Bijna 100 dagen oorlog in Oekraïne hebben een verwoestende impact op kinderen op een schaal en met een snelheid die ongezien is sinds de Tweede Wereldoorlog, zegt UNICEF vandaag. Drie miljoen kinderen in Oekraïne en meer dan 2,2 miljoen kinderen in landen die vluchtelingen opvangen, hebben op dit moment humanitaire hulp nodig. Bijna twee op de drie kinderen zijn ontheemd geraakt door het geweld.
Volgens door het OHCHR (Mensenrechtenbureau van de VN) geverifieerde rapporten, worden in Oekraïne dagelijks gemiddeld meer dan twee kinderen gedood en raken er meer dan vier gewond - meestal bij aanvallen met explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De civiele infrastructuur waarvan kinderen afhankelijk zijn, wordt nog steeds beschadigd of vernietigd.
Dit omvat tot dusver minstens 256 gezondheidsvoorzieningen en één op de zes door UNICEF gesteunde "veilige scholen" in het oosten van het land. Honderden andere scholen in het hele land zijn ook beschadigd. De omstandigheden voor kinderen in het oosten en zuiden van Oekraïne, waar de gevechten zijn verhevigd, worden steeds wanhopiger.
"1 juni is de Internationale Dag voor de bescherming van kinderen in Oekraïne en in de hele regio", zegt UNICEF-directeur Catherine Russell. "In plaats van deze dag te vieren, naderen we ingetogen 3 juni - de honderdste dag van een oorlog die het leven van miljoenen kinderen heeft verwoest. Zonder een dringend staakt-het-vuren en vredesonderhandelingen zullen kinderen blijven lijden - en de gevolgen van de oorlog zullen kwetsbare kinderen over de hele wereld treffen."
UNICEF waarschuwt ook dat de oorlog een acute crisis op vlak van kinderbescherming heeft veroorzaakt. Kinderen die op de vlucht zijn voor geweld lopen een groot risico gescheiden te raken van hun familie, op geweld, misbruik, seksuele uitbuiting en mensenhandel. De meesten zijn blootgesteld aan diep traumatische gebeurtenissen. Deze kinderen hebben dringend behoefte aan veiligheid, stabiliteit, bescherming en psychosociale steun - vooral kinderen die niet begeleid zijn of van hun familie zijn gescheiden. Waar alle kinderen bovenal behoefte aan hebben, is vrede.
Tegelijkertijd verwoesten de oorlog en de massale ontheemding de middelen van bestaan en de economische mogelijkheden, waardoor vele gezinnen onvoldoende inkomsten hebben om in hun basisbehoeften te voorzien en niet in staat zijn om hun kinderen voldoende steun te bieden.
UNICEF blijft oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne en tot bescherming van alle kinderen. Dit houdt in dat er een einde moet komen aan het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden en aan aanvallen op civiele infrastructuur. UNICEF roept op tot volledige humanitaire toegang zodat kinderen in nood veilig en snel kunnen worden bereikt, waar ze zich ook bevinden.
UNICEF en zijn partners zijn ter plaatse in Oekraïne en in de buurlanden om kinderen en hun families humanitaire hulp te bieden, onder meer op het vlak van kinderbescherming, water en sanitaire voorzieningen, gezondheid, voeding en onderwijs.
In Oekraïne hebben UNICEF en zijn partners:
- levensreddende gezondheids- en medische voorraden voorzien voor bijna 2,1 miljoen mensen in de door oorlog getroffen gebieden
- toegang tot veilig water mogelijk gemaakt voor meer dan 2,1 miljoen mensen die in gebieden wonen waar netwerken zijn beschadigd of vernield
- meer dan 610.000 kinderen en verzorgers bereikt met geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulp
- en leermateriaal verstrekt aan bijna 290.000 kinderen.
- Bijna 300.000 kwetsbare gezinnen hebben zich ingeschreven voor een humanitair hulpprogramma in cash van UNICEF en het ministerie van Sociaal Beleid.
In landen die vluchtelingen opvangen, steunt UNICEF nationale, gemeentelijke en lokale systemen die essentiële diensten en bescherming bieden, met name voor de meest kwetsbare kinderen. Dit omvat:
- trainingen voor grenswachten in de strijd tegen mensenhandel
- uitbreiding van leermogelijkheden en de integratie van vluchtelingenkinderen in scholen
- de aanschaf van vaccins en medische benodigdheden
- en het opzetten van speel- en leercentra die jonge kinderen een hoognodig gevoel van normaliteit en rust bieden.
- Vijfentwintig UNICEF-UNHCR Blue Dots - veilige plekken die steun en diensten verlenen aan gezinnen op doorreis - zijn opgezet langs belangrijke transitroutes in Moldavië, Roemenië, Polen, Italië, Bulgarije en Slowakije.
- In Moldavië zijn meer dan 52.000 vluchtelingen, meestal gezinnen met enkel de kinderen en hun moeder, bereikt via een multifunctioneel hulpprogramma in cash van UNICEF en UNHCR.