Eind september 2015 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een nieuwe internationale agenda voor duurzame ontwikkeling aan, met als titel "Transforming our world - the 2030 Sustainable Development Agenda". De Agenda 2030 omvat 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (de Sustainable Development Goals – SDG’s) om te realiseren tegen 2030 en is sinds 2015 de nieuwe routekaart geworden voor alle actoren op vlak van ontwikkeling van onze planeet.
De SDG's zijn een vervolg op de Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling. Ze liggen ervan in het verlengde, maar verbreden ook de visie en de doelstellingen.
De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030
- Een einde maken aan alle vormen van armoede.
- Een einde maken aan honger, voedselzekerheid garanderen en duurzame landbouw bevorderen.
- Een gezonde levensstijl en welzijn voor iedereen, op alle leeftijden.
- Inclusief, kwaliteitsvol onderwijs en levenslang leren voor iedereen.
- Gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes.
- Toegang tot water en sanitaire voorzieningen voor iedereen en duurzaam waterbeheer.
- Betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen.
- Op lange termijn, inclusieve en duurzame economische groei, volledige werkgelegenheid en waardig werk voor iedereen.
- Veerkrachtige infrastructuur, inclusieve en duurzame industrialisering en innovatie.
- Minder ongelijkheid binnen en tussen landen.
- Inclusieve, veilige, veerkrachtige en duurzame steden.
- Duurzame consumptie- en productiepatronen.
- De strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan.
- De bescherming en het duurzame gebruik van oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen.
- De bescherming en het duurzame gebruik van ecosystemen op aarde.
- Vreedzame en inclusieve samenlevingen, toegang tot justitie voor iedereen en doeltreffende, verantwoordelijke en toegankelijke instellingen op alle niveaus.
- Middelen voor de uitvoering en een wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling.
UNICEF en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Hoewel in de Agenda 2030 niet wordt verwezen naar het Kinderrechtenverdrag, zijn er toch tal van voorbeelden van interactie tussen elk van de SDG's en de rechten van kinderen die deel uitmaken van het verdrag. In meer dan 10 van de doelstellingen zijn er specifieke indicatoren rond kinderen. Hoewel er dus niet voor elke SDG een indicator rond kinderen is, speelt de situatie van kinderen wel een belangrijke rol in elke doelstelling.
Voor UNICEF is duurzame ontwikkeling per definitie een ontwikkeling die door toekomstige generaties moet worden gesteund. Daarom is het essentieel de juiste keuzes te maken voor kinderen in de Agenda voor Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.
UNICEF plaatst kinderen dan ook centraal in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, net zoals we deden voor de voorgaande millenniumdoelstellingen. We zijn ervan overtuigd dat een rechtvaardige aanpak essentieel is om de meest achtergestelde kinderen en gezinnen te betrekken bij de gemaakte en de te maken vorderingen.
Als we de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen kunnen realiseren, kunnen we ieder kind een eerlijke kans geven in het leven. Wat we besluiten te doen voor kinderen en hoe we hen betrekken bij het bouwen van de toekomst, zal uiteindelijk bepalend zijn voor ons succes om een vreedzamere, welvarendere en duurzamere wereld te creëren.
Aangezien het nieuwe ontwikkelingsprogramma de drie belangrijkste dimensies van duurzame ontwikkeling (sociaal, economisch en ecologisch) moet omvatten, benadrukt UNICEF dat duurzame ontwikkeling alleen mogelijk is als kinderen veilig, gezond en goed opgeleid zijn.
Onze organisatie zet zich hiervoor in door samen met anderen te versterken wat werkt, te innoveren om betere oplossingen en resultaten te bereiken, vooruitgang te meten en geleerde lessen te delen.
De SDG’s zijn nauw verbonden met de 54 artikelen van het Kinderrechtenverdrag. Om deze twee kaders concreet gestalte te geven, ontwikkelde UNICEF een Strategisch Plan dat deze twee kaders verenigt en zich richt op vijf prioriteiten.
De SDG's in België
De SDG’s en de nieuwe agenda 2030 zijn universeel.
Dit betekent dat de doelstellingen niet beperkt blijven tot de ontwikkelingslanden, maar ook van toepassing zijn op de geïndustrialiseerde landen. België moet dus ook bepaalde inspanningen leveren om de doelstellingen voor 2030 te bereiken. Ook ons land staat voor vele uitdagingen, met name in de strijd tegen armoede, duurzame economische groei en klimaatverandering.
Ons land moet ook onderzoeken hoe het de ontwikkelingslanden kan helpen om de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) te bereiken. UNICEF België werkte mee aan een rapport van 35 NGO's over de 17 SDG's voor de Belgische regering en de regionale overheden. De NGO's hopen zo deel te nemen aan de debatten over de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in België.