Update 25/9/2023
Op zondag 10 september kwam storm Daniel aan land in Libië en veroorzaakte stormweer, hevige stortregens, aardverschuivingen en zware overstromingen.
De Libische overheid riep de havenstad Derna uit tot rampgebied nadat twee dammen doorbraken en de stad onder water kwam te staan. Gebouwen stortten in en hele wijken werden weggevaagd. Volgens de lokale autoriteiten zijn vermoedelijk meer dan 4.000 mensen in de kuststeden omgekomen, waarvan 2.300 alleen al in Derna. Nog eens 12.000 mensen worden vermist.
Tot de slachtoffers behoren honderden kinderen en velen zijn familieleden verloren of gescheiden geraakt van hun ouders.
De storm veroorzaakte ook aanzienlijke schade aan wegen, bruggen, telecommunicatienetwerken en andere infrastructuur. Ongeveer de helft van de stad heeft geen elektriciteit. Medische teams zijn afhankelijk van generatoren om te kunnen werken.
Meer dan 410 gezinnen moesten vluchten. Daarbij zijn er heel wat mensen die al ontheemd waren door het conflict in Libië. Meer dan 30.000 van hen verbleven in scholen waarvan er vele ernstige schade hebben opgelopen door de ramp.
Veel van de infrastructuur, zoals ziekenhuizen en scholen, hadden al zwaar te lijden gehad onder de aanhoudende politieke crisis in het land en het conflict dat jarenlang heeft aangesleept.
De komende dagen zullen evaluaties verder uitwijzen wat de precieze noden zijn, maar vast staat dat kinderen en gezinnen dringend nood hebben aan onderdak, veilig drinkwater en gezondheidszorg. Ook is ondersteuning nodig op vlak van kinderbescherming, om kinderen die gescheiden zijn van hun familie op te sporen en met hen te herenigen. Ook psychosociale hulp om kinderen en hun families te helpen de traumatische ervaringen te verwerken, is onontbeerlijk.
Op middellange termijn moeten ziekenhuizen en scholen worden hersteld, alternatieve opvangplaatsen vinden voor ontheemde mensen die in scholen verbleven en water- en sanitaire systemen gerepareerd. Belangrijk is ook door water overgebrachte ziekten te voorkomen. Doordat de watervoorziening is onderbroken, neemt de kans op uitbraken van diarree en cholera, maar ook op uitdroging en ondervoeding aanzienlijk toe.
De gevolgen van overstromingen zijn vaak dodelijker voor kinderen dan de extreme weersomstandigheden zelf, zoals uitbraken van ziekten, gebrek aan veilig drinkwater en ondervoeding. Er is het gevaar dat hun onderwijs wordt verstoord en en kinderen die hun ouders verliezen of van hun familie worden gescheiden lopen een groter risico op geweld en uitbuiting.
Onder leiding van de overheid zijn reddingsteams aan het werk om slachtoffers op te sporen.
UNICEF is in het land sinds 1957 en heeft het noodhulpprogramma geactiveerd om de bevolking te ondersteunen op vlak van gezondheidszorg, hygiëne, onderwijs en sociale bescherming in nauwe samenwerking met de overheid.
Via onze partner Libya Red Crescent leverden we al benodigdheden die het meest dringend zijn in een noodsituatie van deze omvang, zoals 1.100 hygiënekits, essentieel medisch materiaal voor 15.000 mensen en kledingpakketten voor 500 kinderen.
UNICEF leverde 100.000 chloorwaterzuiveringstabletten om het risico op door onzuiver water overgebrachte ziekten tegen te gaan. Ook zijn levensreddende vaccins en voedingshulp onderweg voor kinderen die ontheemd zijn.