“De toekomst van de kindertijd staat op het spel als er geen dringende actie wordt ondernomen om de rechten van kinderen te waarborgen in een veranderende wereld.” Dit is een van de belangrijkste bevindingen uit het rapport “State of the World’s Children: The Future of Childhood in a Changing World”, waarin wordt geschetst hoe drie grote wereldwijde krachten – demografische veranderingen, klimaatrampen en technologische ontwikkeling – het leven van kinderen in 2050 en daarna zullen beïnvloeden. Een belangrijk rapport, dat je kunt downloaden in dit artikel, gepubliceerd op de 35e verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.
Volgens het rapport zullen klimaatrampen in het decennium 2050-2059 verergeren: acht keer meer kinderen kunnen blootgesteld worden aan extreme hitte, drie keer meer aan zware overstromingen, en bijna twee keer meer aan verwoestende bosbranden dan in de jaren 2000.
De impact van deze risico’s op kinderen zal afhangen van factoren, zoals leeftijd, gezondheid, sociaaleconomische situatie en toegang tot basisvoorzieningen. Kinderen met toegang tot klimaatbestendige huisvesting, koelinfrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en zuiver water hebben betere overlevingskansen.
Uit de schattingen blijkt dat demografische verandering landen voor verschillende uitdagingen stelt. Sommige landen zullen onder druk komen te staan, omdat ze de diensten voor kinderen moeten uitbreiden, terwijl andere landen moeten inspelen op de groeiende behoeften van een vergrijzende bevolking.
Tegen 2050 zullen Sub-Sahara-Afrika en Zuid-Azië het grootste aantal kinderen ter wereld herbergen. Tegelijkertijd zal de vergrijzing van de wereldbevolking leiden tot een afname van het aandeel van kinderen in alle regio’s. Hoewel het aantal kinderen in Afrika nog steeds hoog blijft, wordt verwacht dat het onder de 40% zal dalen, vergeleken met 50% in de jaren 2000. In Oost-Azië en West-Europa valt dit percentage naar schatting onder de 17%, waar kinderen respectievelijk 29% en 20% van de bevolking uitmaakten in de jaren 2000.
Hoewel ze worden gezien als een grote stap voorwaarts, brengen nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) zowel kansen als risico’s met zich mee. AI is al geïntegreerd in applicaties, speelgoed, virtuele assistenten, games en leermiddelen. In het rapport staat dat tegenwoordig meer dan 95% van de inwoners in landen met een hoog inkomen toegang heeft tot internet, tegenover slechts 26% in lage-inkomenslanden.
Tegelijkertijd hebben veel jongeren in lage- en middeninkomenslanden moeite met het verwerven van digitale vaardigheden, wat hun vermogen zal beïnvloeden om digitale tools effectief en verantwoordelijk te gebruiken, zowel in hun onderwijs als in hun toekomstige professionele leven. Deze obstakels houden vaak verband met sociaaleconomische factoren, gender, taal en toegankelijkheid.
De levensverwachting bij geboorte zal naar verwachting stijgen, en de vooruitgang in de toegang tot onderwijs zal doorgaan: naar verwachting zal in 2050 bijna 96% van de kinderen wereldwijd basisonderwijs hebben, tegen 80% in de jaren 2000. Met verhoogde investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en een strengere milieubescherming, zouden de resultaten voor kinderen aanzienlijk verbeteren. Zo zou de genderkloof in onderwijs kleiner worden en de blootstelling aan milieugevaren verminderen.
Wil je graag meer weten over bepaalde onderwerpen en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar onze podcast: 'Time to talk'.
- Investeer in onderwijs, duurzame en veerkrachtige stedelijke diensten en infrastructuur voor kinderen;
- Versterk de klimaatresistentie door aangepaste infrastructuur, technologie, diensten en sociale ondersteuningssystemen;
- Zorg voor veilige connectiviteit en technologie voor alle kinderen.