Update op 22 mei 2024
Kinderen blijven het slachtoffer van oorlogsgeweld, waarbij verschillende van hen het leven lieten en miljoenen gedwongen werden om te vluchten. Velen van hen zijn alleen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor misbruik, ontvoering en mensenhandel. Daarnaast heeft de onrust van de oorlog een fragiele situatie gecreëerd voor ontheemde kinderen, degenen die in instellingen leven en kinderen met een beperking.
De oorlog versterkt de angst voor de dood, verwondingen en verlies. Zelfs na het stoppen van de bombardementen blijft de grond waarop kinderen lopen een potentieel levensgevaar, aangezien mijnen en explosieve oorlogsresten naar schatting 30% van het land bedekken.
Kinderen hebben te maken met een langdurige onderbreking van routine, wat resulteert in een gevoel van verlies, isolatie en angst. Deze gevoelens maken het moeilijk om te leren, deel te nemen aan het dagelijks leven of geluk te ervaren.
In gebieden die dicht bij de frontlinie liggen, heeft de helft van de schoolgaande kinderen geen toegang tot onderwijs. Hierdoor hebben kinderen te maken met een leerachterstand. Recente gegevens laten zien dat de leerachterstand in 2022, vergeleken met 2018, overeenkomt met een verlies van twee jaar op het gebied van lezen en één jaar op het gebied van wiskunde.
De afgelopen twee maanden waren bijzonder zwaar voor kinderen, door verschillende aanvallen die gedurende de winter huizen, scholen en ziekenhuizen in heel Oekraïne hebben beschadigd. Kinderen in de frontliniegebieden van Oekraïne hebben de afgelopen twee jaar tussen de 3000 en 5000 uur - of tussen de vier en zeven maanden - doorgebracht in kelders en ondergrondse metrostations. Hier schuilden ze vaak in ijskoude omstandigheden voor de vele luchtaanvallen.
De oorlog heeft dan ook een groot effect op de mentale gezondheid: ouders melden verhoogde niveaus van angst, fobieën, toegenomen verdriet, verminderde betrokkenheid bij school, gevoeligheid voor harde geluiden en slaapproblemen bij kinderen. Driekwart van de kinderen en jong-volwassenen tussen 14 en 34 jaar gaf onlangs aan psychologische hulp nodig te hebben. Minder dan een derde van hen zocht echter hulp.
UNICEF is actief in Kiev, Lviv, Odesa, Dnipro, Poltava en Kharkiv en richt zich op het waarborgen van toegang tot gezondheidszorg, inentingen, voeding, bescherming, onderwijs, schoon water, sanitaire voorzieningen, sociale bescherming, en geestelijke gezondheid.
UNICEF heeft in 2023:
• 8,76 miljoen mensen bereikt, waarvan 2,96 miljoen kinderen, met cruciale hulp;
• 5 033 280 vrouwen en kinderen toegang verleend tot gezondheidszorg;
• 5 421 369 mensen veilig drinkwater kunnen geven;
• 2 561 399 mensen mentale gezondheids- en psychosociale hulp gegeven;
• 1328 kinderen de kans gegeven om naar school te gaan;
• 112 893 kinderen extra hulp in de vorm van geld gegeven;
• 45 416 kinderen geholpen via het winterhulpinitiatief;
• Meer dan een miljoen mensen levensreddende hulp geboden na de vernietiging van de Kakhovka Dam;
• 1 105 241 kinderen en vrouwen die gender-gerelateerd geweld overleefden, ontvingen specifieke diensten voor preventie, risicobeperking en respons.
UNICEF werkt samen met regeringen, lokale gemeenschappen en partners om de nationale systemen te versterken die kwalitatief onderwijs, gezondheidszorg en bescherming bieden aan vluchtelingenkinderen en gemarginaliseerde kinderen in gastgemeenschappen.
Wil je graag meer weten over humanitaire crises en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar de derde aflevering van onze podcast ‘Time to Talk’.
• Het stoppen van aanvallen op burgergebieden en essentiële infrastructuur waarvan kinderen afhankelijk zijn, zoals scholen, ziekenhuizen, energie-, water- en sanitaire systemen.
• Respect voor humanitaire principes, internationaal humanitair recht en mensenrechten, in het bijzonder om ernstige schendingen tegen kinderen te beëindigen en te voorkomen.
• Kindgericht herstel in Oekraïne, waarbij de actieve participatie van kinderen en jongeren wordt benadrukt en aangemoedigd.