Wanneer het totaal van je giften aan UNICEF jaarlijks minimum €40 bedraagt, heb je recht op een fiscaal attest. Je recupereert zo 45% van het gegeven bedrag.
Dat attest sturen wij je in maart van het jaar volgend op de gift(en) in kwestie toe, op tijd voor je belastingaangifte voor het afgesloten fiscaal jaar.
Update 16/11/2023
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne werden volgens officiële cijfers 545 kinderen gedood en raakten 1.156 kinderen gewond. De reële cijfers liggen wellicht veel hoger.
Onnoemelijk veel kinderen raakten gescheiden van vrienden en familie. Kinderen zijn getraumatiseerd door het geweld dat ze om hen heen zien. Naar schatting 1.5 miljoen kinderen lopen het risio op een depressie, posttraumatische stressstoornissen en andere mentale problemen.
Door de schade aan de infrastructuur is de toegang tot water, elektriciteit en verwarming verstoord voor 16 miljoen mensen. Honderdduizenden mensen zitten zonder veilig drinkwater waardoor het risico op door water overgedragen ziekten toeneemt. Meer dan 1000 gezondheidscentra zijn beschadigd of verwoest waardoor velen geen toegang meer hebben tot gezondheidszorg. Ook is er een tekort aan medicijnen en vaccins.
Duizenden scholen blijven ontoegankelijk omdat ze verwoest zijn of gebruikt worden als opvangcentra. Het onderwijs van meer dan 6.7 miljoen kinderen in Oekraïne is verstoord en twee op de drie Oekraïense vluchtelingenkinderen moeten nog worden ingeschreven in het onderwijssysteem van hun gastland.
In heel het land hebben de kinderen nood aan veiligheid, stabiliteit, bescherming en psychologische ondersteuning.
De strenge winter is een extra bedreiging
Met ijskoude temperaturen tot -20° C en zware sneeuwval zal het leven voor de bevolking nóg moeilijker worden.
Ook in 2023 blijven kinderen en gezinnen in Oekraïne alle steun nodig hebben die we hen kunnen geven. Met jouw hulp doen we er alles aan om hen te beschermen tegen de gevolgen van deze oorlog.
De situatie op dit moment
Zowel in Oekraïne als in de landen waar de Oekraïense vluchtelingen verblijven, is de situatie nog steeds complex en enorm onvoorspelbaar. UNICEF blijft de humanitaire hulp opschalen door overheden te ondersteunen en nationale systemen, zoals het gezondheidssysteem, te versterken.
Hoe helpt UNICEF in Oekraïne
UNICEF is al 25 jaar aanwezig in Oekraïne. Mobiele UNICEF-teams bieden onmiddellijke hulp aan gezinnen en kinderen in nood. Jouw hulp is daarbij van levensbelang. Dankzij jouw gift kunnen we levensreddende middelen leveren zoals veilig drinkwater, voeding, winterkleding, hygiënepakketten en essentiële medicijnen. Ook zetten we ons in om kinderen toegang tot noodonderwijs te geven en bieden we psychologische ondersteuning voor getraumatiseerde kinderen.
Hulp in de buurlanden
Naast onze hulp in Oekraïne zelf bieden we ook noodhulp in de omringende landen zoals Polen, Moldavië, Roemenië en Hongarije om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van kinderen en gezinnen op de vlucht. In deze landen zette UNICEF samen met zijn partners 33 Blue Dots op, veilige ruimtes waar kinderen en hun families even tot rust kunnen komen en medische hulp, voedsel en psychosociale zorg krijgen. Daarnaast vinden de families op de vlucht hier informatie over hoe ze verder kunnen en registreren we alle kinderen die de grens over komen. Ook hiervoor is jouw hulp hard nodig.