Update op 15 april 2025
Nu het conflict zijn derde jaar ingaat, is het aantal kinderen dat humanitaire hulp nodig heeft verdubbeld, van 7,8 miljoen aan het begin van 2023 tot meer dan 15 miljoen vandaag. Deze cijfers liggen enorm hoog en tonen aan hoe ernstig de situatie is. Sinds het conflict in april 2023 begon, zijn duizenden kinderen gedood of gewond geraakt. Er zijn ook veel meldingen van seksueel geweld en kinderen die worden gerekruteerd door gewapende groepen.
Geweld tegen kinderen en gedwongen verhuizingen nemen toe en blijven het leven van gezinnen ernstig verstoren. En dan moet het regenseizoen, dat loopt van mei tot oktober, nog beginnen. Dat brengt vaak overstromingen met zich mee, samen met een toename van ziektes en ondervoeding. In 2024 alleen al werden bijna 49.000 gevallen van cholera en meer dan 11.000 gevallen van knokkelkoorts gemeld – ruim 60% daarvan trof moeders en kinderen.
Dit jaar bestaat meer dan de helft van de 30 miljoen mensen die humanitaire hulp nodig hebben uit kinderen. Onder de 15 miljoen mensen die door het conflict op de vlucht zijn geslagen – zowel binnen als buiten de landsgrenzen – vormen kinderen de meerderheid. Bijna een derde van hen is jonger dan vijf jaar. Door de beperkte toegang tot essentiële basisvoorzieningen lopen deze kinderen een extreem hoog risico, terwijl de hongersnood toeneemt, de vaccinatiegraad blijft dalen en ongeveer 90% van de kinderen in het land niet naar school gaat.
Deze situatie is verslechterd door verschillende factoren:
- Sinds het begin van de oorlog is het aantal ernstige schendingen van kinderrechten met maar liefst 1000% gestegen.
- Deze gruweldaden zijn nu gedocumenteerd in meer dan de helft van de 18 deelstaten van Soedan;
- Ernstige schendingen zijn het doden en verwonden van kinderen, ontvoeringen en aanvallen op scholen en ziekenhuizen;
- In minstens vijf gebieden heerst al hongersnood en in vijf andere regio's staat de afkondiging van de hongersnood voor de deur;
- Met het naderen van het regenseizoen zijn zeven van de betrokken plaatsen ook kwetsbaar voor overstromingen. Tussen 2022 en 2024 vonden ongeveer 60% van de opnames voor ernstige acute ondervoeding plaats tijdens het regenseizoen.
- Als dit zich voortzet, kunnen er tussen mei en oktober maar liefst 462.000 kinderen aan ernstige acute ondervoeding lijden.
Hongersnood vastgesteld
Dit is de eerste verklaring van hongersnood in de wereld in zeven jaar door de Famine Review Committee (FRC). Er moet worden opgemerkt dat officiële bevestiging van een hongersnood betekent dat er sterfgevallen zijn geregistreerd die verband houden met honger en gerelateerde ziekten, zoals ondervoeding en infecties. Dit nieuws bevestigt onze bezorgdheid over de hongersnood die woedt in bepaalde delen van Soedan en die immens lijden veroorzaakt onder kinderen en gezinnen die al getroffen zijn door de gevolgen van een gruwelijke oorlog. De afkondiging van de hongersnood in kamp Zamzam door de Famine Review Committee (FRC)
De afkondiging van de hongersnood in het kamp Zamzam door de Famine Review Committee (FRC) is de eerste vaststelling van hongersnood door de commissie in meer dan 7 jaar, en pas de derde keer dat er een hongersnood is afgekondigd sinds het monitoringsysteem 20 jaar geleden werd opgezet.
In 2024 hebben UNICEF en zijn partners in Soedan psychosociale hulp, onderwijs en bescherming geboden aan 2,7 miljoen kinderen en hun verzorgers, meer dan 9,8 miljoen kinderen en gezinnen voorzien van veilig drinkwater, 6,7 miljoen kinderen gescreend op ondervoeding en een levensreddende behandeling gegeven aan 422.000 kinderen.
Door de intensiteit van het conflict en de restricties opgelegd door regeringsautoriteiten en gewapende groeperingen, liep de levering van humanitaire hulp in meer dan 60% van de gevallen vertraging op. Hoewel er geen terreinbezoeken zijn geannuleerd of stilgelegd, heeft deze situatie de tijdige verstrekking van hulp ernstig verstoord en de toegang tot kinderen in acute nood belemmerd.
“Soedan gaat momenteel door de ergste humanitaire crisis ter wereld, maar krijgt niet de internationale aandacht die het zo hard nodig heeft,” vertelt Catherine Russell. “We kunnen deze kinderen niet in de steek laten. Ondanks onze ervaring en onze vastberadenheid om onze inzet te vergroten, worden onze inspanningen ernstig gehinderd door beperkte toegang tot de getroffen bevolking en een gebrek aan structurele financiering.
Wil je graag meer weten over humanitaire crises en de impact ervan op de rechten van kinderen?
Luister dan naar de derde aflevering van onze podcast ‘Time to Talk’.