Amper drie weken na de start van Oekraïne 12-12 van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties staat de teller van de actie op 24.829.113 Euro. Met de opbrengst bieden de zeven humanitaire lidorganisaties van 12-12 onmiddellijke hulp zoals zuiver water, medische zorg en psychosociale bijstand in Oekraïne en de omliggende buurlanden. Het einde van het conflict is helaas nog niet in zicht en iedere euro blijft nodig.
“We zijn de voorbije weken getuige geweest van een enorme golf van solidariteit van het publiek, de bedrijven, verenigingen, overheden, scholen, media en régies”, zegt Gilles van Moortel, Coördinator van Consortium 12-12. “De uitzonderlijke mediasteun maakte een wereld van verschil.”
Na de succesvolle Oekraïne 12-12 dag op 17 maart georganiseerd door de Vlaamse media (DPG, VRT, SBS en Mediahuis) volgde woensdag 23 maart “Radios Ukraine”, een initiatief van 12 Franstalige radiozenders doorheen de Federatie Wallonië -Brussel (Bel-RTL, Chérie, RTBF-Classic 21, DH Radio, FUN Radio, RTBF-La Première, RTBF-Musiq3, Nostalgie, NRJ, Radio Contact, RTBF-Tipik en RTBF-VivaCité).
“Dankzij de gezamenlijke acties van de media werd de solidariteit ten gunste van de Oekraïense bevolking in de schijnwerpers gezet. Het was ook een gelegenheid om aan het publiek de humanitaire noden in Oekraïne en aan zijn grenzen uit te leggen, alsook de actie op het terrein van de lidorganisaties van Consortium 12-12 toe te lichten”, voegt Gilles Van Moortel nog toe.
De laatste cijfers van de VN verwijzen naar een bedrag van 1 miljard euro dat nodig is om in de meest dringende noden te kunnen voorzien in Oekraïne en in de aangrenzende buurlanden waar heel wat Oekraïense vluchtelingen toestromen. 12 miljoen mensen – bijna een derde van de totale bevolking - zijn op de vlucht voor geweld in en buiten hun eigen land. De humanitaire gevolgen van het conflict nemen dag na dag toe en het is nog onduidelijk hoelang het conflict zal blijven escaleren.
De ingezamelde fondsen gaan uitsluitend naar de 7 lidorganisaties van Consortium 12-12: Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International België, Rode Kruis-Vlaanderen/ Croix-rouge de Belgique en UNICEF België. Ze worden uitsluitend aangewend ter financiering van hun acties in Oekraïne en de aangrenzende buurlanden.
Sinds het uitbreken van de crisis zijn de hulporganisaties achter Oekraïne 12-12 al volop bezig om Oekraïners te helpen met de meest essentiële behoeften. Terplekke richten de hulporganisaties zich zowel op de kwetsbare en ontheemde mensen in Oekraïne maar ook de vele vluchtelingen (vooral vrouwen en kinderen) die de grens zijn overgestoken naar buurlanden als Polen, Roemenië, Hongarije, Slovakije en Moldavië.
In Oekraïne zelf helpen de 12-12 organisaties onder meer bij het bevoorraden met zuiver water, dekens, voedselpakketten en medicijnen. Ook vertrekken konvooien met hulpgoederen vanuit Hongarije en Roemenië om Oekraïense steden te bevoorraden.
Voor gevluchte mensen in de buurlanden is er naast gezondheidszorg, voeding en kleding ook psychosociale begeleiding. Bijzondere aandacht gaat naar de bescherming van kwetsbare groepen zoals alleenstaande kinderen en jonge moeders.
“We zijn getuige van enorm veel solidariteit en goede wil. Naast onze Oekraïne 12-12 actie worden er ook heel wat particuliere initiatieven opgezet om bijvoorbeeld hulpgoederen ter plekke te brengen of om vluchtelingen op te vangen. De bereidheid om een verschil te maken in België en daarbuiten is bijzonder groot.” zegt de Coördinator van Consortium 12-12.
Een overzicht van de acties van de verschillende consortium-leden kunt u terugvinden op de website www.1212.be.
Midden april stelt het Consortium 12-12 een eerste rapport voor over de besteding van de ontvangen fondsen.
Giften blijven nog tot 31 december welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be.