Moui-He-Kelesi (links) 11 jaar, hier naast zijn oudere zus Paea-He-Lotu, 15 jaar, vertelt over het angstaanjagende moment waarop de vulkaanuitbarsting en tsunami over Tonga raasden.

"Toen ik de knal hoorde, was ik vreselijk bang. Al huilend begon ik te rennen en probeerde mijn moede’s hand vast te houden. We sprongen in de auto en toen we aan het rijden waren, begon het as te regenen. We konden amper door de ramen naar buiten te kijken. We moesten steeds stoppen zodat mijn broer de as van de voorruit kon vegen. Toen we terug thuiskwamen, bleek ons hek vernield. Al het servies in huis is kapot en we hebben geen kleren meer. De tsunami heeft alles met zich meegesleurd."
 

UNICEF werkt samen met de regering, middenveldorganisaties en andere ontwikkelingspartners om levensreddende hulp te bieden aan de getroffen gezinnen.  De COVID-19-voorzorgsmaatregelen worden uiterst nauwgezet gevolgd.

Toegang verzekeren tot zuiver water is daarbij een prioriteit.

De eerste hulpgoederen zijn in Tonga aangekomen via "no-contact"-leveringen. De grenzen van Tonga blijven immers gesloten voor buitenlanders en er gelden nog steeds strenge COVID-19-beperkingen.

Vanuit de opslagplaatsen in Fiji en Brisbane stuurde UNICEF noodhulpgoederen voor 10.000 mensen. Het gaat onder meer om water-, sanitatie- en hygiënekits (WaSH) met zeep, maandverband, tandenborstels en tandpasta, emmers, waterzuiveringstabletten en opvouwbare jerrycans. In de overstroomde gebieden is er een risico op de verspreiding van via water overgebrachte ziekten. Deze kunnen voorkomen worden met de juiste hygiënische maatregelen. 
 

Ook verdelen we testkits aan gezinnen zodat de kwaliteit van het drinkwater kan worden getest. De meeste Tonganen zijn immers afhankelijk van regenwater dat wordt opgevangen in tanks die nu verontreinigd zijn door vulkanische as. 

De waterinfrastructuur zal worden gedesinfecteerd en hersteld (bijv. door beschadigde regenwatertanks te vervangen) in de getroffen gemeenschappen, scholen en gezondheidszorginstellingen. 

We voorzien paketten met basismedicijnen, voor de behandeling van door water overgebrachte ziekten bijvoorbeeld, medisch materiaal en chirurgische instrumenten, maar ook voedingssupplementen (vitamine A, ontwormingstabletten, micronutriëntenpoeder, energierijke koekjes...), oraal rehydratiezout en therapeutische voeding om ondervoeding bij kinderen onder de 5 jaar te behandelen. 

Er worden geïmproviseerde gezondheidscentra in tenten opgezet om essentiële gezondheidsdiensten te verzekeren op plaatsen waar de infrastructuur zwaar beschadigd is. 

Waar scholen en centra voor kleuteronderwijs beschadigd of verwoest zijn, worden tijdelijke onderwijsruimten ingericht en de getroffen onderwijsinstellingen krijgen onderwijs- en leermateriaal.