UNICEF lanceerde vandaag zijn grootste noodoproep ooit. Het Kinderfonds vraagt 6,4 miljard dollar om 300 miljoen mensen, waaronder meer dan 190 miljoen kinderen, te bereiken met essentiële ondersteuning en diensten tot eind 2021. Deze oproep is een stijging van 35 procent ten opzichte van de gevraagde fondsen voor 2020, en een weerspiegeling van de wereldwijd toenemende humanitaire behoeften door aanhoudende crises en de COVID-19-pandemie.
"Wanneer een verwoestende pandemie samenvalt met conflict, klimaatverandering, rampspoed en ontheemding, kunnen de gevolgen voor kinderen rampzalig zijn", zegt Henrietta Fore, algemeen directeur van UNICEF. “Vandaag worden we geconfronteerd met een noodsituatie op het vlak van kinderrechten, waarbij COVID-19 en andere crises samenkomen om kinderen hun gezondheid en welzijn te ontnemen. Deze ongekende situatie vereist een vergelijkbare ongekende reactie. We dringen er bij onze donateurs op aan zich bij ons aan te sluiten, zodat we samen alle kinderen kunnen helpen deze donkerste tijden door te komen en een verloren generatie te voorkomen. "
De COVID-19 pandemie blijft grote schade aanrichten aan de levens van kinderen, met name de meest kwetsbaren. Routinematige vaccinatiediensten voor kinderen zijn in meer dan 60 landen verstoord, terwijl bijna een kwart miljard studenten wereldwijd nog steeds worden getroffen door COVID-19-schoolsluitingen. Economische instabiliteit verstoort essentiële diensten, maakt het voor gezinnen moeilijker om rond te komen en vergroot het risico op huiselijk en gendergerelateerd geweld.
Ondertussen zijn er in 2020 nieuwe humanitaire crises ontstaan. Door het conflict in de Tigray-regio van Ethiopië hebben 2,8 miljoen mensen dringend hulp nodig. In de provincie Cabo Delgado in Mozambique zijn meer dan 425.000 mensen, waaronder 191.000 kinderen, ontheemd. Het aantal meldingen van moorden, ontvoeringen, rekrutering en het gebruik van kinderen als soldaten neemt toe.
Bovendien verwoestten krachtige stormen kwetsbare gemeenschappen in Midden-Amerika en Oost-Azië (de Filipijnen, Vietnam en Cambodja), waarbij respectievelijk 2,6 miljoen en 13,4 miljoen kinderen werden getroffen.
Tegelijkertijd heeft de pandemie de langdurige noodsituaties in landen als Afghanistan, Bangladesh, Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Libië, Zuid-Soedan, Oekraïne en Venezuela verergerd. Maart 2021 markeert 10 jaar conflict in Syrië en zes jaar conflict in Jemen, waardoor bijna 17 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig hebben in deze twee landen alleen.
Het aantal klimaatgerelateerde rampen is de afgelopen 30 jaar verdrievoudigd, waardoor de voedselzekerheid wordt bedreigd, de waterschaarste toeneemt, mensen uit hun huizen worden gedwongen en het risico op conflicten en noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid toeneemt. Naar schatting 36 miljoen kinderen, meer dan ooit tevoren, zijn ontheemd door conflicten, geweld en rampen. Ondervoeding onder kinderen neemt toe in landen over de hele wereld.
Als onderdeel van de Humanitarian Action for Children waarin de oproep van het agentschap voor 2021 uiteen wordt gezet, wil UNICEF het volgende bereiken:
- 149 miljoen vrouwen en meisjes en 7,4 miljoen kinderen met een beperking bijstaan;
- 6,3 miljoen kinderen behandelen tegen errnstige acute ondervoeding;
- 27,4 miljoen kinderen vaccineren tegen mazelen;
- 45 miljoen mensen toegang geven tot veilig drinkwater en persoonlijke hygiëne;
- 19,2 miljoen kinderen en zorgverleners toegang geven tot geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning;
- 17 miljoen kinderen en vrouwen beschermen tegen gendergerelateerd geweld;
- 93,3 miljoen kinderen toegang geven tot formeel of niet-formeel onderwijs, inclusief voorschools onderwijs;
- 9,6 miljoen huishoudens financieel bijstaan.
Als onderdeel van zijn reactie op COVID-19 zet UNICEF zijn enorme supply-division in voor de uitrol van een COVID-19-vaccin, met een focus op gelijkheid om de meest kwetsbare kinderen en gezinnen te bereiken. Dit werk omvat onder meer coördinatie met grote internationale luchtvaartmaatschappijen en vrachtvervoerders om de inspanningen op te voeren om vaccins aan meer dan 92 landen over de hele wereld te leveren zodra vaccins beschikbaar komen. Het agentschap leidt ook de inspanningen om regeringen te helpen bij het gebruik van de vaccins - onder meer door de injectiespuiten te leveren , apparatuur voor de koelketen in kaart te brengen en verkeerde informatie aan te pakken.
De top vijf noodoproepen voor 2021 zijn voor Syrische vluchtelingen (US $ 1,0 miljard), Jemen (US $ 576,9 miljoen), de Democratische Republiek Congo (US $ 384,4 miljoen), Syrië (US $ 330,8 miljoen) en Venezuela (US $ 201,8 miljoen) .
Nationale en lokale organisaties centraal stellen in humanitaire operaties is een belangrijke strategie in de humanitaire respons van UNICEF. De belangrijkste resultaten in 2020 werden mogelijk gemaakt door de partnerschappen van UNICEF, onder meer met humanitaire landenteams, VN-agentschappen, het maatschappelijk middenveld en niet-gouvernementele organisaties, nationale en lokale hulpverleners en partners.
Opmerkelijke resultaten zijn onder meer:
- 1,5 miljoen kinderen behandeld voor ernstige acute ondervoeding;
- 3,4 miljoen kinderen ingeënt tegen mazelen;
- 3 miljard mensen bereikt met COVID-19-berichten over preventie en toegang tot diensten;
- 1,8 miljoen gezondheidswerkers voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen;
- 45,5 miljoen huishoudens die genieten van nieuwe of aanvullende sociale bijstandsmaatregelen die door regeringen zijn verstrekt om te reageren op COVID-19 met steun van UNICEF;
- 2,5 miljoen COVID-19-testkits geleverd aan 56 landen