UNICEF lanceerde vandaag een recordoproep voor noodfinanciering van 9,4 miljard dollar om meer dan 327 miljoen mensen - waaronder 177 miljoen kinderen - te bereiken die wereldwijd worden getroffen door humanitaire crises en de COVID-19-pandemie.
De oproep is 31% hoger dan die van vorig jaar omdat de humanitaire behoeften blijven toenemen.
"Miljoenen kinderen over de hele wereld lijden onder de gevolgen van conflicten, extreme weersomstandigheden en de klimaatcrisis", zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. "Nu de COVID-19-pandemie haar derde jaar nadert, wordt de benarde situatie van deze kinderen nog verergerd door haperende economieën, groeiende armoede en toenemende ongelijkheid. Zoals altijd zijn het de kinderen die al in een crisis leven die het hardst worden getroffen. Zij hebben dringend hulp nodig."
De oproep omvat 2 miljard dollar voor UNICEF's respons in Afghanistan, waar 13 miljoen kinderen dringend humanitaire hulp nodig hebben. Daaronder bevinden zich 1 miljoen kinderen die te kampen hebben met ernstige acute ondervoeding op een moment dat het gezondheidszorgsysteem op instorten staat. De oproep voor Afghanistan is de grootste oproep die UNICEF ooit voor één land heeft gedaan.
Een extra bedrag van 933 miljoen dollar zal worden toegewezen aan de Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A), een wereldwijde inspanning om de ontwikkeling, productie en billijke toegang tot COVID-19-tests, -behandelingen en -vaccins te versnellen.
Aangezien de pandemie nog steeds een rem zet op het onderwijs, de gezondheid, de voeding en het welzijn van kinderen over de hele wereld, is dringend steun nodig voor de middelen om de pandemie onder controle te krijgen.
UNICEF heeft ook 909 miljoen dollar nodig voor de Syrische vluchtelingencrisis, nog eens 334 miljoen dollar voor de crisis in Syrië, 484 miljoen dollar voor de respons in Jemen, en meer dan 356 miljoen dollar voor programma's in de Democratische Republiek Congo.
In Ethiopië, waar 15,6 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig hebben en waar door de gewelddadige gevechten honderdduizenden kinderen in het noorden ontheemd zijn geraakt, heeft UNICEF 351 miljoen dollar nodig voor zijn levensreddende werk.
De oproep tot financiering van dit jaar, de grootste die UNICEF ooit heeft gedaan, komt ook op een moment dat miljoenen kinderen en hun gemeenschappen door de escalerende conflicten aan de rand van de afgrond zijn gebracht. Aanvallen op kinderen in landen in conflict, waaronder aanvallen op civiele infrastructuur die van cruciaal belang is voor het overleven van kinderen, gaan door in een alarmerend tempo. Vorig jaar werden bijna 24.000 ernstige schendingen van de rechten van kinderen vastgesteld, of 72 schendingen per dag.
Klimaatverandering verergert de schaal en de intensiteit van noodsituaties. Het aantal klimaatgerelateerde rampen is in de afgelopen 30 jaar verdrievoudigd. Vandaag leven meer dan 400 miljoen kinderen in gebieden die zeer kwetsbaar of extreem kwetsbaar zijn voor water.
Als onderdeel van zijn humanitaire actie voor kinderen, waarin de oproep van de organisatie voor 2022 is opgenomen, is UNICEF van plan om:
- 7,2 miljoen kinderen te behandelen voor ernstige acute ondervoeding;
- 62,1 miljoen kinderen te vaccineren tegen mazelen;
- 53,4 miljoen mensen toegang te geven tot veilig drinkwater;
- 27,9 miljoen kinderen en verzorgers toegang te geven tot geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning;
- 21,3 miljoen kinderen en vrouwen beschermen tegen gendergerelateerd geweld
- 51,9 miljoen mensen toegang geven tot veilige kanalen om seksuele uitbuiting en misbruik door hulpverleners te melden;
- 77,1 miljoen kinderen de kans op formeel of niet-formeel onderwijs, waaronder voorschools leren te geven
- 23,6 miljoen gezinnen bijstand in cash te verlenen.
Het Humanitarian Action for Children Report (HAC) van dit jaar wordt gelanceerd als onderdeel van CY21, een wereldwijd forum voor kinderen en jongeren dat leiders, deskundigen, beleidsmakers en influencers samenbrengt met kinderen en jongeren. Het forum wil nieuwe oplossingen versnellen en inspireren om verandering teweeg te brengen en kennis en middelen te mobiliseren om de rechten van het kind te bevorderen en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) tegen 2030 te halen.