UNICEF roept op tot verlenging van de schuldhulpverlening en schuldherstructurering, zodat landen - en hun kinderen - kunnen herstellen.
Dit rapport over COVID-19 en de dreigende schuldencrisis (COVID-19 and the Looming Debt Crisis) toont aan dat 25 landen ter wereld – waarvan het grootste deel al gebukt gaat onder het gewicht van armoede en schaarste – in 2019 een groter deel van de overheidsuitgaven besteedde aan het aflossen van schulden dan aan onderwijs, gezondheidszorg en sociale bescherming samen. Enkele voorbeelden zijn Benin, Niger en Haïti. Er moet wereldwijd actie worden ondernomen om de sociale uitgaven te beschermen en in het bijzonder om het recht van ieder kind op sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidsdiensten te garanderen.
- Kinderen die leven in landen met een zware schuldenlast en waar weinig middelen uitgetrokken worden voor sociale bescherming, onderwijs en gezondheid, maken weinig kans om ooit aan armoede en ontbering te ontsnappen.
- Vóór de COVID-19-pandemie gaven landen met de hoogste schuldenlast - waaronder Gambia, Haïti, Zuid-Soedan en Tsjaad - voor elke US dollar die aan essentiële sociale diensten werd toegewezen minstens 3 US dollar uit aan schulden.
- Een kwart van de lage- en middeninkomenslanden - waar 200 miljoen kinderen wonen – heeft een hoge schuldenlast of loopt het risico om er een op te bouwen.
- De pandemie heeft geleid tot een wereldwijde onderwijsramp die dringend moet worden aangepakt om ervoor te zorgen dat COVID-19 geen verloren generatie creëert. Als gevolg van COVID-19 en de schuldenlast die deze op landen weegt, zien we nu al een daling van de onderwijsbudgetten, en dit juist op een moment dat landen moeten investeren in het verbeteren van scholen en onderwijssystemen.
- De wereldwijde reactie op de schuldencrisis is te zwak in vergelijking met de algemene fiscale reactie op COVID-19. De schuldsanering dekt momenteel geen commerciële schulden, wat de kwetsbaarheid van middeninkomenslanden vergroot.
Alomvattende schuldverlichting en herstructurering zijn van essentieel belang voor een inclusief, duurzaam en kindvriendelijk herstel. Om de rechten van kinderen in de nasleep van COVID-19 te beschermen, is het van cruciaal belang een nieuw internationaal systeem voor schuldherstructurering aan te nemen. Aangepaste steun aan arme landen met een zware schuldenlast, grotere transparantie van schulden (als onderdeel van nationale begrotingsprocessen) en gecoördineerde actie door schuldeisers zijn daarvan de voornaamste kenmerken.