In deze aflevering van Time to Talk gaan we dieper in op het onderwerp kinderarmoede. In verschillende delen van de wereld, zoals Afrika en Zuid-Azië, groeien veel kinderen op in gezinnen die moeten rondkomen met een paar dollar per dag. En in landen en gebieden die getroffen zijn door conflicten of natuurrampen is de situatie vaak nog schrijnender. Voor de COVID-19-pandemie had kinderarmoede wereldwijd al een grote impact, want 1 miljard kinderen werden toen getroffen door minstens één vorm van multidimensionale armoede. Dit betekent dat ze niet alleen geld tekortkwamen, maar ook geen toegang hadden tot onderwijs, gezondheidszorg, voedsel of huisvesting. Helaas zien we ook in België de impact hiervan terug in de stijI.
Kristel Verbeke, vrijwillig ambassadrice van UNICEF België en ervaringsdeskundige, en Caroline Vrijens, Kinderrechtencommissaris, bespreken de complexiteit van armoede en benadrukken het belang van gelijke kansen voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond. Een inspirerend gesprek dat oproept tot een dringende en structurele aanpak van armoede.
In deze aflevering van Time to Talk onderzoeken we de cruciale rol van onderwijs en humanitaire hulp in de levens van kinderen die getroffen worden door conflicten en natuurrampen.
Yassine Atari, journalist met een passie voor vergeten verhalen, en Caroline Vermeiren van UNICEF DR Congo, delen hun unieke perspectieven over hoe crises kinderen zwaar treffen, maar ook de immense veerkracht tonen die deze jonge levens bezitten. Leer hoe onderwijs, zelfs in crisisomstandigheden, levens kan redden, hoe lokale gemeenschappen een sleutelrol spelen in herstel en ondersteuning, en hoe bewustwording en actie een verschil kunnen maken.
In deze aflevering van Time to Talk bekijken we het vraagstuk van klimaatverandering vanuit een uniek perspectief: de kinderrechten.
Onze gasten, Wim Thiery, klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel, en Oskar Bonte, jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad, bieden ons waardevolle inzichten in de vergaande gevolgen van de klimaatcrisis voor de jonge leden van onze samenleving die in deze kwetsbare omstandigheden verkeren, namelijk de kinderen. We verkennen samen waarom de klimaatcrisis ook een kinderrechtencrisis is, en welke rol kinderen en jongeren hierin spelen.
In deze aflevering van Time to Talk zullen we het hebben over mentale gezondheid bij kinderen en jongeren.
Een op zeven kinderen wereldwijd heeft namelijk te kampen met mentale gezondheidsproblemen. Hoe kunnen we hier vroeg op inspelen en hoe kunnen we helpen? Over dit alles en meer praten we vandaag met Bieke Detavernier, kinderpsychologe, en Mauro Michielsen, de vorige voorzitter van de Vlaamse scholierenkoepel die vanuit zijn eigen ervaring over mentale gezondheidsproblemen komt spreken.
Deze podcast kwam tot stand met de steun van de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD).