Het totaal aantal Rohingya die naar Bangladesh zijn gevlucht en die nog vastzitten in Myanmar komt op 720.000.
Er is geen snelle of makkelijke route. De tocht kan weken in beslag nemen en leidt door de dichte jungle en eindeloze rijstvelden met weinig of geen voedsel, water of bezittingen.
Kinderen en oudere mensen worden vaak gedragen in manden en op snel in elkaar gezette draagberries. Sommigen van hen overleven de tocht niet.
Anderen halen het wel, maar komen vast te zitten.
Zo zitten ongeveer 12.000 mensen momenteel vast in Zero Point, een niemandsland tussen Myanmar en Bangladesh.
Huzzatul’s verhaal is symbolisch voor de hele Rohingyacrisis. De Rohingya zijn weggejaagd uit hun huizen en gemeenschappen en bevinden zich in een limbo. Ontdaan van hun basisrechten kijken ze aan tegen nieuwe bedreigingen voor hun gezondheid en voor hun leven.
Duizenden Rohingya blijven wekelijks aankomen.
Met het regenseizoen dat eraan komt, zien de vooruitzichten van de families er nog somberder uit.
Zonder hulp hebben weinig Rohingyafamilies zelf de middelen om te overleven in de toestand waarin ze zich nu bevinden. Er zijn dringend meer inspanningen en fondsen nodig om de kwetsbare kampen te verstevigen en de infrastructuur waar zovelen van afhankelijk zijn te beschermen tegen de natuurkrachten.
De twintigjarige Minara kwam samen met haar echtgenoot en drie maanden oude zoontje in Bangladesh aan na een moeilijke tocht.
Ze wonen nu met hun drieën in een kleine hut gebouwd met bamboe en plastic zeilen die tijdens de vele stortregens in Bangladesh het binnensijpelende water amper tegenhoudt.
Toen ze in oktober aankwamen hadden ze geen onderdak en geen bezittingen. Ze zijn volledig afhankelijk van de noodhulp die ze krijgen van hulporganisaties.
Voor families zoals die van Minara kan zelfs een middelmatige storm een verwoestende impact hebben.
Kindvriendelijke ruimtes
Bangladesh is een laaggelegen land – het grootste gedeelte ligt minder dan 12 meter boven de zeespiegel. Het is gelegen in de uitgestrekte delta van drie grote rivieren en is daardoor erg kwetsbaar voor overstromingen.
De meeste hutten zijn snel in elkaar gezet met bamboe en plastic. De kampen zijn chaotisch en overbevolkt en breiden overal waar er plaats is, steeds verder uit.
Kinderen worden er vaak op uitgestuurd om hout te sprokkelen of bruikbare voorwerpen te zoeken om hun wanhopige families te helpen.
De routes die ze moeten nemen naar de dichtstbijzijnde bossen zijn niet altijd veilig. Vooral meisjes melden vaak dat ze worden lastiggevallen onderweg.
UNICEF zet zich in om de jongeren in het kamp te bereiken. Er werden een 700-tal jongerengroepen opgericht, waar de kinderen lessen krijgen in levensvaardigheden en andere activiteiten. Ook worden extra inspanningen gedaan om meisjes te bereiken die vaker thuis blijven.
Sanitair en hygiëne (WaSH)
Sanitair en hygiene zijn een voortdurende uitdaging, met ongeveer 1 latrine voor 100 mensen. De dreiging van ziektes is nooit veraf. Door een recente uitbraak van difterie vielen er 37 doden. Minstens 24 van hen waren kinderen. Een uitbraak van diarree zou duizenden slachtoffers kunnen maken
Mannen met megafonen kondigden de aanwezigheid van de vaccinatieteams aan. Ze lieten ook een lied over difterie horen – ‘gola jula’ zoals het in de taal van de Rohnigya wordt genoemd – een lied dat speciaal voor de campagne werd gecomponeerd.
Ondervoeding
Ondervoeding is een van de belangrijkste bedreigingen voor de Rohingyakinderen. Meer dan 15% van de kinderen vertoont tekenen van acute ondervoeding.
Een van de oorzaken is dat de meeste families volledig afhankelijk zijn van het eenzijdige voedsel dat wordt uitgedeeld. Vaak is dat rijst, olie, zout en linzen.
Moeders krijgen er advies over hoe ze voedzamere maaltijden kunnen klaarmaken met het voedsel dat ze krijgen en er is een private ruimte voorzien om borstvoeding te geven.
Onderwijs
In het modderige Point Zero kamp en in andere Rohingyakampen willen kinderen gewoon terug naar school.
In een crisis van deze proporties, heeft een groot aantal kinderen niet die kans.
Tot nu toe heeft UNICEF 867 leercentra geopend waar meer dan 90.000 kinderen lessen volgen. Het doel voor 2018 is 202.000 kinderen te bereiken.
Sinds augustus 2017 is er al veel gebeurd, maar er moet nog veel en veel meer gebeuren om deze verstoten bevolkingsgroep te beschermen en de complexe oorzaken van deze crisis aan te pakken voor de pijnlijke gevolgen ervan een hele generatie Rohingyakinderen veroordelen tot een permanent leven in het ongewisse.