En dit zijn enkel de kinderen die daadwerkelijk het behandelingscentrum bereiken. Moeders moeten soms dagen stappen om hulp te zoeken voor hun kinderen. Er is niet alleen de afstand maar ook het terrorisme en de bedreigingen wegen op de hulpverlening.
UNICEF vreest dan ook dat vele duizenden kinderen geen behandeling krijgen en thuis of onderweg zullen sterven als ze niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Uit deze onthutsende cijfers blijkt dat Somalië aan de vooravond staat van de ergste humanitaire tragedie in vijftig jaar.
Al vier jaar lang valt er te weinig regen in Somalië. Door de aanhoudende droogte die de meeste regio’s in het land treft, is er een ernstig tekort aan water waardoor het vee sterft en gewassen verloren gaan. Gezinnen moeten daardoor op zoek naar water en voedsel en raken ontheemd.
De crisis veroorzaakt door klimaatverandering en aanhoudende conflicten in grote delen van het land zorgt ervoor dat een kwart van de bevolking onmiddellijk voedselhulp nodig heeft.
Extra hulp is onmiddellijk nodig.
Ook andere landen in de Hoorn van Afrika hebben te maken met extreme droogte. Naar schatting 20 miljoen mensen in Eritrea, Ethiopië, Kenia en Somalië zullen de komende zes maanden water- en voedselhulp nodig hebben.
De oorlog in Oekraïne duwt gezinnen in de Hoorn van Afrika nog verder naar de rand van de afgrond. Ethiopië, Kenia en Somalië zijn steeds afhankelijker geworden van graan uit Rusland en Oekraïne. Ze importeren respectievelijk 67%, 89% en 92% van het graan uit deze twee landen.
Kinderen in de Hoorn van Afrika hebben dringend levensreddende steun nodig. Help hen voor het te laat is.
De impact van de crisis op de kinderen
Gezinnen in Somalië nemen extreme maatregelen om te overleven. Honderdduizenden mensen verlaten hun huizen en maken een lange, moeilijke reis op zoek naar voedsel, drinkwater en land om hun vee te laten grazen.
Ook Owliyo, 30 jaar, verliet samen met haar zeven kinderen hun boerderij in de hoop op beterschap. Door de droogte en de onveilige situatie verloren ze al hun gewassen en hun vee. Ze was dagenlang met haar kinderen onderweg.
Nu leeft het gezin al vier maanden lang in een tent die ze zelf hebben opgebouwd hier in Dollow, Somalië. De tent is te klein voor iedereen, waardoor sommige kinderen buiten moeten slapen. Ze hebben enkel nog de kleren die ze aanhebben, een bord, een beker, een kom, en een geleende pot van een buurvrouw voor de zeldzame keren dat ze rijst, pasta of injera heeft om voor haar kinderen klaar te maken.
“We hebben het gevoel dat de wereld ons vergeten is,” vertelt Faduma, in Dollow, Somalië waar ze samen met anderen uit haar dorp honderden nieuwkomers die gedwongen waren te verhuizen door de droogte en de onzekerheid. Maar er valt weinig te delen. “Iedereen hier lijdt onder de droogte,” vertelt Faduma. “We zitten in hetzelfde schuitje.”
Het watertekort en de ontoereikende toegang tot sanitaire en hygiënische voorzieningen vergroten het risico op uitbraken van ziekten die te voorkomen zijn, zoals acute waterige diarree, cholera en infecties van de luchtwegen.
UNICEF werkt samen met partners om veilig water te vervoeren met trucks naar mensen die ontheemd zijn om toegang tot drinkwater te verzekeren en om de verspreiding van ziekten te helpen voorkomen. Ook worden nieuwe waterputten geboord en bestaande bronnen hersteld.
Honderdduizenden kinderen in Somalië lopen het risico op ernstige ondervoeding - de meest zichtbare en levensbedreigende vorm van ondervoeding. Uit een evaluatie in februari 2022 blijkt dat meer dan 1,4 miljoen kinderen het risico lopen op acute ondervoeding als gevolg van de aanhoudende droogte, en dat meer dan een kwart van hen naar verwachting aan ernstige ondervoeding zal lijden.
Om de voedingsproblematiek aan te pakken, werkt UNICEF samen met de regering en met partners. We verstrekken therapeutisch voedsel voor de behandeling van acute ondervoeding en micronutriënten om tekorten aan te pakken. Ook geven we advies om gezinnen aan te moedigen praktische voedings- en gezondheidstips toe te passen.
Kinderen die aan ondervoeding lijden lopen een groter risico ziek te worden, doordat ze verzwakt zijn. De ontheemde gezinnen wonen echter op vaak overvolle, moeilijk bereikbare, tijdelijke locaties, waar geen gezondheidscentra aanwezig zijn.
UNICEF werkt samen met zijn partners om ervoor te zorgen dat moeders en hun kinderen toegang krijgen tot essentiële levensreddende gezondheidsdiensten. We organiseren routinevaccinaties voor de kinderen en leveren COVID-19-vaccins. Ook ondersteunen we de capaciteit van de lokale autoriteiten om gezondheids- en voedingsdiensten te organiseren.
Doordat vele gezinnen onderweg zijn op zoek naar voedsel en drinkwater gaan meer en meer kinderen niet naar school. Veel kinderen die van school gaan, en dan vooral meisjes in de puberteit, gaan nooit meer terug. Zo lopen ze niet alleen hun onderwijs mis, ze lopen ook een groter risico op uitbuiting en misbruik.
Door de piekende grondstoffenprijzen hebben gezinnen minder middelen. Ook dit verhoogt het risico dat gezinnen naar negatieve overlevingsstrategieën grijpen zoals kindhuwelijken, om de financiële druk op het gezin te proberen verlichten.