De Syrië-crisis gaat zijn tiende jaar in. De impact op kinderen en jongeren is schrijnend. Vier op de vijf kinderen uit Syrië hebben hulp nodig. Zelfs de meest vanzelfsprekende voorzieningen zoals gezondheidszorg, zuiver water, warme kleding, onderwijs en voeding. Maar bovenal, hebben ze bescherming en veiligheid nodig.
De kinderjaren in Syrië zijn beladen met verlies, angst en ontbering.
Het conflict in Syrië zorgde voor de grootste vluchtelingencrisis in de recente geschiedenis. Mensen vluchtten binnen Syrië, over de grenzen en daarbuiten. Sinds 2012 is het aantal ontheemde kinderen in Syrië meer dan verdubbeld. In de afgelopen drie maanden heeft het geweld in het noordwesten van Syrië meer dan 575.000 kinderen verdreven, het hoogste aantal kinderen dat in zo’n korte tijd is ontheemd sinds de oorlog in 2011 begon.
Bijna 6 miljoen kinderen kenden hun hele leven lang niets anders dan oorlog.
Bjna 4,8 miljoen kinderen in Syrië werden in de oorlog geboren en meer dan 1 miljoen werden als vluchteling geboren. Het effect van de oorlog op de buurlanden van Syrië, waaronder Jordanië, Libanon, Irak, Egypte en Turkije, heeft een zware tol geëist van zowel gast- als vluchtelingengemeenschappen. Buurlanden ontvangen 83 procent van het totale aantal Syrische vluchtelingen wereldwijd, waardoor deze toch al economisch kwetsbare landen, met name Jordanië en Libanon, nog meer onder druk komen te staan. Sinds 2012 is het aantal vluchtelingenkinderen in de omringende landen meer dan vertienvoudigd tot 2,5 miljoen.
In Syrië zijn maar heel weinig plaatsen veilig voor kinderen. In de afgelopen negen jaar hebben de conflictpartijen de bescherming van kinderen totaal genegeerd. In Syrië wordt elke 10 uur een kind gedood, wat het totaal aantal vermoorde kinderen op 5.427 brengt. De schade was het grootst bij basisvoorzieningen voor kinderen: de helft van de medische voorzieningen functioneert niet en twee op de vijf scholen zijn buiten dienst. Bijna 1.000 onderwijs- en medische voorzieningen werden aangevallen. Ongeveer 5.000 kinderen werden gerekruteerd voor de gevechten – sommigen nog maar zeven jaar oud – velen werden direct aan de frontlinie ingezet. Alleen al in 2019 kwamen bijna 900 kinderen om het leven. Meer dan driekwart van hen in het noordwesten van het land waar de gevechten een wrede escalatie kenden.
UNICEF schat dat er 2,8 miljoen kinderen uit Syrië niet naar school gaan, van wie de meerderheid zich in Syrië bevindt. Sommige kinderen zijn nooit naar school geweest, terwijl anderen negen jaar van hun opleiding hebben gemist, waardoor het voor hen buitengewoon moeilijk wordt om deze achterstand in te halen. In delen van Syrië is naar school gaan door geweld en aanvallen soms een zaak van leven en dood geworden. Sinds het conflict in 2011 begon, werden 478 onderwijsinstellingen aangevallen. In de ons omringende landen worden de gastregeringen overweldigd door extra schoolkinderen in de lokale onderwijssystemen. Er worden enorme inspanningen geleverd om deze onderwijscrisis te overwinnen. Continue financiering door donoren, ongekende vrijgevigheid van gastregeringen en gemeenschappen; Het meedogenloze werk van heroïsche leraren en de vastberadenheid van Syrische kinderen en hun families hebben 5 miljoen Syrische kinderen aan een opleiding geholpen.
UNICEF’s reactie op de behoeften van Syrische kinderen en hun families (in Syrië en de omliggende landen) is een van de grootste in de geschiedenis van de organisatie. Onze reactieprogramma’s bestrijken zes landen waar onze teams blijven voorzien in de behoeften van miljoenen kinderen.
Enkele van onze acties :
- Binnen Syrië werden meer dan 3,3 miljoen kinderen gevaccineerd tegen polio
- 750.000 kinderen in Syrië en in de buurlanden. kregen vaccinatie tegen mazelen
- Meer dan 1 miljoen kinderen in Syrië en in de buurlanden. werden bereikt met psychologische ondersteuning,
- Bijna 3 miljoen kinderen hadden toegang tot formeel en niet-formeel onderwijs
- Meer dan 5,3 miljoen mensen kregen toegang tot veilig water.
- Nu de crisis het tiende jaar ingaat, zijn we getuige van vermoeidheid van onze donoren. Zeker nu er ook wereldwijd andere uitdagingen opduiken.
We willen al onze donateurs bedanken: individuen, stichtingen en lidstaten voor de ongekende vrijgevigheid. Deze vrijgevigheid is niet vanzelfsprekend en was echt levensreddend voor de kinderen van Syrië. Hoewel de humanitaire reactie de crisis in Syrië niet zal oplossen, is het van cruciaal belang dat wij bij UNICEF steun blijven krijgen om hulp te bieden aan Syrische kinderen in nood en hun families, waar ze ook zijn. We blijven in gelijke mate hulp bieden aan kwetsbare gastgemeenschappen in nood in de buurlanden.
De enige oplossing voor de crisis in Syrië is via diplomatieke middelen. Tot die tijd blijven we alles in het werk zetten om de Syrische kinderen de bijstand te geven waar ze recht op hebben.
UNICEF vraagt momenteel 682 miljoen USD ( 610 miljoen EUR) voor de hulpprogramma’s in Syrië en de omliggende landen.