We zijn halverwege om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) te halen tegen 2030, maar twee derde van de doelstellingen voor kinderen en kinderrechten wereldwijd staan achter op schema, stelt het UNICEF-rapport “Progress on Children's Well-Being: Centring child rights in the 2030 Agenda”.
Als deze trend zich verderzet, zullen in 2030 in totaal 60 landen - waar maar 25 procent van de kinderen woont - hun doelstellingen halen. Dit betekent dat bijna 2 miljard kinderen in 140 landen achterblijven.
Het rapport - dat is uitgebracht in de aanloop naar de 78e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) en de SDG-top in New York deze week - toont een momentopname van de vooruitgang die tot nu toe is geboekt op vlak van kind-specifieke indicatoren in de SDG's. Deze zijn in 2015 door de VN-lidstaten aangenomen om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid te verminderen en vreedzamere, welvarendere samenlevingen op te bouwen tegen 2030.
De analyse combineert meer dan 20 jaar aan gegevens over meer dan 190 landen en vergelijkt de huidige situatie van landen met hun doelstellingen voor de komende zeven jaar.
Ook identificeert ze de uitdagingen en mogelijkheden voor versnelde actie. De bevindingen tonen een gemengd beeld van zowel vooruitgang als achteruitgang ten opzichte van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.
Volgens het rapport is versnelde ontwikkeling mogelijk met een sterke nationale inzet, een effectief beleid en adequate financiering, waarbij sommige lage- en lagere-middeninkomenslanden de snelste vooruitgang boeken.
De wereld worstelt nog steeds met de gevolgen van meerdere crises - COVID-19, klimaatverandering, conflicten en economische crises - die jaren van vooruitgang hebben gestopt of teruggedraaid. Zo heeft de pandemie de afgelopen jaren rechtstreeks bijgedragen aan een historische ineenstorting van de vaccinatiediensten en is de leerarmoede in landen met een laag of gemiddeld inkomen met een derde toegenomen.
Doelstellingen op vlak van bescherming, onderwijs en een leven zonder armoede zijn het verst verwijderd van beoogde resultaat.
Om de doelstellingen tegen 2030 te halen, zullen landen die momenteel achterlopen hun inspanningen moeten opdrijven. Het is bewezen dat investeren in kinderrechten leidt tot duurzame resultaten voor alle samenlevingen, mensen en de planeet. Interventies in de eerste levensjaren van kinderen dragen immers het meest bij aan de uitbanning van honger, armoede, een slechte gezondheid en ongelijkheid.
Terwijl de wereldleiders zich voorbereiden om deze week samen te komen om de helft van de SDG's te bespreken, roept UNICEF alle landen op om kinderrechten centraal op hun agenda te plaatsen en historische stappen te nemen om de vooruitgang te versnellen door:
- Politieke betrokkenheid op nationaal niveau op te bouwen.
Regeringen moeten de sociale uitgaven op vlak van gezondheidszorg, onderwijs en sociale bescherming aanzienlijk verhogen en veiligstellen.
- Ambitieuze en realistische doelen te stellen en actie te ondernemen.
Globale doelstellingen aanpassen aan lokale contexten, rekening houdend met technische, beleidsmatige, bestuurlijke en financiële mogelijkheden om haalbare acties te helpen verzekeren en de boog van het traject te veranderen naar een grotere versnelling in de richting van de SDG's.
- Prioriteit te geven aan kennis voor kinderen.
Sterke partnerschappen en samenwerking tussen belanghebbenden bevorderen om het verzamelen, delen en gebruiken van gegevens te vergemakkelijken, om de concrete acties te bepalen die nodig zijn om de SDG-doelstellingen te bereiken.
- De inzet om werk te maken van een leefbare planeet voor ieder kind te versterken.
Regeringen en de internationale gemeenschap moeten meer investeren in de ontwikkeling en uitvoering van strategieën voor de beperking van en aanpassing aan de klimaatverandering.
- Ervoor te zorgen dat de financieringssystemen werken om de vooruitgang te versnellen.
Innovatieve binnenlandse en internationale financieringsopties onderzoeken die prioriteit geven aan resultaten, de nadruk leggen op rechtvaardigheid en doeltreffendheid, en investeringen richten op transversale gebieden.