Gezien de beperkte middelen die beschikbaar zijn, mogen familieleden van patiënten hen helpen verzorgen in de isolatie-unit. Helaas raken deze familieleden uiteindelijk vaak zelf besmet en worden ze ook patiënt.

Het Kavumu-ziekenhuis registreerde zijn eerste geval van het mpoxvirus in juni 2024. Tussen juni en juli 2024 meldde het ziekenhuis al 175 vermoedelijke gevallen van de ziekte, waaronder 114 genezingen, 56 mensen in behandeling en 5 sterfgevallen. Om de epidemie het hoofd te bieden, moest het ziekenhuis zijn behandelcentrum tegen cholera – dat geen patiënten meer had – ombouwen tot een isolatie-afdeling voor het nieuwe virus. Het behandelcentrum had echter maar een capaciteit van 17 bedden. 

Op 14 augustus heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het mpoxvirus in de DRC en omliggende Afrikaanse landen uitgeroepen tot een noodsituatie voor internationale volksgezondheid. Kinderen jonger dan 5 jaar lopen het grootste risico op overlijden, en zwangere vrouwen worden als risicovolle groep beschouwd. 

UNICEF speelt een cruciale rol in de mpox-respons in de DRC. Naast het beheren van het transport en de opslag van vaccins, ondersteunt UNICEF de overheid bij risicocommunicatie en betrokkenheid van de gemeenschap, preventie, behandeling van ondervoeding, en mentale gezondheid. Ze leveren ook persoonlijke middelen zoals diagnostische tests, medische kits, hygiënebenodigdheden, tenten voor zorgverlening en isolatie.

Tot nu toe heeft UNICEF 43 miljoen mensen bereikt met voorlichting over mpox via massamedia, persoonlijke gesprekken en digitale kanalen in 26 provincies. Daarnaast hebben we 60 ton aan medische en hygiënevoorzieningen geleverd om de bevolking beter te kunnen ondersteunen.