderen en hun families. Dankzij deze verschillende activiteiten werden 35.000 kwetsbare mensen bereikt.
De 130.000 leerlingen die niet meer naar school kunnen, wachten op maar één ding: de heropening van de scholen. Dankzij de tot nu toe ingezamelde fondsen worden 90 openbare scholen momenteel gerenoveerd en voorzien van nieuw meubilair en lesmateriaal.
Sinds augustus 2020 hebben veel gezinnen geen toegang meer tot water. Meer dan 130 gebouwen werden losgekoppeld van het openbare net en de toegang tot water werd onderbroken in meer dan 500 gebouwen. Veel gezinnen leefden in weinig hygiënische omstandigheden die bevorderlijk waren voor de verspreiding van ziekten zoals het coronavirus. Om dit te verhelpen, bracht UNICEF water naar de niet-afgesloten huizen en tijdelijke schuilplaatsen. We verdeelden 16.456 hygiënekits, 790 babykits en 1.858 infectiepreventiekits aan de meest kwetsbaren.
UNICEF had ook speciale aandacht voor de voedingssituatie van kinderen. 45.700 kinderen onder de 5 jaar kregen een dringende behandeling met voedingsupplementen om ondervoeding tegen te gaan.
UNICEF Libanon kan hierbij ook rekenen op steun uit ons land.
Na 5 miljoen euro aan humanitaire hulp voor Libanon vrijgemaakt te hebben, stelde de Belgische regering ook een C130 ter beschikking van UNICEF. Het vrachtvliegtuig, dat op 21 augustus 2020 de luchthaven van Melsbroek verliet, vervoerde 7,6 ton noodvoorraden naar Beiroet. Deze zending was het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen UNICEF, de Belgische ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking.
De Federatie Wallonië-Brussel en het Waals Gewest, vertegenwoordigd door Wallonië-Brussel Internationaal, hebben in totaal 300.000 euro, respectievelijk 200.000 euro en 100.000 euro toegewezen. Deze subsidies, bedoeld voor noodhulpactiviteiten van UNICEF, financieren geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en hun families en de aanwerving en begeleiding van 580 adolescenten die getroffen werden door de explosies in Beiroet.
Tot nu toe heeft UNICEF 52% van de nodige 50 miljoen USD Dollar voor de heropbouw ontvangen.