In conflictgebieden worden kinderen geconfronteerd met de harde realiteit van geweld en ontheemding en met de dagelijkse dreiging gewond te raken, emotionele trauma’s op te lopen hun onderwijs en essentiële voorzieningen verstoord te zien. Tegelijkertijd hebben kinderen die op gewelddadige plaatsen wonen te kampen met de impact op hun welzijn, worstelen ze met de psychologische tol van instabiliteit en het verhoogde risico op uitbuiting en misbruik.

Klimaatverandering verergert ook de schaal en intensiteit van noodsituaties. In regio's die te kampen hebben met de gevolgen van klimaatverandering, zijn het vooral de kinderen die het ergste lijden onder milieuproblemen. Deze brengen hun gezondheid in gevaar, veroorzaken voedsel- en wateronzekerheid en belemmeren de toegang tot onderwijs.

In de eerste helft van 2023 vormde de ongelijk verdeelde en niet-flexibele financiering voor noodsituaties opnieuw een uitdaging voor humanitaire actoren om een respons te bieden op de noden die steeds groter worden. Vijftig procent van de financiering is gericht op slechts vijf noodsituaties: Afghanistan, Oekraïne en de regionale vluchtelingenrespons, de Arabische Republiek Syrië, de Syrische vluchtelingenlanden en Ethiopië. Voor de humanitaire respons op de tragische gevolgen van de escalatie van de vijandelijkheden in Gaza was al 1,2 miljard dollar nodig voor drie maanden, en het risico bestaat dat middelen aan andere noodsituaties worden onttrokken.

  • 17,3 miljoen kinderen inenten tegen mazelen.
     
  • 7,6 miljoen kinderen behandelen voor ernstige acute ondervoeding.
     
  • 19,3 miljoen kinderen die toegang krijgen tot formeel of niet-formeel onderwijs, inclusief voorschools leren.
     
  • 26,7 kinderen, adolescenten en verzorgers toegang geven tot geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning op gemeenschapsniveau.
     
  • 1,8 miljoen gezinnen bereiken met door UNICEF gefinancierde humanitaire cash transfers (inclusief voor sociale bescherming en andere sectoren).
     
  • 52,4 miljoen mensen toegang geven tot voldoende water van goede kwaliteit om te drinken en voor huishoudelijk gebruik.
     
  • 14,8 miljoen vrouwen, meisjes en jongens toegang geven tot risicobeperkende, preventieve en/of responsmaatregelen op vlak van gendergerelateerd geweld.
     
  • 32,7 miljoen mensen toegang geven tot veilige kanalen om seksuele uitbuiting en misbruik te melden door personeel dat hulp biedt aan getroffen bevolkingsgroepen.

 

  • Afghanistan $1,44 miljard
     
  • Syrische vluchtelingen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen $860 miljoen 
     
  • Soedan $840 miljoen 
     
  • Democratische Republiek Congo $804 miljoen 
     
  • Oekraïne en vluchtelingenrespons $ 580 miljoen

Noodsituaties met een kritisch tekort aan middelen zijn onder meer Soedan, Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Myanmar, Haïti, Ethiopië, Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Bangladesh.

UNICEF en zijn partners zetten alles op alles om een volledige respons te bieden op de vele humanitaire crises die kinderen treffen, zoals de gevolgen van conflicten, klimaatverandering en natuurrampen. Kinderen horen hiervoor niet met hun leven en toekomst te betalen. Hun toegang moet gegarandeerd blijven tot essentiële voorzieningen, zoals gezondheidszorg, veilig water, sanitaire basisvoorzieningen en onderwijs.